OpinieOpinie

Kan smartphone wachten tot kind 15 jaar is?

Ouders voelen zich vaak gedwongen om hun kinderen op jonge leeftijd een smartphone te geven, „omdat iedereen dit doet”. Maar lopen we hiermee niet het gevaar dat we niet alleen in de wereld zijn, maar ook van de wereld worden?

Barbera Bakker, Rozemarie Hendrikse
24 May 2024 18:22
„Lichamelijke en psychische klachten bij kinderen kunnen veroorzaakt worden door overmatig gebruik van sociale media.” beeld iStock
„Lichamelijke en psychische klachten bij kinderen kunnen veroorzaakt worden door overmatig gebruik van sociale media.” beeld iStock

Het artikel ”Zonder smartphone tot je 14e: werkt dat?” ( RD 3-4 ), over een Duits ouderinitiatief, vroeg opnieuw aandacht voor een belangrijke vraag. Het initiatief bepleit uitstel van het geven van een eigen smartphone aan kinderen totdat ze minimaal 14 jaar zijn. De jeugd is, stelt medeoprichter Verena Holler, te kort om aan een smartphone te verliezen.

In onze samenleving kunnen we niet meer om de smartphone heen. Ouders voelen zich vaak gedwongen om hun kinderen op jonge leeftijd een smartphone te geven, „omdat iedereen dit doet”. Maar willen wij in dit verband echt doen wat iedereen doet? Bepaalt groepsdruk onze keuzes? En lopen we hiermee niet het gevaar dat we niet alleen in de wereld zijn, maar ook van de wereld worden?

Heilig leven

Verena Holler heeft waardevolle argumenten voor haar standpunt. Voor ons als christenen is er echter een hogere opdracht: een heilig leven leiden, zowel offline als online. Die opdracht betekent een oproep aan jong én oud, aan alleenstaanden en gehuwden (met of zonder kinderen).

Als we een of meer kinderen hebben laten dopen, dan hebben we beloofd hen christelijk op te voeden. Kinderen op jonge leeftijd niet of nauwelijks gecontroleerd toegang geven tot vrijwel alle beelden en geluiden van deze wereld –wellicht ondoordacht– getuigt bepaald niet van een christelijke opvoeding. De invloed die van films, sociale media en games uitgaat, is immers enorm. De inhoud ervan strijdt veel vaker wel dan niet met christelijke principes zoals matigheid, geestelijke en lichamelijke reinheid en naastenliefde.

Klachten

Een van de belangrijkste strategieën van sociale media is de verleiding om te blijven scrollen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lichamelijke en psychische klachten bij kinderen veroorzaakt kunnen worden door overmatig gebruik van sociale media. Bovendien gaat zo kostbare tijd verloren aan verstrooiing. Salomo schrijft in het laatste hoofdstuk van het boek Prediker: „En gedenk aan uw Schepper in de dagen uwer jongelingschap, eer dat de kwade dagen komen, en de jaren naderen, van dewelke gij zeggen zult: Ik heb geen lust in dezelve” (12:1). ”Gedenken” gaat over de Heere dienen en het onderhouden van Zijn geboden. „Waarmede zal de jongeling zijn pad zuiver houden? Als hij dat houdt naar Uw woord” (Psalm 119:9).

En wat zien onze kinderen als ze naar ons kijken? Geven wij het goede voorbeeld? Een blik in ons eigen hart brengt ons tot de erkenning dat we dezelfde zwakten hebben als we bij onze kinderen zien. Hoe gaan wij als ouders en ouderen om met onze smartphone? Waar kijken we naar en hoeveel tijd besteden wij met de smartphone in onze hand?

Yona-community

Nog even terug naar Verena Holler. Wij zijn het van harte eens met de door haar voorgestelde aanpak: zoals je met autorijden eerst je theorie haalt en dan heel langzaam onder begeleiding gaat autorijden, zo laat je kinderen onder ouderlijk toezicht langzaam wennen aan bewust telefoongebruik.

Geïnspireerd door het initiatief in Duitsland is de Yona-community ontstaan. Deze community is bedoeld voor allen die Bijbels willen leven in onze digitale wereld. In de Yona-community worden kennis, ervaringen en tips gedeeld, terwijl bewust mediagebruik gestimuleerd wordt. Voor onszelf en voor onze kinderen. Bewust mediagebruik is een zaak van het hart: Paulus roept ons op de oude mens af te leggen en de nieuwe mens aan te doen (Efeze 4:22-24). Dat kan niet zonder gevolgen zijn voor ons mediagebruik en dat van onze kinderen.

De Yona-community bestaat uit vier groepen: kinderen tot 7 jaar, kinderen van 8 tot 12 jaar, kinderen van 13 tot 16 jaar en (jong)volwassenen vanaf 17 jaar. Lid worden kan via onderstaande link.

De auteurs zijn werkzaam bij de Yona Foundation.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer