Ds. Heikoop: In deze voor Israël zo benarde tijden gaat het ten diepste om de uitverkiezing
Met elkaar bidden voor Israël. Voor het land, maar ook voor de Joden in Nederland en andere landen in deze „benarde tijden”, aldus ds. D.M. Heikoop. Dat was de bedoeling van een interkerkelijke gebedsdienst voor Israël woensdagavond in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee. „Het gaat ten diepste om de uitverkiezing.”
Ds. Heikoop, predikant van de hervormde gemeente Rehoboth in Katwijk aan Zee, hield een overdenking aan de hand van Psalm 83. „Het lijkt wel alsof de psalm voor vandaag gemaakt is.”
Het is frappant welke vijanden in Psalm 83 vermeld worden, zei ds. Heikoop. Onder meer wordt Filistea genoemd. „Dat is het gebied van de Gazastrook – de thuisbasis van Hamas. En de bewoners van Tyrus zijn het huidige Libanon. Daar heeft Hezbollah 150.000 raketten klaarstaan om op Israël af te vuren.”
Assyrië is het huidige Iran en Irak, aldus de predikant. „Iran is de sterke arm die achter al die andere landen staat.” Er is niets veranderd. „Deze landen en gebieden strijden tegen het volk Israël. Dat deden ze in de tijd van Asaf en dat doen ze vandaag opnieuw.”
Waarom strijden deze volken tegen Israël? „De strijd tegen Israël is de strijd tegen de God van Israël.” Het is een godsdienstig conflict, zo stelde ds. Heikoop. „Het gaat erom dat het volk Israël wordt uitgeroeid. Dat is de strijd die Psalm 83 beschrijft en die vandaag gestreden wordt.”
Deze vijandige volkeren zijn allemaal broedervolken van Israël. „Ze zijn verwant aan of stammen af van Abraham.” God koos ervoor heil te brengen via Abraham, Izak en Jacob. Ds. Heikoop: „Daar gaat het mis. Die keuze van God wordt door de familieleden niet geaccepteerd. Het gaat ten diepste om de uitverkiezing.”
Grote dingen
Ds. P. den Ouden, hersteld hervormd predikant te Katwijk aan Zee, mediteerde over Psalm 125. Het is een pelgrimslied, voor pelgrims die naar Jeruzalem trekken. „Jeruzalem was de woonplaats van God. God woonde daar te midden van Zijn volk, daarom was Jeruzalem de Godsstad.”
Aan de andere kant hadden de volken het ook op deze stad gemunt, aldus de predikant. „Israël heeft alle eeuwen door dezelfde haat en vijandschap moeten ervaren. Waarom gebeurt dit? Onder meer omdat wij geloven dat de Heere nog grote dingen in Israël zal doen. De Heere zal ze tot bekering brengen. Zo zal Jeruzalem opnieuw tot heil van de volken zijn.”
Dat kan de boze niet verdragen, gaf ds. Den Ouden aan. „Daarom hitst hij heel de wereld tegen dat volk op. Je kunt je er eigenlijk alleen maar over verbazen dat dat volk nog bestaat.”
„Je kunt je er eigenlijk alleen maar over verbazen dat dit volk nog bestaat” ” - Ds. P. den Ouden, hersteld hervormd predikant Katwijk aan Zee
In Psalm 125 is het werkelijke geheim te lezen waarom Israël ondanks alle aanvallen nog steeds bestaat en zal blijven bestaan, aldus de predikant. „Werkelijke bescherming van Israël is er van niemand anders dan van God Zelf.”
Psalm 125 geeft vaste hoop dat het volk Israël er niet alleen voor staat. „Mijn wens is dat ze de toevlucht nemen tot de God van Israël. Als ze toevlucht nemen tot het bloed van Jezus, dan zijn ze voor eeuwig veilig, gered en bewaard.”
De Bron
Broeder G. Pluimgraaff sprak namens de plaatselijke baptistengemeente uit Jesaja 54 over Gods trouw. Ds. A.J.T. Ruis, predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Katwijk, sprak vanuit Zacharia 12:10 tot 13:1 over ”Israëls redding”. Ds. Ruis: „Wat wordt het een onuitsprekelijke vreugde als je mag zien dat er velen zullen komen van het volk van de Joden die ook gebracht worden bij de Bron” (ds. Ruis gaf aan dat een betere vertaling van ”fontein” zoals staat in Zacharia 13:1 een ”diepe bron die water geeft” is).