De drie omstreden imams van de Al Fourkaan–moskee in Eindhoven hebben woensdagmiddag besloten dat ze bezwaar aantekenen tegen hun uitzetting. Dat maakte het bestuur van de moskee bekend.
De beschuldiging van de Algemene Inlichtingen en Informatiedienst (AIVD) dat ze moslims oproepen mee te doen aan de jihad, de heilige oorlog, is volgens het bestuur „nergens op gebaseerd”. Ook van het verwijt dat de drie imams weinig ondernemen tegen het ronselen van jongeren in hun moskee zou niets kloppen. Het bestuur van het gebedshuis denkt dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) een proefproces wil uitlokken.
Het drietal heeft formeel twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen het intrekken van de verblijfsvergunning. Anders worden ze opgepakt en uiteindelijk per vliegtuig naar hun vaderland gebracht. Moslims die zich woensdag voor het gebed meldden, zijn vooral verbaasd en ontgoocheld. Gelovigen barstten in tranen uit, toen ze de berichten hoorden.
Burgemeester A. Sakkers van Eindhoven heeft geen enkele reden om te twijfelen aan de woorden van de minister over radicale praktijken in de Al Fourkaan–moskee, maar hij wil wel de waarheid boven tafel. Sakkers reageerde dinsdag nog zeer verrast en vol ongeloof op de berichten. Maar als de minister gelijk blijkt te hebben „moeten de imams het land uit”, zei hij. De moskee en de burgemeester worden sinds dinsdag extra beveiligd.
Sakkers benadrukt dat de openbare orde in Eindhoven niet in gevaar is geweest door trage informatievoorziening door de AIVD of minister Verdonk. Hij is zondag geïnformeerd over haar voornemen om drie imams van de moskee uit te zetten.
De Eindhovense burgemeester reageert daarmee op verwijten van zijn collega Deetman aan het adres van de AIVD over de politie–inval op 10 november vorig jaar in de Haagse Antheunisstraat. Deetman vindt dat hij als burgemeester van Den Haag op de hoogte had moeten worden gebracht omdat hij gaat over de openbare orde en veiligheid. Deetman wist niet dat dat de AIVD de terreurverdachte Jason W. naar de woning in het Laakkwartier had gelokt. De woning zat vol afluisterapparatuur.
Eerder maakten burgemeester Cohen van Amsterdam en burgemeester Leers van Maastricht zich boos toen bleek dat bepaalde AIVD–informatie wel binnen het politiekorps bekend was, maar dat zij niet mochten worden geïnformeerd. De korpsbeheerders hebben minister Remkes (Binnenlandse Zaken) uitgenodigd voor hun volgende beraad op 26 februari om uitleg te komen geven over de uitwisseling van informatie.
De AIVD houdt in ieder geval zes moskeeën en islamitische organisaties in Nederland scherp in de gaten. Dat blijkt uit het rapport ’Saoedische invloeden in Nederland’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit augustus 2004. De zes worden omschreven als „moskeeverenigingen met een onomwonden salafistische signatuur, die zijn onstaan als gevolg van missie en financiering vanuit Saoedi–Arabië”. Het salafisme is een puriteinse vorm van islam. Alles wat in tegenspraak is met de „zuivere islam” wordt scherp afgewezen.