Israël zet offensief Rafah door, ook zonder Amerikaanse steun
De Verenigde Staten leveren Israël geen wapens meer als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah. Dat zei president Joe Biden woensdagavond in een interview met CNN. Ondanks de Amerikaanse druk belooft Netanyahu de aanval door te zetten.
Het is voor het eerst sinds 7 oktober –de aanval van Hamas op Israël– dat de Amerikaanse president bondgenoot Israël bedreigt met het stopzetten van wapenleveringen. Afgelopen week werd al bekend dat de VS een levering van 3500 bommen aan Israël hadden opgeschort.
In een interview met nieuwszender CNN herhaalde Biden opnieuw dat de Amerikaanse steun aan Israël „in staal gegoten” is, maar dat die steun niet geldt voor de manier waarop het land wapens gebruikt om burgerdoelen te bombarderen.
Bommen geleverd door de VS –veruit de grootste wapenleverancier van Israël– hebben burgerdoden veroorzaakt in de Gazastrook, aldus Biden. „Er zijn burgers gedood in Gaza als gevolg van die bommen en andere manieren waarop ze bevolkingscentra aanvallen”, zei de president tegen de Amerikaanse nieuwszender.
Onvoorwaardelijk
De aankondiging van Biden toont aan dat de steun van de VS aan Israël niet langer onvoorwaardelijk is. In Israël wordt dan ook teleurgesteld gereageerd op het besluit. „Hamas houdt van Biden”, reageerde de ultrarechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir op berichtendienst X. De uiterst rechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich beklemtoonde volgens nieuwssite Times of Israel dat de oorlog gewonnen moet worden, ondanks de kritische opstelling van de VS. „We hebben simpelweg geen andere keuze die ons voortbestaan en onze veiligheid niet in gevaar brengt.”
Israël zal zich daarom „met hand en tand” verzetten, zelfs al zou het land er alleen voor staan, liet de lsraëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag in een videoboodschap weten. Daarmee lijkt een grootschalig offensief in Rafah –waar meer dan 1,3 miljoen Palestijnen schuilen voor het oorlogsgeweld– ophanden.
Biden heeft zich uitgesproken tegen een aanval op de stad, maar volgens Israël is het onmogelijk Hamas te verslaan zonder Rafah in te nemen. „We moeten de overwinning behalen. Dat betekent dat we de laatst overgebleven bataljons van Hamas moeten vernietigen, en dat zullen we ook doen”, zei Netanyahu. Israël moet de stad ook binnenvallen, om in ieder geval een van de oorlogsdoelen te behalen.
Onderhandelingen
Eerder deze week bombardeerde Israël al doelen bij Rafah, nadat Hamasstrijders met raketaanvallen vanuit die plaats zondag vier Israëlische soldaten had gedood. Daarbij zouden „militaire gebouwen, observatieposten en overige militaire infrastructuur” onder vuur zijn genomen. Ook sommeerde Israël meer dan honderduizend vluchtelingen de stad te verlaten en sloot het een grenspost met Egypte af. Daarnaast doen militairen invallen in „specifieke gebieden” in de stad, aldus het Israëlische leger.
„We zullen onszelf met hand en tand verzetten, zelfs als we er alleen voor staan ” - Benjamin Netanyahu, premier Israël
UNRWA schat dat inmiddels 110.000 mensen Rafah ontvlucht zijn. De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen vindt dat de burgerbevolking wordt opgejaagd en eist een onmiddellijk staakt-het-vuren.
Dat lijkt er voorlopig echter niet te komen. Donderdag maakte een hoge Israëlische functionaris bekend dat de laatste ronde van de onderhandelingen in Caïro om de gevechten in Gaza te stoppen is geëindigd. Israël had bedenkingen bij een voorstel voor het vrijlaten van de gegijzelden en had die ook aan de bemiddelaars doorgegeven, aldus de functionaris.
Het is sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook maar één keer gelukt om tot een bestand te komen. Dat was in november vorig jaar. Toen zijn gijzelaars en gevangenen geruild tijdens een meerdaagse gevechtspauze.