Hoog tijd voor hoog bezoek: Drenthe viert eindelijk Koningsdag met de Oranjes
Na 22 jaar viert de koninklijke familie de verjaardag van de vorst(in) weer in Drenthe. Koningsdag vindt zaterdag plaats in Emmen.
Hoog tijd voor hoog bezoek in Drenthe. Voor deze provincie was het het langst geleden dat de Oranjes op Koningsdag of Koninginnedag langskwamen. Op 30 april 2002 deed de familie Hoogeveen en Meppel aan. Dat bezoek stond eigenlijk een jaar eerder gepland, maar ging niet door vanwege de mond-en-klauwzeerepidemie. Wel had de provincie een primeur: het was Máxima’s eerste Koninginnedag.
Alleen in 1982 werd Drenthe ook uitverkoren voor een bezoek. Toen ging de koninklijke familie naar Zuidlaren, in combinatie met het Friese Harlingen.
Willem-Alexander trapte Koningsdag in 2014 af in De Rijp en Amstelveen, waar ze aanvankelijk op de inhuldigingsdag een jaar eerder al op de Oranjes hadden gerekend. De koning koos er daarna voor altijd naar één grotere plaats te gaan. Twee keer was dat in Noord-Brabant (Tilburg en Eindhoven) en twee keer in Zuid-Holland (Dordrecht en Rotterdam). Andere provincies staan nog in de wachtrij: ook Flevoland, Friesland, Gelderland en Zeeland hebben nog geen Koningsdag met de jarige zelf gevierd.
Drenthe presenteert zichzelf zaterdag als dé fietsprovincie van Nederland. Een peloton wielrenners begeleidt het koninklijk gezelschap daarom naar het startpunt, het Noorderplein. Daar start om 11.00 uur het feest. Tijdens de wandeling door de stad passeren de Oranjes negen verschillende pleinen.
1. Startplein
In de Noorderstraat toont een galerij van levende standbeelden de historie van Emmen – van de hunebedbouwers tot Vincent van Gogh. Aan het einde van de straat verbindt een modeshow het verleden met het heden. Kledingontwerpers hebben zich laten inspireren door eeuwenoude Drentse klederdracht.
2. Dansplein
Dertien dansgroepen uit Emmen demonstreren hun kunsten. Van klassieke dans en breakdance tot volksdansen en afrodans.
3. Verjaardagsplein
De koning is jarig en viert dat op het verjaardagsterras met 250 gasten. Op het marktplein zitten allerlei mensen die op 27 april iets te vieren hebben. Jarigen, Emmenaren die bij de lintjesregen een koninklijke onderscheiding kregen, de lokale onderneming van het jaar en andere prijswinnaars genieten er van een Drents hapje en drankje.
4. Cultuurplein
In het Rensenpark, voormalige plek van de dierentuin, ziet de koninklijke familie jongeren ‘doedelen’, ofwel: eenvoudige tekeningetjes maken. Door heel Emmen hangen 2700 doedels, die inwoners konden insturen om de stad aan te kleden. In het park wordt de naam onthuld van een nieuwe ruimte voor beeldende kunst.
5. Spelplein
De koninklijke familie speelt een spel mee over Emmen en Drenthe. Samen met teams die bestaan uit kinderen moeten ze raden wat er uitgebeeld wordt.
6. Innovatieplein
Op het plein voor het gemeentehuis laat Emmen zich van zijn innovatieve kant zien. Studenten ontvangen de koning en zijn familie in een bloemenweide met meer dan duizend 3D-geprinte bloemen van circulaire plastics. Emmen noemt zich „een van de wereldleiders op het gebied van circulaire plastics”.
7. Sportplein
Een penalty shoot-out, potje handbal en racerunners op de skatebaan. Op het sportplein komt het allemaal voorbij. Zelfs voor sjoelen is aandacht: de Emmense wereldkampioen geeft een demonstratie van het spel.
8. Wildlands
Een bezoekje van de koninklijke familie aan de Emmense dierentuin kan niet ontbreken. Het programma houdt het paradepaardje van de stad nog als verrassing.
9. Meezingplein
Op het Raadhuisplein treedt een Drentse zanger op. Na een dankwoord van de burgemeester en de koning klinkt het Wilhelmus, waarna Drenthe de Oranjes weer uitzwaait.