Kerk & religieConvent CGK

Convent CGK: meerderheid zou elkaar meer ruimte willen geven

Zo’n 60 procent van de gemeenten in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) zou elkaar binnen het kerkverband meer ruimte willen geven dan nu het geval is.

20 April 2024 18:45Gewijzigd op 22 April 2024 19:56
Samenzang tijdens het convent van de Christelijke Gereformeerde Kerken in de Pniëlkerk in Veenendaal, zaterdag. beeld Alie Buter-Korf
Samenzang tijdens het convent van de Christelijke Gereformeerde Kerken in de Pniëlkerk in Veenendaal, zaterdag. beeld Alie Buter-Korf

Dat zei ds. J. van Vulpen (Urk-Maranatha), een van de organisatoren van het zaterdag in Veenendaal gehouden convent van de CGK, na afloop van de massaal bezochte bijeenkomst. Tijdens een ontmoeting met de pers deelde hij mee dat een veel kleiner deel van de CGK, te weten zo’n 30 procent van alle kerken, juist voorstander is van een striktere variant van het nu gehanteerde presbyteriaal-synodale stelsel. „Er is een groep kerken die aan de grens zit. Die zegt: Dit kunnen wij echt niet gedogen.”

De predikant vatte de uitkomst van het convent, waarop 179 van de 181 cgk’s aanwezig waren, zo samen: „Een flinke meerderheid is bereid elkaar meer ruimte te geven, maar volgens een aanzienlijke minderheid kan dat echt niet. Daar zit voor de CGK de knoop.” Ds. Van Vulpen baseerde zijn „inschatting” van de 60-30-verhouding op de schriftelijke reacties die kerkenraden in maart al hadden aangeleverd. De respons op een aantal in februari door de organisatoren uitgezette vragen was 85 procent.

Diversiteit

Het door ds. Van Vulpen genoemde percentage van 60 procent voorstanders van verruiming betekent overigens niet dat dus zes op de tien kerkenraden gekozen hebben voor de zogeheten denkrichting B: het kerkstelsel zodanig aanpassen dat de diverse cgk’s elkaar minder binden. „Nee, ook bij de keuze voor optie A, het huidige stelsel handhaven, bleek een aanzienlijk deel dat zo uit te leggen dat binnen dit stelsel meer ruimte zou moeten komen voor diversiteit in ons kerkverband. Als we deze groep dan optellen bij de voorstanders van optie B, komen we uit op circa 60 procent.”

De genoemde 60 procent mag ook niet zo uitgelegd worden, vulde prof. dr. H.J. Selderhuis, hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), aan, dat deze groep in zijn geheel voor vrouwen in het ambt zou zijn. „Er zitten ook kerken bij die daar niet voor zijn, maar die, als de keuze zou zijn tussen een kerkscheuring of gemeenten met vrouwen in het ambt verdragen, voor die laatste optie kiezen.”

„Nagenoeg alle aanwezigen kennen het diepe verlangen om als CGK bij elkaar te blijven” - Ds. S.P. Roosendaal, deputaat vertegenwoordiging

Worden de vier denkrichtingen ongecorrigeerd weergegeven, dan is 78 procent van de kerkenraden voor variant A en 20 procent voor variant B. Voor variant C, je als CGK gezamenlijk aansluiten bij een ander kerkverband, koos slechts 1 procent van de kerken. De enige gastspreker van de conventdag, ds. J.A.W. Verhoeven, voorzitter van de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), toonde zich overigens wél voorstander van deze variant. Ook variant D: het kerkverband op harmonieuze wijze ontvlechten, kreeg slechts steun van 1 procent van de kerken.

Urgentiegevoel

Het algemene gevoelen na afloop van het convent is, aldus ds. S.P. Roosendaal (Lelystad, een van de deputaten vertegenwoordiging), „dat nagenoeg alle aanwezigen het diepe verlangen kennen om als CGK bij elkaar te blijven”. Hij wees erop dat 98 procent van de kerkenraden heeft laten weten met elkaar verder te willen, of dat nu in een kerkverband is dat kerken vrijer laat of in een kerkverband dat kerken meer bindt. Het is niet bekend welke drie kerkenraden voor optie C of D kozen.

Ds. Roosendaal proefde zaterdag „een grote betrokkenheid bij ons kerkverband”. Die betrokkenheid is, zei hij, „mooi, maar soms ook pijnlijk. Het was in Veenendaal geen vrolijke gemeentevergadering, maar wel kostbaar om te doen.” Ds. Van Vulpen: „Het was een waardige dag, waarop de inhoud alle ruimte kon krijgen.”

Hóé de CGK dan in de toekomst „met elkaar verder” willen, blijft vooralsnog in nevelen gehuld. Volgens ds. P.D.J. Buijs, een van de deputaten vertegenwoordiging, valt er „nog een variant te bedenken”. Hij wees erop dat „er ook kerkenraden zijn die zeggen: Als strikte handhaving van door de synode genomen besluiten niet plaatsvindt, dan gaan wij binnen de CGK een positie innemen zoals de Gereformeerde Bond in de PKN inneemt. Of kiezen we voor een dolerende status”.

Een van de doelen van de dag was, zei ds. Van Vulpen, om „het probleembewustzijn bij de kerkenraden te vergroten. Die poging is beslist geslaagd. We merkten vandaag een sterk urgentiegevoel.” Prof. Selderhuis: „We hebben heel goed naar elkaar geluisterd. Ik heb niemand voortijdig zien vertrekken, zo van: ik moet vandaag nog iets in mijn tuin doen.”

„Bij mijn afsluiting van de dag heb ik gezegd: Kyrieleis, Heere ontferm u!” - Ds. J.M.J. Kieviet, mede-organisator

Verbondenheid

Verbondenheid ervoeren de aanwezigen toen zij samen, staande, de apostolische geloofsbelijdenis opzegden. Ds. J.M.J. Kieviet (emeritus predikant en een van de organisatoren): „Ik mocht de dag afsluiten en heb daarbij onder meer gezegd: Kyrieleis, Heere ontferm U.”

Hoewel het zaterdag een besloten bijeenkomst was, komt maandag via cgk.nl van de totale dag wel een livestream beschikbaar. Ds. Van Vulpen: „Wij willen zo transparant mogelijk zijn.” De schriftelijke bijdragen die de kerkenraden in maart al aan de organisatoren hebben gestuurd, worden niet openbaar gemaakt. Ds. Roosendaal: „Dat kunnen we, zonder toestemming van die kerkenraden, niet doen.”

Het rapport met de conclusies uit het convent willen de organisatoren als het even kan half mei af hebben. De generale synode van de CGK, waarvan de samenroepende kerk de gemeente van Rijnsburg is en die op 21 juni van start gaat, kan er vervolgens haar voordeel mee doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer