Vrijwel alle kerkenraden naar CGK-convent
Van alle 181 christelijke gereformeerde kerkenraden komen zaterdag 179 naar het door de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) belegde convent in de Pniëlkerk in Veenendaal, zeggen de organisatoren. Vijf vragen over een unieke gebeurtenis.
Wat is ook alweer de bedoeling van het convent?
Nadenken over de toekomst van het kerkverband. De Christelijke Gereformeerde Kerken, een kerkverband met 67.629 leden, 181 gemeenten en 134 predikanten, dreigen namelijk uiteen te vallen. Oorzaken zijn de sterk gegroeide afstand tussen de flanken en scherpe meningsverschillen over onder meer vrouwen in het ambt. Dat alles houdt weer verband met verschillende wijzen van Bijbeluitleg.
Tekenend voor de impasse waarin het kerkverband zich bevindt, is dat de laatstgehouden synode in 2022 nog uitsprak dat in de CGK geen plaats is voor vrouwelijke ambtsdragers, terwijl momenteel ongeveer een kwart van alle gemeenten óf vrouwen in het ambt heeft óf overweegt die stap op korte termijn te gaan nemen. Opmerkelijk genoeg besloten juist ná de uitspraak van de laatste synode nog talloze gemeenten om vrouwen in het ambt toe te laten.
Wat is een convent eigenlijk?
Het woord wordt soms gebruikt om een klooster aan te duiden, maar het heeft hier de meer algemene betekenis van een vergadering. Het gaat om een bijeenkomst van vertegenwoordigers van álle gemeenten uit een kerkverband, iets wat in het verleden zelden of nooit voorkwam. In dit geval mag elke plaatselijke cgk twee mensen sturen. Ter vergelijking: op een generale synode van de CGK zijn gewoonlijk 52 afgevaardigden bijeen. Dat komt doordat het op een synode gaat om een getrapte afvaardiging vanuit classes en particuliere synoden. Nu kunnen in Veenendaal echter wel meer dan 360 mensen verschijnen. Op deze wijze krijgen de organisatoren van het convent , deputaten vertegenwoordiging genaamd, een representatiever beeld van wat er in het héle kerkverband leeft.
Hoe wordt er in de CGK tegen het convent aangekeken?
Positief, zo lijkt het. Van alle 181 kerkenraden hebben er inmiddels 179 aangegeven te zullen komen, zeggen de organisatoren. De twee die niet komen, zijn kleine gemeenten die er niet in slaagden vertegenwoordigers te vinden die tijd en gelegenheid hebben. Blijkbaar willen alle flanken in het kerkverband dit convent een kans geven. Wat betreft de aanwezigheid van de rechterflank van de CGK zal het zeker geholpen hebben dat ook de stichting Bewaar het Pand haar achterban opriep naar het convent te komen.
Hoe het convent op het grondvlak van de kerken leeft, valt niet gemakkelijk vast te stellen. Enerzijds geldt dat een deel van de –vooral jonge– CGK’ers niet zoveel heeft met het landelijke kerkverband. Anderzijds bleek de achterliggende maanden op door kerkenraden belegde gemeenteavonden soms grote betrokkenheid van de kerkleden op de problematiek in de CGK.
Bestaat niet het risico dat deze dag, met zo veel aanwezigen en zo veel meningen, verzandt in een Poolse landdag?
Dat zullen de organisatoren willen voorkomen door, om te beginnen, krachtig voorzitterschap. Spreektijden zijn beperkt. Verder krijgt de dag structuur doordat hij is ingedeeld in ten minste drie blokken: een over het wezen van de kerk, een over het gezag van de Bijbel en een over de concrete toekomst van het kerkverband. Wat dit laatste betreft, schetsten deputaten vertegenwoordiging op 18 maart in een brief vier denkrichtingen. Optie A is vasthouden aan het presbyteriaal-synodale stelsel, optie B is overgaan naar een kerkstelsel waarin gemeenten elkaar minder binden, optie C is zich gezamenlijk aansluiten bij een ander kerkverband, optie D is het kerkverband op vreedzame wijze ontvlechten.
Hoe weet het gewone kerkvolk wat er zaterdag is besproken?
Het convent is een besloten bijeenkomst, dus wie niet is afgevaardigd of geen bijzondere gast is (denk aan enkele hoogleraren) kan zaterdag de Pniëlkerk niet in. Er is geen livestream. Wel vindt na afloop voor een beperkt aantal media een persconferentie plaats. Verder worden de afgevaardigden natuurlijk geacht in hun eigen gemeente verslag te doen van het convent. Daarbij zullen zij ongetwijfeld benadrukken dat het convent niet bevoegd was besluiten te nemen, maar dat in Veenendaal alleen gepeild is wat er in de kerken leeft. Het is aan de generale synode om knopen door te hakken. Die synode gaat op 21 juni van start.
Volg onze verdere berichtgeving zaterdagmiddag vanaf 17.30 uur via rd.nl/convent