Kerk & religieWereldrecord Bijbellezen
120 uur achter elkaar de Bijbel voorlezen in Heerenveen

In kerkgebouw Trinitas van de protestantse gemeente in Heerenveen is dinsdagochtend een wereldrecordpoging Bijbellezen begonnen. Het is de bedoeling 120 uur achter elkaar non-stop hardop uit de Bijbel voor te lezen.

Jan van Reenen
Noa en Sarah, leerlingen uit groep 8b van CBS De Burcht in Heerenveen, lezen voor uit Genesis. beeld Simon Bleeker
Noa en Sarah, leerlingen uit groep 8b van CBS De Burcht in Heerenveen, lezen voor uit Genesis. beeld Simon Bleeker

De cabine met twee stoelen en een tafel staat klaar in de kerkzaal. Er boven staat in grote rode letters: ”Van 9-14 april - Wereldrecord Bijbellezen - 120 uur”. Een elektronische klok houdt elke seconde bij. Achter de tafel zit Ché Nunnely, speler van de voetbalclub SC Heerenveen.

Dinsdag 9 april, precies om 10 uur, begint hij te lezen, in Genesis: „In het begin schiep God de hemel en de aarde.” Nunnely is Bijbellezen gewend, dat kun je horen. Hij leest goed door.

Intussen komt er iemand tegenover hem zitten. Om precies 10.10 uur, als hij bij de schepping van de vrouw is aangekomen, wordt de microfoon onder de neus van Nunnely weggehaald en begint zanger Syb van der Ploeg te lezen, over „de rib die Hij bij de mens had weggenomen.”

Nunnely zegt desgevraagd dat hij het goed vindt om de Bijbel te lezen en om zich open te stellen en het geloof te uiten. „De Bijbel geeft me kracht en rust in het stadion. Ik ben altijd bij het geloof gebleven en dank daarvoor mijn oma.”

Na de eerste lezers volgen, de komende dagen, vele anderen, die elk minstens een kwartier voor hun rekening nemen. Onder hen bevinden zich meer dan zestig kinderen die afkomstig zijn van vijf christelijke scholen in de buurt. Er zitten er deze morgen al een aantal klaar, in oranje shirts.

Jan Dijkema van de protestantse gemeente in Heerenveen. beeld Jan van Reenen

’s Nachts

Ook ’s nachts gaat het lezen door. Jan Dijkema die, samen met twee anderen van de kerkelijke gemeente, tekende voor de organisatie , laat een map zien waarin alle namen en tijden staan. Alles is precies georganiseerd. „Het betekent dat ik hier twee nachten ben. Dat zijn de mooiste nachten. Mocht iemand op een bepaald moment niet komen opdagen, dan neem ik een beurt over. Tijdens de vorige poging kwam er midden in de nacht een vrouw met een taxi aan. Ze zei: „Wanneer komt het voor dat we ’s nachts in de kerk uit de Bijbel mogen lezen?””

Mede door de ruime bekendheid die dit gebeuren gekregen heeft, kostte het de organisatoren niet zo veel moeite om genoeg aanmeldingen te krijgen. Dijkema laat een mail zien van iemand die liet weten: „Ach, ja, ik kwam het tegen in de krant. Ik houd wel van aparte dingen. Zo vaak ben ik nog geen wereldkampioen geworden.”

„Het is belangrijk dat er uit de Bijbel gelezen wordt, ook thuis en door jongeren” - Jan Dijkema, medeorganisator Wereldrecord Bijbellezen

Apeldoorn

In 2016 werd het wereldrecord Bijbellezen ook gevestigd in Trinitas, een kerkgebouw van de protestantse gemeente Heerenveen. Dat gebeurde door 100 uur achter elkaar uit de Bijbel te lezen. Een jaar later was Heerenveen het record kwijt. Het was overgenomen door de protestantse gemeente Apeldoorn, waar men 110 uur achter elkaar las.

Het voorleespodium is verplaatsbaar en zal op diverse plekken opgesteld worden. Tijdens de verplaatsing gaat het lezen gewoon door. Het is de bedoeling dat het record precies na de kerkdienst van zondag 14 april om 12 uur gevestigd wordt. Op dat moment is er 120 uur gelezen. De laatste lezer is ds. Siebe Sijtsema, oud-predikant van de gemeente.

Is het niet wat oneerbiedig: uit de Bijbel lezen om een record te vestigen?Dijkema: „We zien het Bijbellezen niet als een wedstrijd. Het is belangrijk dat er uit de Bijbel gelezen wordt, ook thuis en door jongeren. Daarom hebben we hen er ook bij betrokken. We hopen dat hierdoor mensen dichter bij de Bijbel en bij God komen en dat de Bijbel bij velen weer een centrale plek krijgt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer