Kerk & religie
Bijbelleesmarathon in Heerenveen moet record verbreken

In Heerenveen wordt de Bijbel voorgelezen, van a tot z, van kaft tot kaft. Het gaat om de verspreiding van het Evangelie, maar evengoed om het verbreken van een wereldrecord.

Jan van ’t Hul
In Heerenveen wordt in 100 uur de Bijbel voorgelezen. beeld Sjaak Verboom
In Heerenveen wordt in 100 uur de Bijbel voorgelezen. beeld Sjaak Verboom

Woensdagmorgen. In de grote hal van kerkelijk centrum Trinitas staat een podium op wieltjes, met daarop een vierkant tafeltje en twee stoelen. Op het tafeltje staan een grote klok en een waterkaraf met twee glazen. Daarnaast een stapeltje Bijbels in uiteen­lopende vertalingen. Aan de wand prijkt de tekst: ”Wereldrecord Bijbellezen, 100 uur, 14-18 september”.

Meer dan 250 vrijwilligers, in leeftijd variërend van 8 tot 88 jaar, lezen in vier dagen non-stop in de Bijbel, ook ’s nachts. Om precies te zijn: in 400 maal een kwartier. Mochten de laatste verzen van Openbaring gelezen zijn binnen de honderd uur, dan beginnen de lezers weer opnieuw bij het eerste Bijbelboek, Genesis.

In Heerenveen moet het wereldrecord van negentig uur en negen minuten, dat vorig jaar in Heerlen werd gevestigd, met bijna tien uur worden verbeterd. Met deze marathon wordt tegelijkertijd een sponsoractie gehouden voor het Nederlands Bijbelgenootschap.

Jozef bij Potifar

Aan het vierkante tafeltje zitten twee vrouwen, Trijntje de Jong en Hilde Siebesma. De Jong is aan de beurt. Ze leest uit de Bijbel in Gewone Taal, Genesis 37: „Jozef was naar Egypte gebracht. Daar hadden de handelaars hem verkocht aan een Egyptenaar, die Potifar heette. Potifar had de leiding over de lijfwacht van de farao.”

Links bevindt zich een stilte­centrum. Achter de grote deuren ligt de kerkzaal van de protestantse gemeente Heerenveen. In de hal bevindt zich het grand café, voor koffie en gesprek. Er ligt ook een oproep van het Nederlands Bijbelgenootschap: „Geef de Bijbel door aan nieuwe generaties.”

Buiten is het warmer dan 
30 graden. Binnen heeft Trijntje de Jong een punt gezet achter Genesis 39. Hilde Siebesma leest verder, Genesis 40: „Een tijd later maakten twee dienaren van de farao een ernstige fout. Het waren de belangrijkste wijnschenker en de belangrijkste bakker van de farao. De farao was woedend op hen.”

Schepselen van God

Waarom De Jong meedoet aan zo’n Bijbelmarathon? „Eén: Omdat ik geloof dat de Bijbel het Woord van God is. Twee: omdat ik geloof dat het krachtig is als het hardop wordt gelezen. En drie: omdat ik geloof dat het Woord van God nooit leeg terugkeert. Dat staat in de Bijbel. En daarom doe ik dit.”

Het Woord moet uitgedragen worden.

„Precies. Er zijn zo veel mensen die helemaal niet weten wat er in de Bijbel staat. Toch zijn het schepselen van God, Die Hij wil redden. Als ze niet weten dat ze verloren zijn, dan moet de Geest dat hun nog openbaren. Daarom zit ik hier. Ik doe mijn best. God doet de rest.”

Promoten

Jan Dijkema is een van de organisatoren van de Heerenveense Bijbelleesmarathon. Waarom zo’n marathon? „Wij zijn kerk. En als kerk willen we het Bijbellezen promoten, de Bijbel weer onder de aandacht brengen. De Bijbel kan een toevoeging zijn aan je geloof, kan een leidraad zijn in het leven.”

Uit welke vertaling wordt gelezen?

„Iedere lezer mag zijn eigen 
Bijbel meenemen, in welke taal dan ook. Hier liggen de Nieuwe Bijbelvertaling, de Bijbel in Gewone Taal en de Bijbel in de Friese Taal. Vanmorgen kwam iemand met een oude Statenbijbel binnen. We vinden dat allemaal best.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer