Kamer debatteert over Russische beïnvloeding en ziet dat „mist in de lucht blijft hangen”
Zijn er Nederlandse politici betaald door de Russen? De Tweede Kamer zocht dinsdag tevergeefs naar een antwoord. „De verdenking raakt ons allemaal”, aldus Frans Timmermans (GL-PvdA).
De Tweede Kamer debatteerde dinsdag naar aanleiding van een actie van de Tsjechische inlichtingendienst van vorige week. Volgens de Tsjechen zou het conservatieve rechtse nieuwsmedium Voice of Europa een sleutelrol hebben gespeeld in de beïnvloedingsoperaties van Rusland. Tsjechische media die spraken met inlichtingenbronnen meldden kort daarna dat er ook in de Nederlandse politiek sprake zou zijn van Russische beïnvloedingsoperaties. Nederlandse politici zou honderdduizenden euro’s zijn betaald.
Welke personen hier bij betrokken waren, bleef tot ergernis van veel partijen onduidelijk. „Zonder helderheid blijft er mist hangen en zal er blijvend worden gespeculeerd”, aldus Geert Wilders. De politicus speelde aanvankelijk met het idee om middels een motie de regering te verzoeken meer informatie bij de Tsjechische regering op te vragen. Later trok Wilders dat voorstel weer in.
Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) deelde maandag per brief aan de Kamer mee dat hij niet kon ingaan op de berichten in diverse Tsjechische media. „Ingaan op namen die in de berichtgeving circuleren naar aanleiding van de Tsjechische verklaring is in strijd met de taak die de inlichtingendienst door de wetgever is opgedragen en dient de nationale veiligheid niet”, schreef hij.
Een aantal partijen in de Tweede Kamer vindt dan ook dat de Kamer zelf het heft in handen moet nemen. Onder meer D66 wil dat de Kamer een onderzoek start.
Ongemakkelijk
Ook is er onder deze partijen animo om de controle op Kamerleden te verscherpen. Ook NSC-leider Pieter Omtzigt voelt daar wel voor, alleen luistert het volgens hem wel heel nauw bij wie deze controle komt te liggen. Wat de NSC-voorman betreft in ieder geval niet bij de regering. „Dat zou ongemakkelijk zijn, want de regering hoort het parlement niet te controleren”, aldus Omtzigt.
Net als Timmermans pleit Omtzigt voor een aanscherping van de Wet politieke partijen waar het kabinet momenteel aan werkt. Daarin zou volgens de Kamerleden moeten worden opgenomen dat er een externe autoriteit wordt ingesteld die de giftenstroom aan politieke partijen kan analyseren.
Ambtsmisdrijven
Mirjam Bikker (ChristenUnie) pleitte in het debat van dinsdag voor modernisering van de wet die regelt hoe ambtsmisdrijven van Kamerleden kunnen worden aangepakt. Ook wil zij dat het presidium van de Tweede Kamer nagaat welke controle-instrumenten waar andere parlementen al over beschikken ook kunnen worden opgenomen in het Reglement van Orde van de Tweede Kamer.
Grote afwezige tijdens het debat van dinsdag was FVD-leider Thierry Baudet. De politicus wil naar eigen zeggen niet meedoen aan „feitenvrij gepraat over roddels en insinuaties’’, zo schreef hij op X. De AIVD benaderde Baudet in 2020 na serieuze aanwijzingen dat Russische geheime agenten iets met zijn partij zouden willen.
Zonder helderheid blijft er mist hangen en zal er blijven worden gespeculeerd