Op aandringen van de Tweede Kamer bespreekt het demissionaire kabinet donderdag of de veiligheid van Joodse burgers in Nederland momenteel voldoende op orde is. Directe aanleiding is het verstoren van een optreden van de Joodse zangeres Lenny Kuhr door actievoerders, zondagavond in Waalwijk. Als gevolg daarvan moest de beveiliging rond een concert dat Kuhr dinsdagmiddag gaf in Stadskanaal worden opgeschroefd.
Het incident van zondag was voor BBB-Kamerlid Claudia van Zanten reden staatssecretaris Gräper-Van Koolwijk dinsdag naar de Tweede Kamer te roepen. Daar vroeg ze het kabinet in woord en daad een vuist te maken tegen antisemitisme, maar in de ogen van de Kamer kwam de bewindsvrouw onvoldoende tegemoet aan die wens.
Gräper-Van Koolwijk veroordeelde het incident van zondag wel als een duidelijk voorval van antisemitisme, maar verwees verder vooral naar de gangbare strafrechtelijke procedures van aangifte doen en opsporing. Nadat de Kamer daarop aandrong, zegde ze toe de kwestie donderdag te zullen aankaarten in de ministerraad.
Later op de dag stemde de Kamer ook in met een verzoek van BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas om een al goedgekeurde debataanvraag over antisemitisme ruim voor 4 en 5 mei in te plannen. Door tijdig te debatteren, kan de Kamer zorgen in de Joodse gemeenschap over hun veiligheid in aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag wegnemen, hoopt Van der Plas.
Voor Kamerlid Pieter Omtzigt (NSC) was dat nog niet voldoende. Hij wil binnen twee dagen en in elk geval ruim voor het debat een overzicht ontvangen van welke antisemitische incidenten er tot dusver zijn geweest en welke acties het kabinet daartegen onderneemt.
In de loop van de avond ondertekenden en verspreidden alle partijen op DENK en FVD na een verklaring tegen antisemitisme. De actie was een initiatief van CU-fractievoorzitter Mirjam Bikker. In deverklaringspreken de fractievoorzitters hun afschuw uit over de terugkeer van Jodenhaat „op plekken waar iedereen vrij en veilig moet kunnen samenkomen”.
De tekst sluit af met de oproep: „Laat niemand meer zwijgen, stop antisemitisme nu, in welke vorm dan ook: vandaag, morgen en in de toekomst.” Die aansporing wordt gevolgd door de vraag: „Wij staan op, kunnen we op jou rekenen?”