Hoe vind je woorden voor andersgeaard zijn?
Homoseksualiteit komt in gezinnen eerder negatief dan positief aan de orde. In de negende aflevering van Bij ons thuis, de opvoedpodcast van het Reformatorisch Dagblad, krijgen opvoeders handvatten en woorden aangereikt om te sturen én mee te leven.
Belangrijkste gast in de podcast is publicist Christine Stam-van Gent, die veel schrijft en spreekt over thema’s die raken aan geloof en christelijk leven en erg betrokken is op mensen met een andere geaardheid. Niet alleen is ze bestuurslid van de stichting Hart van homo’s, maar ook medeauteur van het boek ”Homo in de biblebelt”, waarin dertien mensen hun persoonlijk verhaal delen. „De eenzaamheid en afwijzing waar deze groep mee te maken heeft, raakt me. Ik heb ontdekt wat een mooie mensen het zijn, juist ook door de worsteling die ze kennen. Daar kan een leven met God uit voortvloeien dat heel mooi is, daar kun je bijna jaloers op worden.”
Die verbondenheid werd alleen maar sterker toen haar zoon van zeventien „uit de kast kwam”, vertrouwt ze presentator Henrieke Hoogendijk toe. Stam pleit ervoor om termen als homo, lesbienne en uit de kast komen niet te ontwijken. „We vinden dat vaak lastige woorden. Stuntel maar gewoon een beetje. Dat is sympathieker dan dat je uit angst niks zegt.”
Maak het ook niet te groot, adviseert de moeder van vier kinderen. Juist door erover te praten, wordt een thema minder zwaar. Dat betekent niet dat ze de vragen rond homoseksualiteit bagatelliseert. In eenvoudige bewoordingen legt ze nuchter, maar tegelijkertijd met inlevingsvermogen uit hoe het komt dat dit onderwerp de verhoudingen in christelijk Nederland op scherp zet.
Het woord homo komt in gezinnen al vroeg ter sprake, blijkt uit de inkijkjes die de families Van Houdt en Van Ieperen iedere aflevering in hun gezin geven. Kinderen brengen het al jong mee naar huis, geven de ouders op herkenbare wijze aan. Meestal als scheldwoord en zonder kennis van de betekenis. Verblijdend om te horen hoe opvoeders hier op eenvoudige, respectvolle manier mee omgaan, tegen de tijdgeest in. Iemand met een andere geaardheid van dichtbij kennen, kan daarbij helpen.
Respect is ook het woord dat al snel valt in het gesprek dat Hoogendijk heeft met RD-redacteur Margreet van den Berg. Net als het belang van onvoorwaardelijke liefde, als homoseksualiteit je eigen gezin binnenkomt. Als er één onderwerp is waarbij pasklare antwoorden vaak ontbreken, is dit het wel, verzucht de opvoeddeskundige. Niet het minst omdat hetero’s zich geen voorstelling kunnen maken van de gevoelens waar homo’s mee worstelen.
Homoseksualiteit is een onderwerp dat met veel taboes en vooroordelen omgeven is en extreme reacties op kan roepen. Dat is voor een deel te verklaren door de wijze waarop het in de wereld wordt gevierd en ook doordat de Bijbel niet positief spreekt over het uitleven ervan. Stam: „Daardoor kan het idee leven dat God een voorkeur heeft voor heteroseksuele mensen, maar dat is niet waar. Je kunt zelfs zeggen dat Hij voor het eenzame, mensen die een last dragen, een bijzondere voorkeur heeft.”
We zien dat oog hebben voor het kwetsbare ook terug in de geschiedenissen van de omwandelingen van de Heere Jezus. Hij is daarin het grote voorbeeld, vult Van den Berg aan. Dat vraagt om voorzichtigheid en een eerlijke blik naar binnen. We kunnen zo gauw onszelf als normaal, als de beste zien. En dat is geen vruchtbare houding, waarschuwt ze.
De podcast ”Homoseksualiteit in je gezin” biedt ouders in verlegenheid een grote dienst. Of het nu gaat om het begeleiden van hun kroost in het mijden van kwetsende woorden of om het meeleven met een eigen kind dat uit de kast komt. Het getuigt van moed om voor een onderwerp dat met zo veel negativiteit is omgeven niet weg te lopen, maar te trachten het zo integer en genuanceerd mogelijk te behandelen.
Deze aflevering is een onderdeel van het vijfde seizoen van ”Bij ons thuis”, dat als thema geloof, hoop en liefde draagt. Eind volgende week komt de laatste aflevering van dit seizoen online, dit keer over liefde en regels. Op 18 april volgt een afsluitend symposium in Gorinchem.
Het idee kan leven dat God een voorkeur heeft voor heteroseksuele mensen, maar dat is niet waar