Plukgeluk
Kortgeleden bezochten mijn ouders ons. Naast de behoefte aan gewoon samenzijn, hadden zij ook een bijzondere wens voor hun verblijf: vrijwilligerswerk doen bij een lokaal boerenbedrijf.
Als er één sector is die extra handen kan gebruiken, dan is het wel de landbouw. Sinds 7 oktober is het behoorlijk aanpoten en niet alleen in de getroffen gebieden rond de Gazastrook. Er is een enorm tekort in het land aan agrarisch personeel, met name omdat veel Thai –die het gros van het werk in de Israëlische landbouw doen– na 7 oktober het land hebben verlaten. Zelfs boeren die werkzaam zijn in gebieden die amper of niet getroffen zijn, kwamen zonder werknemers te zitten. Zo ook Hanna Nachum uit Yardena, een dorpje in de Jordaanvallei.
Hanna Nachum is 79 jaar oud, een boerendochter die al sinds haar 17e zelf boert. Hanna heeft ruim 3 hectare aan kassen en verbouwt tomaten. Hoewel de grens met Jordanië rustig is en er in jaren geen luchtalarm is afgegaan, vertrokken Hanna’s Thaise medewerkers na het uitbreken van de oorlog toch. Sindsdien struint Hanna’s dochter het internet af op zoek naar hulp; een bezoek van mijn ouders en mij is het resultaat. Met een dikke knuffel, een brede lach en een kar vol eten werden we verwelkomd.
Licht
Lange tijd stond Hanna’s onderneming op instorten. De Nachums, beiden rond de 80 jaar oud, werkten wekenlang meer dan 18 uur per dag om te redden wat er te redden viel. „Zouden we moeten sluiten, dan wist ik dat we het geld niet zouden hebben om een doorstart te kunnen maken”, aldus Hanna. „Ook al zal ons bedrijf dit jaar enorme financiële schade oplopen, het feit dat we open zijn gebleven maakt het voor ons mogelijk het volgend jaar beter te doen.”
Omdat de meeste vrijwilligers zich in Zuid-Israël of aan de Libanese grens meldden, duurde het relatief lang voordat mensen hun weg naar Yardena vonden. Uiteindelijk hielpen schoolklassen, legereenheden, dagjesmensen en toeristen de Nachums de winter door. Als ook mijn ouders en ik ons bij de kas melden, heeft de familie groot nieuws: vier Thai hebben gesolliciteerd; er is licht aan het einde van de tunnel.
Na een intensieve werkdag in Yardena keren we voldaan terug naar huis. We delen hetzelfde gevoel: het veiligstellen van de voedselzekerheid van Israël is een overwinning op zich. Het was een eer om een kleine schakel in deze operatie te zijn.
Onze correspondente in Israël, Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, houdt een dagboek bij vanuit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël. Deel 52.