Buitenlanddagboek uit israël
Dagboek Israël: plannen maken over de wederopbouw van Be’eri

Wie de westelijke Negev kent, weet hoe idyllisch het landschap is: uitgestrekte landerijen, her en der een boom en zacht golvende duinen. Landschappen die normaliter perfect geëigend zijn voor wandelingen, veranderden op slag in absolute duisternis. In de krater van het Be’eri natuurreservaat werden gijzelaars verzameld, de avocadoplantages rond Re’im boden beschutting aan opgejaagde festivalgangers, een uitgebrande tank landde in een plat gewalsd tarweveld.

Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
16 December 2023 20:12Gewijzigd op 18 December 2023 07:19
Boeren in Be’eri aan het werk. beeld EPA, Christophe Petit Tesson
Boeren in Be’eri aan het werk. beeld EPA, Christophe Petit Tesson

De rustieke aantrekkingskracht van de regio klinkt ook door in de interviews met getroffenen. Tomas Hand, vader van het kortgeleden uit Gaza bevrijde 9-jarige meisje Emily, deelde –naast de moeilijke omstandigheden waarin hij zich bevindt– herhaaldelijk zijn liefde voor “het paradijs Be’eri”. De grote dissonantie tussen wat ooit was en de ontwikkelingen van de afgelopen weken vervult Tomas –en velen met hem– met een diepe hoop tot wederopbouw en herstel.

Terug naar Be’eri dus. Hoewel de weg nog erg lang is en niet iedereen kan of wil terugkeren, is de optie om niet te herbouwen ondenkbaar. Al op 19 oktober werden woorden gegeven aan die intentie. Er werd besloten dat de regio oostelijk van de Gazastrook symbolisch een nieuwe naam zou krijgen, namelijk ”Tkuma”. Dat betekent opwekking, herrijzenis, standhouding.

Israëlische overheden presenteerden een meerjarig strategisch plan voor vernieuwing en ontwikkeling van de Tkuma-regio. In het plan wordt de nadruk gelegd op milieu- en klimaatvraagstukken en het herstel en behoud van de natuur. Uit de plannen blijkt dat het zwaartepunt op veiligheid en duurzaamheid ligt en extra aandacht besteed is aan „innovatieve ontwikkeling van bewoonde gebieden, groene constructie en geavanceerde afvalverwerking.”

Het woord ‘tkuma’ is zowel oud-hebreeuws als modern hebreeuws en komt één keer voor in de Bijbel, in Leviticus 26 vers 37. Daar wordt beschreven dat er geen ”tkuma” is voor het volk Israël zolang zij onder de heidenvolken verspreid zijn. Uit de rest van het hoofdstuk blijkt echter dat God Zijn verbond met Jakob zal gedenken en aan het land (Israël) zal gedenken. Volledige herrijzenis is er pas in Hem, in het land Israël. Hoe treffend om het verband tussen het land, de terugkeer naar Hem en de veerkracht van het volk in de nieuwe naam van de zwaar getroffen regio te leggen.

We hebben de hoop dat de herbouwde Tkumaregio –evenals de omliggende gebieden– weer rust zal uitademenen, en dat het over een paar jaar een lichtend voorbeeld mag zijn voor rentmeesterschap, innovatieve ontwikkeling van woongebieden en de herrijzenis van een natie.

Onze correspondente in Israël schrijft twee keer per week vanuit haar woonplaats Afik, in Noord-Israël, over de oorlog. Deel 36.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer