„Het contact met vluchtelingen vormt een onderdeel van de vervulling van Gods wereldwijde plan voor de volken.” Dat zei Wim den Hartog, bestuursvoorzitter van Stichting Gave, zaterdag op de trainingsdag van de organisatie in Amersfoort.
„Als je vroeger door de achterdeur bij iemand naar binnen liep, kon je roepen: „Goed volk”. Kijken we zo naar vluchtelingen?”, zei Wim den Hartog, voorganger van pinkstergemeente Immanuel in Amersfoort. Stichting Gave is volgens hem overtuigd van de roeping om vluchtelingen als „goed volk” te behandelen.
Gave maakt kerken en christenen bewust van de Bijbelse roeping om de vreemdeling gastvrij te ontvangen. Daartoe inspireert, traint en ondersteunt ze vrijwilligers om contacten op te bouwen met asielzoekers om hen Gods liefde te laten zien. De bijeenkomst zaterdag werd door ongeveer 120 mensen bezocht.
Eten is volgens Den Hartog een populair aanknopingspunt om in contact te komen met vluchtelingen. „Ik sprak een Iraakse broeder die acht jaar geleden naar Nederland was gekomen. Vorig jaar heeft hij zijn status gekregen en hij wacht nu op een huis. Toen ik hem vroeg hoe het nu met hem gaat, zei hij: „Het is alsof ik in een vogelkooitje gezeten heb, want ik was niet vrij. Nu is het deurtje open, maar ik weet niet meer hoe ik moet vliegen.” Prachtig toch om met de Bijbel in de hand zo iemand te leren vliegen.”
Polarisatie
Volgens de bestuursvoorzitter is het makkelijk om mee te gaan in de waan van de dag en de basisprincipes en fundamenten van het christelijk geloof uit het oog te verliezen. Er is vandaag de dag sprake van polarisatie. Laten we ons leiden door allerlei waarheden en onwaarheden of laten we ons leiden door waarden, zo vroeg Den Hartog zich af. „Niet de waarheid staat onder druk, maar de onderliggende waarden. Het probleem is dat we ons afkeren van belangrijke waarden in de samenleving.”
De eerste waarde is volgens Den Hartog wat de Bijbel zegt over „goed volk”. Vluchtelingen zijn van alle tijden, ook van Bijbelse tijden. Jezus geeft ons opdracht het Evangelie uit te dragen aan alle volkeren, dus ook aan vluchtelingen, zei Den Hartog met een verwijzing naar Mattheüs 28:19.
Jezus brengt dat Zelf in praktijk in Zijn ontmoeting met de Samaritaanse vrouw (Johannes 4:1-9). De Samaritaanse hing een ander geloof aan dan Jezus, Die een Jood was. Joden hadden immers geen gemeenschap met Samaritanen. Jezus brak door bestaande gebruiken heen. Hij doorbrak geldende taboes en barrières, schetste Den Hartog. „Deze vrouw zat te wachten op goed nieuws en kreeg het ook.” In de stad kwamen velen tot geloof door het getuigenis van de vrouw.
Samaritaanse vrouw zat te wachten op goed nieuws en kreeg het ook
Teleurstellingen
Vertel ook het eerlijke verhaal, adviseerde Den Hartog. Verzwijg teleurstellingen niet van bekeerlingen die na hun verblijfsvergunning uit zicht verdwijnen.
Ten slotte, wees standvastig, aldus de bestuursvoorzitter. Geef gehoor aan de roeping van Gave: gevlucht, gezien, geliefd. Standvastigheid is, als het goed is, geworteld in de christelijke waarde van bewogenheid met hen die als schapen zonder herder zijn.
Ahmed en Ban Alzubeidi vertelden hoe ze negen jaar geleden met hun baby van tien dagen gevlucht zijn uit Irak. Uiteindelijk kwamen ze in de baptistengemeente Bethel in Drachten terecht en werden ze daar als christen gedoopt. Ze verblijven nu in het azc in Arnhem en wachten op een verblijfsvergunning.
Tijdens de middagbijeenkomst werden tal van seminars gehouden.