PolitiekDierenwelzijn
Kamer tegen wettelijk vastleggen natuurlijk gedrag veedieren

De Tweede Kamer heeft dinsdag met een ruime meerderheid tegen een PvdD-voorstel gestemd om wettelijk vast te leggen dat veedieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen.

PvdD-leider Esther Ouwehand en de ministers Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) tijdens een debat in de Tweede Kamer. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
PvdD-leider Esther Ouwehand en de ministers Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) tijdens een debat in de Tweede Kamer. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De PVV had het betreffende wijzigingsvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) aan een meerderheid kunnen helpen, maar deed dat niet. Een alternatief voorstel van D66 en VVD haalde het wel.

De stemmingen over het wijzigen van de Wet dieren volgde op een wijziging in 2021. De PvdD slaagde er toen in een klein, maar ingrijpend voorstel aangenomen te krijgen. In de wet was al opgenomen dat het verboden is om „zonder redelijk doel” pijn of letsel te veroorzaken bij dieren, of om hun gezondheid of welzijn te benadelen. De PvdD wilde destijds vastleggen dat het kunnen houden van dieren in een bepaald systeem of een bepaalde manier van huisvesting in elk geval niet als „redelijk doel” geldt. Daarmee zou bijvoorbeeld het onthoornen van runderen worden verboden. Onder meer D66, PVV, PvdA en GroenLinks stemden voor.

Onzekerheid

Toenmalig landbouwminister Carola Schouten noemde het amendement in 2021 al „praktisch niet uitvoerbaar”. Huidig minister van Landbouw Piet Adema schreef in 2022 dat de wetswijziging „veel onduidelijkheid” geeft over wat verboden is. Dat zou volgens de minister na inwerkingtreding voor rechtsonzekerheid bij dierhouders zorgen.

De bewindsman kwam met een alternatief voorstel, tot woede van onder meer de PvdD.  Die partij kwam daarop eveneens met een voorstel. Dat behelsde een preciezere versie van het amendement uit 2021 én een beschrijving van welk gedrag bedrijfsmatig gehouden varkens, runderen, kippen, geiten, schapen, konijnen en eenden moeten kunnen vertonen. D66’er Tjeerd de Groot kon zich vinden in het PvdD-voorstel, maar verwachtte dat er niet genoeg steun voor zou zijn. Daarom deed hij samen met de VVD een voorstel dat tussen dat van de PvdD en Adema in zat. „Het amendement regelt dat het willen houden van dieren in een bepaald systeem of huisvesting geen reden meer kan zijn om een dier pijn te doen, bij een dier letsel te veroorzaken, dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen”, schreven de indieners. Adema ontraadde zowel het PvdD-voorstel als dat van D66 en VVD.

Graus

Op verzoek van PvdD-leider Esther Ouwehand werd over haar voorstel individueel gestemd. Dion Graus, een groot voorvechter van dierenrechten, was daarbij de enige PVV’er die voor stemde. De teller bleef steken op 45 voorstanders, tegenover 99 tegenstemmers. Het amendement van D66 en VVD kreeg genoeg steun; ook PVV, NSC, DENK, ChristenUnie, Volt en JA21 stemden voor.

Een zichtbaar aangedane Ouwehand kondigde aan dat ze haar verworpen voorstel gaat omzetten in een initiatiefwetsvoorstel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Dierenwelzijn

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer