Legergeneraal tijdens training: We oefenen niet meer, we bereiden onszelf voor op oorlog
De Koninklijke Landmacht staat op scherp. „We oefenen niet meer, we bereiden ons voor op oorlog”, stelt generaal Maurice Timmermans resoluut. Poetin is gewaarschuwd.
Grommend trekken vier Boxers en een Bushmaster op de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot op. De zware pantservoertuigen maken zich gereed voor een monsterrit van duizenden kilometers naar Litouwen. Samen met een legertje infanteristen, genisten, verkenners, luchtverdedigers, mijnenleggers, bruggenbouwers en geneeskundige troepen. In de verte klinken schoten.
De landmacht zet 42 Battle Group, een samengestelde eenheid uit alle hoeken en gaten van het leger, met 4500 manschappen en 200 voertuigen in voor Steadfast Defender. Deze grootste militaire NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog met in totaal 90.000 man vindt tot en met mei plaats op een reeks locaties in Europa. Het bondgenootschap bereidt zich hiermee voor op de reactie na een Russische inval. Alle 32 lidstaten doen mee. Te land, ter zee en in de lucht. En tegenwoordig ook in de cloud.
De NAVO hamert daarbij op snelheid. De 32 lidstaten moeten meer troepen sneller ter plaatse kunnen inzetten. De militaire alliantie wijst binnenkort elk NAVO-land een eigen regio langs de oostflank toe om te verdedigen. Deze zomer moet de gebiedsverdeling duidelijk worden. Nederland is nu al onder Duitse vlag actief in Litouwen. De krijgsmacht heeft overigens geen plannen om troepen permanent aan de oostflank te stationeren.
De NAVO probeert met de grootschalige oefening kracht en vastbeslotenheid uit te stralen om Rusland via afschrikking te weerhouden van snode plannen. „We communiceren niet meer, we demonstreren met kracht”, verklaart generaal Timmermans. Tegelijk moet de NAVO-oefening de bevolking van de Baltische staten een hart onder de riem steken. „Als er oorlog uitbreekt, gaan we er wat aan doen.”
Pantserhouwitsers
De landmacht bereidt zich met een bijzondere inzet alvast voor op de nieuwe situatie. Met lange colonnes rukt de gevechtseenheid uit Oirschot begin april al oefenend op richting Litouwen. In Olst moeten de troepen eerst een brug bouwen om de IJssel over te steken. In Duitsland vindt een confrontatie plaats met vijandelijke eenheden. ,,De oefening is zo groot dat deze niet op één oefenterrein past”, legt brigade-generaal Gert-Jan Kooij van 13 Lichte Brigade uit.
Na de ‘gevechten’ in Duitsland trekt de eenheid via Polen op naar Litouwen. De landmacht passeert met een batterij van een stuk of vier pantserhouwitsers de Suwalki-corridor, de kwetsbare flessenhals tussen de Baltische staten en Polen. In een sterk staaltje machtsvertoon, als waarschuwing aan de Russen. De boodschap van het bondgenootschap is duidelijk. „Als Poetin de grens oversteekt, verdedigen we ons én winnen we.”
Omslag
De inzet van de landmacht markeert een omslag. „Een nieuw tijdperk”, geeft brigade-generaal Timmermans in Oirschot aan. „We oefenen niet meer, we bereiden ons voor op oorlog.” Wel defensief, haast een woordvoerder zich ter geruststelling te zeggen. De landmacht trekt alles uit de kast om te laten zien paraat te staan. Met ongekend veel manschappen en materieel. Voor het eerst in decennia zijn militairen bijvoorbeeld acht weken op oefening.
Niet zonder reden. De NAVO eist dat de krijgsmacht op 1 januari 2025 klaar is voor het grote gevecht. De dreiging van de Russen na de invasie in Oekraïne dringt langzaam in Europa door. Toch is de vraag of de landmacht op tijd gereed is, minder relevant, vindt Timmermans. Inzet tegen de Russen kan volgens de generaal immers à la minute nodig zijn. „Het kan vanavond gebeuren. Poetin wacht niet totdat wij klaar zijn.”
Zijn eenheden staan al paraat, benadrukt generaal Kooij tussen legergroene, zwaar gecamoufleerde pantservoertuigen. „Als de politiek op de knop drukt, starten wij de motoren. In drie, vier dagen staan we aan de oostgrens van het NAVO-gebied om oorlog te voeren. We willen dat niet, maar als het moet, doen we het.”
De vraag is hoe groot de vuist is die het leger, na decennialange bezuinigingen, nog kan maken. „Die vuist is heel groot”, verzekert generaal Kooij. „We beschikken over geharde manschappen met de modernste spullen ter wereld.” Toch vraagt de NAVO van Nederland z’n slagkracht aanzienlijk te vergroten. Nederlandse tanks zijn echter nog altijd in geen velden of wegen te bekennen. Timmermans is duidelijk. „Het mag van mij wel iets sneller.”
We communiceren niet meer met Rusland, maar we demonstreren onze kracht