De Week van het Christelijke Boek (WCB) gaat woensdag 13 maart van start en loopt tot zaterdag 23 maart. De Amerikaanse auteur Tamera Alexander schreef dit jaar het actieboek: ”De kans van haar leven".
Elk jaar verzorgt BCB samen met een uitgever het actieboek dat boekverkopers weggeven aan klanten die minimaal 15 euro aan boeken besteden. Dit actieboek onderscheidt zich volgens de BCB van het algemene Boekenweekgeschenk „doordat het verhaal de lezer troost of hoop geeft of christelijke normen en waarden uitdraagt”. Het actieboek van dit jaar is geschreven door de Amerikaanse Tamera Alexander. Auteurs in de afgelopen jaren waren onder anderen Annemarie van Heijningen-Steenbergen, Marianne Grandia, Arie Kok, Els Florijn en Lody van de Kamp. De WCB loopt ongeveer parallel aan de algemene Boekenweek, die zaterdag 16 maart begint, maar heeft geen thema.
Interview met Tamera Alexander
Het actieboekje voor de Week van het Christelijke boek wordt maar zelden geschreven door een niet-Nederlandse auteur. Dit jaar is dat weer eens het geval. De Amerikaanse schrijfster Tamera Alexander (63) schreef de novelle ”De kans van haar leven”.
De romans van Alexander zijn zowel in Amerika als in Nederland populair. Ze won verschillende prijzen met haar werken en schreef onder andere de Belle Meade-trilogie, de Timber Ridge-trilogie en de Carntonreeks. De gratis novelle ”De kans van haar leven” die Alexander schreef, gaat over de historische Belle Meade Plantation. De auteur uit Nashville schreef al eerder over deze boerderij en stoeterij, waar tientallen slaven hielpen bij het fokken van raspaarden.
De novelle van dit jaar speelt zich af in de eindperiode van de Belle Meade Plantation. Hoofdpersoon journaliste Ellaby Ward werkt bij een Amerikaanse krant. Op de door mannen gedomineerde redactie moet ze vechten voor haar bestaansrecht, net als de Afro-Amerikanen dat moesten in hun slavenbestaan. Maar dan krijgt ze de kans van haar leven en wordt ze naar Belle Meade gestuurd. Er ontstaat een innige vriendschap tussen Ellaby, ”Uncle Bob” en zijn vrouw Ellen Green. Het vertrouwen op God speelt een belangrijke rol in het verhaal.
Hoe kwam u tot het schrijven van de novelle ”De kans van haar leven”?
„Toen Uitgeverij Van Wijnen mij mailde met de vraag of ik de eerste buitenlandse auteur zou willen zijn die een novelle schrijft voor de jaarlijkse Week van het Christelijke Boek in Nederland was ik direct enthousiast. Tijdens een boekentour door Nederland in 2012 ontwikkelde ik een diepe verbinding en waardering met en voor de Nederlandse lezers. En aangezien ik al heel lang meer wilde schrijven over de slaaf Robert –”Uncle Bob”– Green van de historische Belle Meade Plantation hier in Nashville, was ik heel enthousiast om ”De kans van haar leven” over dit onderwerp te schrijven.”
Hoe was het om voor een Nederlands publiek te schrijven? Waren er specifieke zaken waar u rekening mee moest houden?
„Niet specifiek. Ik vertrouw altijd op mijn uitgever dat die de tekst goed zal vertalen. Maar ik hoop wel dat mijn Nederlandse lezers een kijkje kunnen nemen in de geschiedenis. Lezers die de Belle Meade-trilogie hebben gelezen zullen personen terug gaan zien. Maar ik hoop natuurlijk dat ook nieuwe lezers van mijn boeken zullen genieten.”
U vertelde dat u vragen die u bezighouden verwerkt in uw boeken. Hoe uitte zich dat in de novelle?
„Bijna al mijn romans beginnen met een vraag die me niet loslaat. Zo ook in de novelle. ”De kans van haar leven” gaat over verschillende wegen waar God ons over leidt. Meestal denken we zelf wel de weg te weten. Dan denken we dat Hij het ene gaat doen, terwijl Hij ons uiteindelijk een heel andere kant op leidt. Dit leiden van God als onderliggend thema groeide naarmate het verhaal en de personages vorderden.”
Waar haalt u andere ideeën vandaan voor uw romans?
„Een roman begint met een vonkje. Soms is het een stukje geschiedenis dat mijn aandacht trekt en me niet meer loslaat. Het kan ook een personage in mijn verbeelding zijn dat niet meer weg wil. Daarna ga ik brainstormen, een proces waar ik erg van geniet.
Toen ik bijvoorbeeld mijn roman ”Duizend kleine keuzes” schreef (Nederlandse vertaling verschijnt mei 2024) was het idee voor dat verhaal al ruim vijftien jaar oud. Toen ik tijdens mijn voorstudie las over wat er in die huizen gebeurde en hoe ze waren gebouwd, kreeg ik een idee dat vervolgens uitgroeide tot een dubbele tijdlijnroman.
Ideeën komen overal vandaan: uit levensverhalen die ik hoor, historische dagboeken die ik lees of een geloofsstrijd waar ik doorheen ga. Het thema van een boek wordt duidelijk, naarmate het verhaal vordert, uit de worstelingen van de personages en de reizen die ze maken. Ik bid altijd voor het schrijven, en vraag de Heere dan of Hij me wil helpen.”
Vaak verwerkt u elementen uit uw eigen woonplaats in uw boeken. Waarom doet u dat?
„Omdat ik het leuk vind om de geschiedenis te weten over de plaats waar ik woon en dat ook aan mijn lezers wil laten zien. Toen we ruim zeventien jaar in Colorado woonden, leerde ik alles over de geschiedenis van de Colorado Mountain. Ik schreef toen zeven boeken die zich in die omgeving afspelen. Maar het liefst schrijf ik over de zuidelijke geschiedenis van de Verenigde Staten. Omdat ik ook erg van het zuidelijke eten hou, zet ik vaak recepten in mijn boeken. Bij ”De kans van haar leven” zit er een recept van een zuidelijke appeltaart bij.”
Hoe vergaat het schrijven van een boek u?
„Nou, mijn favoriete onderdeel van het schrijven is het klaar zijn met schrijven. Als het geredigeerde boek af is en wordt ingediend bij de uitgever, geeft dat een fantastisch gevoel dat nooit verveelt.
Verder vraagt het schrijven vooral vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Ik moet uren schrijven en dan weer herschrijven. Ik wil elk verhaal beter maken, maar het geeft altijd voldoening. Ik ben dankbaar dat God de deur naar het schrijven voor mij heeft opengezet.”
U zei eens: „Schrijven is een vorm van aanbidding.” Kunt u dat uitleggen?
„Schrijven ís aanbidding voor mij, een manier om een deel van alles wat Christus aan mij gegeven heeft terug te geven. Jezus gebruikte de kracht van een verhaal om onwankelbare, eeuwige waarheden aan Zijn luisteraars over te brengen. Ik streef ernaar om in Zijn voetsporen te treden. Door met de personages mee te reizen, kan het leven van een lezer voorgoed veranderen.”
Hebt u nog een boodschap voor uw Nederlandse lezers?
„Sinds ik in 2004 mijn eerste roman schreef en die in 2006 verscheen, heb ik herhaaldelijk geleerd dat het niet om mij gaat. Ik schrijf voor Hem, voor een publiek van Eén.
Natuurlijk wil ik dat mijn Nederlandse lezers bij het lezen van ”De kans van haar leven” meegevoerd worden naar een andere tijd en plaats. Dat ze samen met de personages op reis gaan. Maar uiteindelijk is mijn diepste verlangen dat de lezer een stap dichter bij Christus komt. Omdat het allemaal om Hem draait. Niet om mij.”
Boekgegevens
”De kans van haar leven”, Tamera Alexander; uitg. Van Wijnen; 95 pagina’s, tot en met 23 maart gratis bij besteding vanaf 15 euro aan Nederlandstalige boeken. Daarna € 5,99