Economie
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

Met Zyn, kleine zakjes waarin een poeder met nicotine zit, denkt de onderneming een minder schadelijk nicotineproduct in huis te hebben. Daarbij profiteert Philip Morris van zogenoemde Zynfluencers die het merk promoten op sociale media, met naar schatting 30.000 TikTok-accounts die #Zyn gebruiken. Maar volgens de aanklacht zouden de zakjes meer nicotine afgeven dan sigaretten.

De eiser in de zaak, Bailey Wolters, zegt te kampen met verslavings- en gebitsproblemen als gevolg het gebruik van Zyn. Dit terwijl Philip Morris, en Swedish Match, dat de zakjes maakte voordat Philip Morris het bedrijf in 2022 voor 16 miljard dollar overnam, helemaal niet voor dergelijke risico’s zouden hebben gewaarschuwd.

Philip Morris reageerde niet op vragen om commentaar van persbureau Bloomberg. De onderneming heeft recent wel in e-mails over Zyn gezegd dat zijn producten „niet bedoeld zijn voor degenen die nog geen nicotineproducten gebruiken, en zeker niet voor degenen die jonger zijn dat de leeftijd waaraan verkoop wettelijk is toegestaan”.

In Nederland zijn nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje verboden. Ook geldt er een verbod op snus. Dat zijn zakjes waar tabak in zit. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn ze schadelijk voor de gezondheid. „Als iemand veel nicotine binnenkrijgt kan dit het zenuwstelsel beschadigen en hartritmestoornissen veroorzaken”, schrijft de toezichthouder op zijn website. „Ook kunnen gebruikers juist verslaafd raken aan nicotine door de zakjes. Dat gebeurt vooral bij jongeren.”

Schlesinger Law Offices, het advocatenkantoor achter de rechtszaak tegen Philip Morris, is vaker betrokken bij procedures tegen de tabaksindustrie. Een eerdere zaak tegen partijen achter vapebedrijf Juul Labs leidde tot een schikking met tabaksconcern Altria dat zo duizenden klachten wilde afkopen. Daarmee was 235 miljoen dollar gemoeid. E-sigaretten waren een paar jaar in opkomst omdat ze werden gepresenteerd als beter alternatief voor het roken van sigaretten of andere rookwaar. Ze bevatten geen tabak, maar vaak wel nicotine en kwamen onder vuur te liggen om hun grote populariteit onder jongeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer