Kerk & religieChristenvervolging

Woord en Daad en Open Doors bezorgd over onveiligheid in Burkina Faso

„Verschrikkelijk”, noemt Gerhard Wilts, voorlichter bij Open Doors, de aanslag op een rooms-katholieke kerk in het noorden van Burkina Faso, waarbij zondag ten minste vijftien mensen omkwamen.

​Addy de Jong
28 February 2024 11:48Gewijzigd op 28 February 2024 12:00
Groep ontheemden in Burkina Faso. beeld RD, Leendert de Bruin
Groep ontheemden in Burkina Faso. beeld RD, Leendert de Bruin

De aanslag past helaas in een ontwikkeling waarin het West-Afrikaanse steeds onveiliger wordt, zegt Wilts. „Het land stond vroeger bekend om zijn religieuze tolerantie en rust, maar het feit dat Burkina Faso het achterliggende jaar steeg van plaats 32 naar plaats 23 op onze ranglijst christenvervolging is veelzeggend.”

Nu Franse troepen zich steeds meer terugtrekken uit de buurlanden Niger en Mali, wordt het in Burkina Faso, een land met zo’n 20 miljoen inwoners, steeds onveiliger. „Jihadistische groepen trekken vanuit Mali de grens over en vallen zowel moslims als christenen aan.” De onrust en onveiligheid leidden ertoe dat bijna een miljoen mensen ontheemd zijn geraakt.

Open Doors verzorgt in Burkina Faso, waar in 2022 via een staatsgreep militairen aan de macht kwamen, via partnerorganisaties onder meer weerbaarheidstrainingen. Ook organiseert zij noodhulp en traumazorg. Wilts: „Dat het er steeds instabieler wordt, moedigt ons des te meer aan alles in het werk te stellen om de bevolking daar te steunen en te helpen.”

Rood

Van toenemende onveiligheid in het zeer arme West-Afrikaanse land heeft ook hulpverleningsorganisatie Woord en Daad last, zegt directeur-bestuurder Rina Molenaar. „Wij draaien best grote programma’s in dit land en werken er al veertig jaar. Normaal gesproken ging ik er elk jaar wel een keer heen om onze projecten en partners te bezoeken, maar nu zijn we er al anderhalf niet geweest omdat Buitenlandse Zaken het land, ook de hoofdstad Ouagadougou, als rood, dus als zeer onveilig aanmerkt.”

Die onveiligheid betreft overigens de hele regio. „De droogte in de Sahellanden maakt mensen gedeprimeerd, waardoor geweld op allerlei plaatsen oplaait.”

Contact

Dinsdagavond had Molenaar nog contact met twee partners in Burkina Faso die in het onveilige noorden werken. „Zij vertelden dat het er de achterliggende weken juist iets beter ging. Men was positief gestemd. Scholen gingen weer open, vluchtelingen gingen terug naar hun dorpen. Heel jammer dat deze aanslag zo’n ontwikkeling weer doorkruist.”

Het doel van terroristen is destabiliseren en angst aanjagen, merkt Molenaar. „In de buurt van de kerk waar nu ten minste vijftien mensen zijn gedood, werd onlangs ook een aanslag gepleegd op een moskee. Je ziet dus dat jihadisten het vooral voorzien hebben op kwetsbare mensen, op personen die in gebed zijn of hun godsdienstige plichten vervullen, of het nu christenen zijn of moslims.”

Eigen belang

De regering doet haar uiterste best om de veiligheid te verbeteren. „Dat is ook in haar eigen belang, omdat zij anders weer wordt weggestemd of verdreven.”

Aan het verbeteren van de veiligheid probeert ook Woord en Daad een steentje bij te dragen. „We hebben bijvoorbeeld het Job Booster-programma, om jongeren aan een baan te helpen en hun toekomstperspectief te bieden. In de hoop dat zij er dan minder gevoelig voor worden zich bij bendes aan te sluiten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer