Kerk & religie

„Moslims vechten voor Allah, maar God vecht voor mij”

Kerk na kerk moet in Algerije van de overheid de deur sluiten. Toch groeien de christelijke gemeenten. „Door het internet heeft God nieuwe wegen geopend.”

19 January 2024 07:46Gewijzigd op 19 January 2024 11:05
De Algerijnse voorganger Youssef Ourahmane samen met zijn vrouw Hee Tee. beeld Youssef Ourahmane
De Algerijnse voorganger Youssef Ourahmane samen met zijn vrouw Hee Tee. beeld Youssef Ourahmane

De Algerijnse voorganger Youssef Ourahmane (68) getuigt tegenover iedereen van de Heere Jezus. „Als ik door de politie word verhoord en als ik voor de rechter sta vertel ik hoe ik tot geloof ben gekomen”, zegt de predikant aan tafel in een hotel in Harderwijk, met zijn Maleisische vrouw Hee Tee naast zich. Samen zijn ze op uitnodiging van de christelijke organisatie Open Doors een paar dagen in Nederland. „We zijn hier om gebed te vragen voor de kerken in Algerije. De christenen in het Westen moeten weten van de vervolging van hun Algerijnse geloofsbroeders.”

Ourahmane, voorganger bij de Protestantse Kerk van Algerije, groeide op in een behoudend islamitisch gezin. Toen hij in 1977 Europa bezocht kwam hij voor het eerst met christenen in contact. „Ik wist niet beter dan dat die naar de hel gingen en dat er geen hoop voor hen was. Door de ontmoeting met hen ging ik anders naar hen kijken en ging ik de Bijbel lezen.”

Het bracht Ourahmane tot het inzicht dat „Jezus uniek is, in Zijn leven, in Zijn sterven en in Zijn opstanding. Dit was een heel andere Jezus dan Die ik in mijn jeugd vanuit de Koran kende. Drie jaar later, in april 1980, overtuigde de Heilige Geest mij in mijn hart dat Jezus de Zoon van God is.”

Dit verhaal vertelt u ook aan politieagenten en rechters?

„Natuurlijk. Als je wordt opgepakt wil de politie alles van je weten, vanaf je geboorte. Dan kom ik uit bij mijn bekering en dan vertel ik ze dat Jezus uniek is. Ik daag ze daarbij uit: „Laat me iemand zien die beter is dan Hij.” Dan kijken ze elkaar aan en hebben geen antwoord. Het probleem met moslims is dat zij de Jezus van de Bijbel niet kennen.”

Hoe reageerde uw familie toen u zei dat u christen was geworden?

„Mijn ouders waren kort voor mijn bekering overleden, dus die hebben het nooit geweten. Mijn broers en zusters, ik kom uit een gezin van elf kinderen, heb ik het wel verteld. Zij dachten dat het een modegril was die over zou waaien. Ik heb nu nog altijd een goede relatie met hen. Ik discussieer over het geloof met hen, maar ze blijven moslim.”

Wat zei men in uw woonplaats?

„Wij wonen in de bergen, in de Berber-regio. Daar maakt het niet zoveel uit of je christen bent. De Berbers zijn heel tolerant. Ik ben overigens zelf ook een Berber.”

Van de circa 45 miljoen inwoners die Algerije telt behoort bijna een kwart tot de Berbers. Van de ongeveer 130.000 christenen in Algerije is meer dan 90 procent Berber. Hebt u daar een verklaring voor?

„De islam heeft de Berbers nooit diep in het hart geraakt. Dat komt omdat de islam de religie van de Arabieren is. De Berbers hebben een afkeer van de Arabieren door wie ze worden overheerst. Als de Berbers in de moskee tot Allah bidden is dat in het Arabisch en niet in hun eigen taal. Toen ze in aanraking met het Evangelie kwamen zeiden ze: „Tot God kan ik bidden in mijn eigen taal. Ik hoef niet meer Arabisch te spreken om God te bereiken. Dat ging rond als een lopend vuur.”

Op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors staat Algerije dit jaar op de 15e plaats. Vorig jaar stond uw land 19e. Het leven voor christenen wordt moeilijker. Wat merkt u daarvan?

„Al onze kerken, bij elkaar 43, zijn de laatste jaren gesloten.”

20029104_1ffa109fe9.jpg
Een in 2018 gesloten kerk in de stad Oran. beeld Open Doors

U komt dus niet meer bijeen?

„Dat toch wel. Wij beleggen diensten bij de mensen thuis. Dat zijn groepen van een man of negen. Kom je met meer mensen samen, dan worden bij overvallen veel mensen opgepakt.”

Ourahmane wijst naar zijn telefoon die op tafel ligt en zegt: „Het probleem met de autoriteiten is dat ze materiaal uit China hebben om je te volgen. Door mobieltjes kunnen ze je overal traceren. Veel christenen verdwijnen in de gevangenis nadat ze zijn opgepakt bij het bijwonen van een dienst thuis. Dan gaan ze voor twee maanden, zes maanden of voor twee jaar de gevangenis in. Vaak moeten ze bovendien een boete betalen. Dat is een probleem, want de mensen zijn niet rijk. Zelf ben ik vijf keer tot een gevangenisstraf veroordeeld. De laatste keer was vorig jaar november in hoger beroep. Ik houd van moslims, maar het is vreemd dat ze denken Allah te moeten beschermen. Zij vechten voor hun god. Ik heb een God Die voor mij vecht.”

Waarom treedt de regering op tegen christenen?

Voordat Ourahmane kan antwoorden reageert zijn vrouw Hee Tee: „Ik zie het als een geestelijke strijd. De regering is een instrument van de duivel.”

Ourahmane vult aan: „Voor de islamitische regering is het moeilijk te accepteren dat tienduizenden de islam hebben verlaten en zich bekeerd hebben tot het christendom. Een belangrijke rol hierbij speelt het internet. ”

Hoe bedoelt u?

„Behalve dat we thuis diensten beleggen, zijn we ook op internet actief, via YouTube bijvoorbeeld. Als belangstellenden onze website bezoeken, kunnen we hun persoonlijke gegevens achterhalen en contact met ze opnemen. Internet opent zo veel mogelijkheden.”

De kerk is gesloten, maar het internet opent nieuwe wegen.

„Ja, al zou het beter zijn als de kerken open zouden zijn. Denk dan aan de onderlinge ontmoeting. Nogmaals, we zijn blij en dankbaar voor internet, want daarop kunnen Algerijnen van hun bekering getuigen. Van dat verhaal wordt niet alleen in Algerije kennisgenomen, maar in de hele islamitische wereld. Met de sluiting van de kerken is het geloof niet verdwenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer