Kerk & religie
Predikant schrijft gids voor duurzaam leven: „Genieten zit niet in verre vakanties”

Duurzaam leven, wat houdt dat in? Ds. Sam Janse schreef er de ”Groene Catechismus” over. Een belijdenisgeschrift noemt hij het boek niet, maar hij wil wel in die traditie staan.

Ds. Sam Janse: "Voor genieten is geen verre vakantie, een groot huis of een dure auto nodig." beeld ANP, Lex van Lieshout
Ds. Sam Janse: "Voor genieten is geen verre vakantie, een groot huis of een dure auto nodig." beeld ANP, Lex van Lieshout
20129669.JPG
ds. Sam Janse. beeld Koos van Noppen

In de ”Groene Catechismus” (uitg. KokBoekencentrum) beantwoordt ds. Janse (74), emeritus predikant in de Protestantse Kerk in Nederland, 88 vragen over geloof en duurzaamheid. Zondagavond presenteert hij het boek in de Sionkerk in zijn woonplaats Ameide. Hij overhandigt zijn vier kleinzonen een exemplaar en houdt „een groene catechismuspreek”.

Waarom koos u voor de naam catechismus? Ziet u uw boek als een nieuw belijdenisgeschrift?

„Nee, dat is te veel eer. Ik heb voor de naam catechismus gekozen vanwege de vraag- en antwoordvorm en omdat ik in de traditie van de belijdenisgeschriften wil staan. Duurzaamheid is geen linkse hobby, maar raakt aan het christelijk belijden. Een christen kan niet anders dan respect hebben voor de schepping van God.”

Loopt u met uw boek niet het gevaar dat u het Evangelie versmalt tot een groene levensstijl?

„Dat kan en dat zie ik soms ook, maar die kant wil ik niet op. Anderzijds wil ik de Bijbelse boodschap ook niet reduceren tot redding van de ziel, zoals dat in piëtistische kringen gebruikelijk is. Jakobus zegt dat het bezoeken van wezen en weduwen hoort bij een zuivere en onbevlekte godsdienst. Versmalt hij daarmee het Evangelie? Nee. Zo hoort ook een duurzame levensstijl bij een christelijke levenswandel.”

Wie hebt u met uw boek op het oog?

„Geen specifieke doelgroep. De camera in mijn hoofd zwenkt nog weleens. De ene keer spreek ik evangelicale of reformatorische christenen aan. Een andere keer heb ik het over mensen die groen zeggen, maar niet doen. De kans is groot dat dit boek vooral gelezen wordt door mensen die al bezig zijn met dit thema. Zij kunnen wel wat bemoediging gebruiken. Er heerst veel pijn en verdriet onder hen. Klimaatrouw wordt dat genoemd. Dat herken ik. Wij staan op een kantelpunt in de geschiedenis. Onze planeet zelf loopt gevaar. Daarbij is zelfs de pest in de middeleeuwen kinderspel. Wie zou daar geen pijn over voelen?”

Hoe is het gesteld met de aandacht voor duurzaamheid onder christenen?

<InlineImage imgUrl=“https://images.rd.nl/fill/w:2500/h:2500/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F20129670_23b4ee5384.JPG” caption=“boekomslag “Groene Catechismus”. beeld RD” alt=“20129670.JPG” />

„Er heerst veel onverschilligheid en laksheid, maar ik moet ook zeggen dat de aandacht voor de schepping de laatste tien jaar bij hen is gegroeid. Ook onder behoudende christenen. Mensen stappen minder makkelijk in het vliegtuig. En terecht, vliegen dient in de meeste gevallen alleen het plezier en het genot van de consument, maar breekt deze planeet af. Iemand zei eens tegen mij: „Maar hoe moet ik dan naar Israël?” Mijn antwoord was: „Er staat nergens in de Bijbel dat jij naar Israël moet.”

Nu wil ik niet dat mensen het idee krijgen dat ik hen alle leuke dingen ontneem. Ik hoop juist dat ze leren genieten van al het moois in hun eigen omgeving. Daar is geen verre vakantie, een groot huis of een dure auto voor nodig. De kerk moet dat bedrog van de rijkdom doorprikken. Ik vrees echter dat de gedragsverandering van de afgelopen jaren niet snel genoeg is gegaan om de opwarming van de aarde te stoppen. Dan hadden we vijftig jaar eerder moeten beginnen.”

U draagt het boek op aan uw vier kleinzonen. Wat wilt u hen meegeven?

„Zorg goed voor deze aarde. Het Evangelie kan je daarbij helpen. Dat geeft je de moed om niet op te geven in de beangstigende tijd waarin wij leven. Mijn boek begint met de tekst: „Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft (…) en Die niet loslaat het werk van zijn handen.” Daar houd ik mij aan vast.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer