Opinie
Wit-Russische dictator Loekasjenko misbruikt traditionele waarden

Droomde u er ooit van in een land te wonen waar traditionele waarden worden gerespecteerd en zelfs door de wet beschermd? Denk dan aan Wit-Rusland! Maar… de strijd voor waarden is er meer een propagandamiddel dan een strijd om een christelijk wereldbeeld.

De Wit-Russische president Lukashenko (links) met zijn Nikolai (midden) en de Russische president Poetin (rechts) in een Russische kathedraal. beeld EPA, Michael Klimentyev
De Wit-Russische president Lukashenko (links) met zijn Nikolai (midden) en de Russische president Poetin (rechts) in een Russische kathedraal. beeld EPA, Michael Klimentyev

Binnenkort zal in Wit-Rusland het nieuwe concept voor nationale veiligheid worden voorbereid. Natalya Kachanava, het hoofd van de Raad van de Republiek, verklaarde dat de nieuwe nationale doctrine de mensen moet verdedigen tegen de kwade ideologie uit het Westen. De functionaris zei dat de Wit-Russen in oorlog zijn.

Ze zijn dat echter niet zoals de Oekraïners, die zich heldhaftig verdedigen tegen de Russische invasie. De Wit-Russen zijn verwikkeld in een wereldbeeldoorlog, waarin het wrede Westen, althans volgens Kachanava, de Wit-Russen bombardeert en ”niet-traditionele waarden” promoot. En alleen de overheid kan mensen in zo’n gevaarlijke situatie redden…

Vesting

Wit-Rusland wekt de indruk dat het een ”fort” van traditionele waarden wil worden. Traditionalisme lijkt voor president Loeka-
sjenko de enige weg om te overleven in de dodelijke culturele oorlog tussen Oost en West en de Wit-Russen te verenigen tegen politieke veranderingen.

De kring rond Kachanava staat vijandig tegenover onder andere lhbti-rechten, homohuwelijken en seksuele voorlichting. Die worden beschouwd als dodelijk voor de samenleving. Het verspreiden van ”kwaadaardige” propaganda voor bijvoorbeeld de lhbti-ideologie zou beboet kunnen worden met 7400 roebel (bijna 2000 euro). Een enorm bedrag als je bedenkt dat het gemiddelde salaris in Wit-Rusland een kleine 400 euro per maand is. In het nieuwe document zal staan dat het huwelijk slechts een heteroseksuele verbintenis is tussen één man en één vrouw. Dat klinkt behoorlijk puriteins… De Russisch-Orthodoxe Kerk krijgt een unieke status en rol om (opnieuw) traditionele waarden hoog te houden door lessen, bijeenkomsten en studies aan te bieden.

Abortus

Wat is dan het probleem? In de eerste plaats dat de mensen die zich hardop uitspreken voor ”tradities” in Wit-Rusland de waarden die zij propageren zélf niet lijken te respecteren. In de afgelopen dertig jaar hebben bijna een miljoen abortussen plaatsgevonden, op een bevolking van minder dan 10 miljoen mensen. Bovendien woont de persoon die zichzelf nog steeds de president van Wit-Rusland noemt niet samen met zijn vrouw, maar verschijnt hij op openbare evenementen met verschillende jonge vrouwen. Hij neemt zijn buitenechtelijke zoon Kolya Loekasjenko overal mee naartoe. Je zou kunnen zeggen dat hij de morele wetten meer dan een miljoen keer heeft overtreden.

Wijsheid

Het lijkt er dus op dat ”traditionele waarden”, die eerder ontstonden vanuit de kerk als brenger van het Evangelie, een propagandamiddel zijn geworden. De regering heeft een ”machtige vijand” uit het Westen uitgevonden en probeert deze koste wat kost te bestrijden. Sommige christenen werden hiervan het slachtoffer.

Als hedendaagse christenen in Wit-Rusland hebben we de goddelijke wijsheid nodig waarover Jakobus in zijn brief spreekt. Zodat we niet het slachtoffer worden van mensen die ons willen gebruiken voor hun politieke kwesties, maar trouwe getuigen van Christus zijn.

De auteur studeert aan het Evangelisch-Reformatorisch Seminarie in Kiev (Oekraïne). De volledige Engelse versie van dit artikel verscheen eerder op CNE.news.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer