Hervormingsdag brengt licht in donkere wereld van Halloween
Een gevoel van onbehagen is nooit ver weg bij de vaststelling dat Halloween prominenter op de kaart staat dan Hervormingsdag. De populariteit van wat een griezelfeest wordt genoemd lijkt jaar op jaar te groeien. Maar dat is geen reden om in die ongemakkelijkheid te blijven hangen. Duisternis kan immers worden tegengegaan met licht.
Pretpark Walibi in Biddinghuizen staat dezer dagen compleet in het teken van Halloween. De poorten zijn geopend voor bezoekers die graag worden opgejaagd door een horrorclown met een bijl of door „een zombie die uit is op je hersenen”. En Walibi krijgt steeds meer concurrentie.
Dichter bij huis is het van oorsprong Keltische feest ook nauwelijks te missen. Winkelketens bieden een breed scala aan verkleed- en decoratieartikelen aan. De thema’s zitten nagenoeg altijd in de hoek van spoken, geesten, skeletten, spinnen, vleermuizen, grafzerken en doodskisten. Bloederigheid toevoegen met wat schmink is desgewenst ook mogelijk.
Wie kan uitleggen dat griezelen en angst aanjagen een positief effect hebben op de ontwikkeling van jongeren?
Wie ’s avonds nietsvermoedend een wandeling door de eigen wijk maakt, moet niet vreemd opkijken van ‘versieringen’ bij voordeuren, al dan niet in de schijnwerpers gezet door vroeg van zolder gehaalde kerstverlichting.
Gevoelens van ongemak en onbehagen hierbij zijn logisch en hoeven niet te worden onderdrukt. Hoezo is Halloween een onschuldig kinderfeest? Wie kan uitleggen dat griezelen en angst aanjagen een positief effect hebben op de ontwikkeling van jongeren? En welke volwassene slaapt er beter na een avond vol demonische ‘attracties’?
Christenen spreken als het goed is de Bijbel na, waarin keer op keer wordt gewaarschuwd om niet mee te gaan met „onvruchtbare werken van de duisternis”. De wereld van boze geesten en demonen is juist een plaats om ver bij vandaan te blijven.
De opmars van Halloween staat hiermee op gespannen voet. Voor- en tegenstanders van het ‘feest’ krijgen het steeds vaker aan de stok met elkaar. In een tuin vol halloweendecoraties in het Zuid-Hollandse Ouderkerk aan den IJssel werden vorige week vernielingen aangericht.
Kwaad met kwaad bestrijden is nooit vruchtbaar. In dat opzicht zijn initiatieven als Happyween en Hellolight een beter idee. Bij deze alternatieven voor Halloween staat het licht dat de Heere Jezus in de wereld bracht centraal, als tegenhanger van duistere zombies en duivels.
Ook de kerkhervormer Maarten Luther bracht wat dat betreft licht. Hét Licht. Op Hervormingsdag, 31 oktober, staan de sola’s van de Reformatie centraal: de Bijbel is het Woord van God, waarin door het geloof het leven is te vinden, dankzij het offer dat Jezus Christus aan het kruis heeft gebracht. Hij gaf Zijn leven en overwon daarmee de dood.
Halloween voelt ongemakkelijk, maar biedt zo bezien ook aanknopingspunten voor een goed gesprek met die buurman die zijn voordeur heeft behangen met spinrag en skeletten. Een gesprek over de dood, die het laatste woord niet heeft. Over Hervormingsdag. Over genade en verlossing.