Politiek
Kamerlid wordt door systeemfout opeens hij/zij/hen: BBB en SGP ontstemd

De officiële site van de Tweede Kamer hanteerde deze week voor alle 150 Kamerleden plots de voornaamwoorden hij/zij/hen.

Caroline van der Plas. beeld ANP, Koen van Weel
Caroline van der Plas. beeld ANP, Koen van Weel

Een actieve gebruiker van de berichtendienst X, @suusonline, ontdekte dat deze woensdag. Vervolgens stak ze haar verontwaardiging daarover niet onder stoelen of banken. „Heb even gewijfeld of ik erover zou tweeten want,…eh 2024 dus er is altijd wel iemand zich te kort gedaan voelt. Daarom niet meteen getweet. Maar ik doe het toch. Ik vind het namelijk bizar. Dat er mensen zijn die met ‘hen’ aangesproken willen worden, daar heb ik geen mening over. Moet iedereen zelf weten. Maar het stoort me wel dat de administratie achter deze website 150 Kamerleden blijkbaar te veel vindt om het voornaamwoord per Kamerlid één keer te checken en aan te passen. Hoe onpersoonlijk wil je het hebben?”, aldus het bericht.

De wijziging leidde tot ontstemde reacties bij BBB en SGP. „Hij/zij/hen? Het is gewoon ZIJ! Ik wil deze ongein niet ongevraagd op mijn persoonlijke pagina op de website van de Tweede Kamer. Ik ben een vrouw. En ik bepaal zelf wel hoe ik aangesproken wil worden. Mail onderweg om dit zsm aan te passen”, tweette BBB-voorvrouw Caroline van der Plas.

Ook woordvoerder Menno de Bruyne van de SGP liet het er niet bij zitten, blijkt uit het berichtenverkeer op X. „Rekening houden met anderen is prima, maar de uitzondering tot norm verheffen is niet normaal. Ik ga het intern aan de orde stellen”, aldus De Bruyne.

Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer is van een opzettelijke wijziging echter geen sprake, maar zorgt een systeemfout ervoor dat de site momenteel naar elk Kamerlid verwijst met hij/zij/hen. „Meteen nadat we dit ontdekten, zijn we hard aan het werk gegaan om dit weer aan te passen. Kamerleden bepalen dit zelf en dat blijft zo”, aldus de woordvoerder.

Aan het eind van de middag bleken de onbedoelde aanpassingen inderdaad weer te zijn hersteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer