Economie
AEX-index kan komende dagen verder opstomen richting 900 punten

Beleggers verwerken in de nieuwe beursweek onder meer resultaten van chiptoeleverancier Besi. Ook openen informatieleverancier Wolters Kluwer, ingenieursbureau Arcadis en JDE Peet’s, het moederbedrijf van koffiemerk Douwe Egberts, de boeken. Als de cijfers goed ontvangen worden, stoomt de AEX-index in Amsterdam mogelijk verder door in de richting van 900 punten.

De AEX sloot vrijdag met een winst van 1,2 procent op een nieuw slotrecord van 858,11 punten. Om voorbij de 900 punten te gaan is dus nog een plus van bijna 5 procent nodig. Maar de ontwikkelingen kunnen snel gaan. Nog geen maand geleden kwam de beursgraadmeter voor het eerst sinds begin 2022 weer boven de 800 punten. Eerder deze maand werd vervolgens echt een record bereikt door het breken van de hoogste stand ooit uit 2021.

De positieve stemming op de aandelenmarkt wordt onder meer veroorzaakt door de verwachting dat centrale banken in 2024 zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven. Maar goed ontvangen bedrijfsresultaten kunnen ook helpen. Zo was het zwaargewicht ASML dat de AEX vorige maand na sterke jaarcijfers weer boven de 800 punten duwde. De beurswaarde van de chipmachinemaker, een van de meest waardevolle beursbedrijven in Europa, steeg toen in een dag met bijna 10 procent.

Op Wall Street is het deze week onder andere de beurt aan supermarktconcern Walmart. Ook staan de jaarcijfers van chipconcern Nvidia op de agenda. Vrijdag was branchegenoot Applied Materials al een grote winnaar op de beurzen in New York. Het concern, dat apparatuur levert aan grote chipproducenten als Samsung, TSMC en Intel, gaf een positieve omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Beleggers reageerden enthousiast.

De algehele stemming op Wall Street was op de laatste handelsdag van de week wel voorzichtig door een hoger dan verwacht cijfer over de Amerikaanse producentenprijzen. Dat cijfer kan weer invloed hebben op de inflatie en dus op het rentebeleid van de Federal Reserve. Beleggers in New York gingen daarnaast een lang weekend tegemoet want maandag blijven de Amerikaanse aandelenmarkten dicht voor Presidents’ Day.

Op de financiële markten blijft de aandacht ook uitgaan naar de oorlog in het Midden-Oosten. Mede daardoor zitten de olieprijzen de laatste tijd weer in de lift. Ook krijgen beleggers komende dagen weer een reeks nieuwe macro-economische gegevens om te verwerken, waaronder cijfers over het Europese consumentenvertrouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer