Groen & duurzaamheidZonnepanelen

Aan thuisbatterij kleven nog veel nadelen

De Eerste Kamer stemt dinsdag over het afbouwen van de salderingsregeling. Doet de eigenaar van zonnepanelen er wijs aan om een thuisbatterij te kopen als de senatoren een streep zetten door het salderen?

12 February 2024 14:36Gewijzigd op 12 February 2024 16:24
beeld ANP, KEES VAN DE VEEN
beeld ANP, KEES VAN DE VEEN

Hoeveel energie kun je met een thuisbatterij opslaan?

Gemiddeld kan die 6 kilowattuur stroom opslaan. Er zijn ook grotere varianten met meer dan de dubbele opslagcapaciteit. Om dat getal in perspectief te plaatsen: een gemiddeld huishouden verbruikt op een dag 7,5 kilowattuur energie.

Dus met een thuisbatterij word je niet zomaar zelfvoorzienend?

20096847.JPG
beeld RD

Dat lukt bij lange na niet. De stichting Milieu Centraal rekent voor dat negen zonnepanelen op een doorsnee dag in juni 13 kilowattuur stroom opwekken. Een gemiddelde thuisbatterij kan dat niet opslaan. In de winter duurt het dan weer lang voordat de accu is volgeladen. Op een normale decemberdag wekken negen zonnepanelen zo’n 2,5 kilowattuur op, stelt Milieu Centraal. Dus ook met een thuisbatterij zal een huishouden er niet aan ontkomen om stroom van het net af te nemen.

Verdient een investering in een thuisbatterij zich snel terug?

Een huishouden met zonnepanelen op het dak gebruikt zo’n 30 procent van de opgewekte stroom zelf. De overige 70 procent levert het terug aan het elektriciteitsnet. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat het eerstgenoemde percentage verdubbelt naar 60 procent. Het adviesplatform Thuisbatterij-expert heeft berekend dat de energienota voor een gemiddeld gezin daarmee op jaarbasis ongeveer 300 euro lager uitvalt.


Daar staat tegenover dat een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 6 kilowattuur al gauw 5000 euro kost. Die investering is dus niet zomaar terugverdiend. Volgens experts zullen de prijzen voor thuisaccu’s de komende jaren wel gaan dalen.

Is een thuisbatterij goed voor het milieu?

De lithium-ion-variant geldt als de standaard thuisbatterij. Deze accu is relatief klein en licht van gewicht. Dit type kan ongeveer 7000 keer worden opgeladen en kan zo’n twintig jaar meegaan. Op het eerste gezicht lijkt dit dan ook een duurzame investering.

Maar schijn bedriegt. Milieu Centraal wijst erop dat er veel energie en grondstoffen nodig zijn om een lithium-ion-thuisbatterij te maken. Het winnen van de benodigde grondstoffen –waaronder koper, kobalt en nikkel– zorgt voor milieuvervuiling.

Zijn er alternatieven die milieuvriendelijker zijn?

Er zijn twee andere soorten die minder belastend zijn voor het milieu: de loodzuurbatterij en de zoutwaterbatterij. De eerste is echter groot, zwaar en hij laadt langzaam op. De tweede heeft zo’n laag piekvermogen dat zelfs een strijkijzer er onvoldoende stroom aan heeft. Kortom, vooralsnog kan de consument die aan de thuisbatterij wil, niet om de lithium-ion-variant heen.


Helpt een thuisbatterij om het overvolle stroomnet te ontlasten?

Ook wat dat betreft zet hij weinig zoden aan de dijk. Als huishoudens massaal aan de thuisbatterij gaan, zal er weliswaar minder stoom aan het net worden teruggeleverd, maar vanwege de beperkte opslagcapaciteit van de huidige accu’s zal de stroom die niet kan worden opgeslagen –en op dat moment ook niet wordt gebruikt door het huishouden– alsnog in het elektriciteitsnet terechtkomen.

Wanneer wordt een thuisbatterij wél interessant?

Dat hangt van meerdere factoren af. Wie nu voor duizenden euro’s investeert in een thuisbatterij –terwijl hij jaarlijks slechts zo’n 300 euro aan energiekosten bespaart– is een dief van zijn eigen portemonnee. Thuisaccu’s zullen interessanter worden naarmate de prijzen dalen en de efficiëntie toeneemt, maar of dat de consument over de streep zal trekken is zeer de vraag.

Zeker als de salderingsregeling blijft bestaan, kunnen zonnepaneeleigenaren voordelig stroom blijven terugleveren aan het net. De financiële prikkel om stroom op te slaan is hierdoor vrijwel nihil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer