Opiniecommentaar

Salderingregeling op termijn niet houdbaar

De Tweede Kamer stemt dinsdag over de afbouw van de stimuleringsregeling voor zonnepanelen; oftewel de saldering.

Hoofdredactie
31 January 2023 11:09Gewijzigd op 31 January 2023 11:13
Zonnepanelen op woningen in een nieuwe wijk. beeld ANP, Sem van der Wal
Zonnepanelen op woningen in een nieuwe wijk. beeld ANP, Sem van der Wal

Door deze regeling mogen kleinverbruikers de kosten voor elektriciteit die ze afnemen, wegstrepen tegen de opbrengsten van de stroom die ze afleveren. Dankzij deze regeling hebben zij geen of een fors lagere energierekening.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie wil de salderingregeling vervangen door een minimumprijs voor de elektriciteit die kleinverbruikers aan het net leveren. De afbouw moet in 2025 beginnen en in 2031 voltooid zijn. Voor het afnemen van stroom moeten kleinverbruikers dan het volle pond betalen, dus inclusief belastingen en heffingen.

In ieder geval zouden de regeringspartijen dinsdag voor het wetsvoorstel van Jetten stemmen. Het is nog maar de vraag of de Eerste Kamer ook akkoord gaat. De regeringspartijen hebben in de Senaat geen meerderheid en steunen voor wetsvoorstellen vaak op PvdA en GroenLinks.

PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer willen de salderingsregeling niet afschaffen voor er een plan ligt om mensen in sociale huurwoningen aan zonnepanelen te helpen.

Is het reëel dat de linkse partijen beide zaken aan elkaar vastknopen? Per saldo moeten politieke partijen wetten op hun inhoud beoordelen. En dan zijn er goede argumenten om de salderingsregeling af te bouwen. Uiteindelijk is de regeling op de lange termijn niet houdbaar. Als straks iedereen gaat salderen, loopt de overheid alle belastinginkomsten mis die ze nu binnenkrijgt via de elektriciteitsrekening.

De overheid heeft de aanschaf van zonnepanelen gestimuleerd door de salderingsregeling. Dat proces is succesvol geweest. Het is de taak van de overheid nu de volgende stap te zetten in het stimuleren van de groene energievoorziening. En dat is de opslag van duurzaam opgewekte stroom. Dat heeft ook een heel praktische reden. Door de grote hoeveelheid zonnepanelen komt er een steeds grotere onbalans tussen vraag en aanbod van elektriciteit. Het is de vraag of het elektriciteitsnet dat op den duur aankan. Zeker als we met elkaar in de toekomst meer elektrisch gaan rijden en via (elektrisch aangedreven) warmtepompen onze huizen verwarmen. Decentrale opslag verkleint die onbalans.

Het draagvlak voor de afbouw van de saldering zal groeien als de regering betekenisvolle stappen zou zetten om thuisbatterijen te subsidiëren. De regering kan het draagvlak voor afschaffing ook verhogen als er een betere tegemoetkomingsregeling komt voor teruggeleverde stroom. Jetten denkt aan minimaal 80 procent van het kale leveringstarief. Dat is de stroomprijs zonder wettelijke heffingen en belastingen. Maar het valt niet in te zien waarom een kleinverbruiker niet 100 procent krijgt voor de opgewekte elektriciteit. Nu kunnen energiemaatschappijen simpel 20 procent op groene stroom verdienen. Het is niet onredelijk als dit bedrag terechtkomt bij de kleinverbruiker. Die heeft veel geld neergeteld om groene stroom op te wekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer