Politieksalderingsregeling
Senatoren bezorgd om terugverdientijd zonnepanelen als salderingsregeling sneuvelt

Er tekent zich in de Eerste Kamer vooralsnog geen meerderheid af die het voorstel van minister Jetten steunt om de salderingsregeling af te schaffen. Senatoren zijn bezorgd over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over het voorstel van minister Jetten om de salderingsregeling af te schaffen. beeld ANP, Sem van der Wal
Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over het voorstel van minister Jetten om de salderingsregeling af te schaffen. beeld ANP, Sem van der Wal

De Eerste Kamer debatteerde dinsdag met minister Jetten (Klimaat en Energie) over de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat eigenaren van zonnepanelen subsidie krijgen voor de stroom die ze opwekken en niet zelf gebruiken. Als het aan het demissionaire kabinet ligt, wordt dit voordeel voor zonnepaneelbezitters de komende jaren afgebouwd en in 2031 volledig afgeschaft.

De Eerste Kamer lijkt echter vooralsnog niet van plan minister Jetten te steunen. Zowel BBB als GL-PvdA, de twee grootste fracties in de Senaat, somde een groot aantal bezwaren op tegen het afschaffen van de salderingsregeling.

„We gooien goede schoenen weg, voordat we nieuwe hebben”, zei GL-PvdA-Senator Crone. Hij vindt dat er eerst een helder alternatief op tafel moet liggen voordat de salderingsregeling wordt afgeschaft. GL-PvdA wil graag dat er voor huishoudens en bedrijven mogelijkheden komen om zelfopgewekte zonne-energie aan andere partijen te verkopen dan aan de energieleverancier bij wie ze zelf klant zijn. Op dit moment is het voor huishoudens en bedrijven alleen mogelijk om stroom terug te leveren aan de eigen energieleverancier.

BBB is van mening dat het nog te vroeg is om de salderingsregeling af te schaffen. „Juist nu de gewone burger mee kan doen in de energietransitie wil het kabinet ermee stoppen”, zei BBB-senator Panman.

SP-Eerste Kamerlid Van Apeldoorn sluit zich daarbij aan. „Waarom zouden we deze regeling nu afschaffen? We hebben juist meer inspanningen nodig”, zei hij.

Minister Jetten houdt echter voet bij stuk. De regeling is volgens hem „ondoelmatig en onrechtvaardig”. Ook zonder salderingsregeling zijn zonnepanelen volgens hem rendabel. Bovendien vindt hij het niet rechtvaardig dat mensen zonder zonnepanelen meebetalen aan een regeling die in het voordeel is van de zonnepaneeleigenaren.

Geen garantie

Eerste Kamerleden toonden zich tijdens het debat bezorgd over de terugverdientijd van zonnepanelen. GL-PvdA-Senator Crone stelde dat er „geen enkele garantie” is dat huishoudens hun investering in zonnepanelen binnen acht jaar terugverdienen als de regeling wordt afgeschaft. Dat komt volgens Crone omdat de stroomprijs is gedaald en er onzekerheid is over de hoogte van de terugleververgoeding.

ChristenUnie-Eerste Kamerlid Holterhues kreeg veel mailtjes en brieven van burgers die zich zorgen maakten over de terugverdientijd van hun zonnepanelen. Volgens de CU’er zijn deze zorgen „feitelijk niet terecht” en zou de minister daar met een goede voorlichtingscampagne op in moeten spelen. Holterhues gaf toe dat er op dit moment geen duidelijkheid is over de terugverdientijd van zonnepanelen, maar bracht daartegenin dat de levensduur van zonnepanelen altijd langer zal zijn dan de terugverdientijd.

SGP-Senator Schalk is voorstander van het afschaffen van de salderingsregeling. „Zoals de salderingsregeling nu is, kan die niet blijven bestaan”, zei Schalk. De SGP’er vindt het „onrechtvaardig” dat mensen die geen geld hebben om te investeren in zonnepanelen toch meebetalen aan de systeemkosten die energieleveranciers maken als er te veel zonnestroom wordt teruggeleverd.

Volgende week dinsdag zal definitief duidelijk worden of de salderingsregeling in stand blijft. Dan stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel van minister Jetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer