Opinie
AfD-plan met migranten vervult Duitse christen met afschuw

De partij AfD wil mensen die naar Duitsland zijn gevlucht, wegsturen. Haar voornemen geldt ook migranten met het Duitse staatsburgerschap. Veel christenen hopen en bidden dat dit snode plan verijdeld wordt.

Wolfgang Stock
Protest tegen AfD in Berlijn. beeld EPA, Filip Singer
Protest tegen AfD in Berlijn. beeld EPA, Filip Singer

Het is lang geleden dat we in Duitsland zoveel demonstranten zagen. De door rechts-extremisten voorgestelde massale deportatie van mensen die naar ons land zijn gevlucht, brengt heel veel mensen in beroering.

In totaal moeten er in veel steden minstens een kwart miljoen mensen zijn geweest die demonstreerden tegen de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). Dat is een opvallend getuigenis van de burgermaatschappij, zoals dat in Duitsland al heel lang niet meer is vertoond. Dit is echter slechts één kant van de medaille.

De andere kant is dat volgens de huidige opiniepeilingen 20 tot 25 procent van de Duitsers zou overwegen om juist op AfD te stemmen. In Oost-Duitsland, dat voorheen door communisten werd geregeerd, bestaat zelfs de kans dat deze partij in het najaar in een of twee deelstaten de regering zal vormen. In de deelstaat Saksen is AfD goed voor 35 procent van de stemmen, volgens opiniepeilingen. Niettemin is Saksen misschien wel de meest christelijke staat in Oost-Duitsland.

De publieke verontwaardiging is daarom geen afspiegeling van de wensen van grote delen van de bevolking, die in Duitsland vaak de ”zwijgende meerderheid” worden genoemd.

Het verdrijven van mensen uit het land waarin zij zijn komen wonen, is ongetwijfeld een schending van de mensenrechten, zoals vastgelegd in de VN-Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze verklaring wordt in de Duitse rechtspraak nageleefd.

AfD heeft echter ook migranten met het Duitse staatsburgerschap op het oog. Dit zou niet alleen een schending zijn van de VN-Verklaring van de Rechten van de Mens, maar ook van de Duitse grondwet.

Daarom gaan er steeds luidere stemmen op om AfD te verbieden, omdat deze partij ongrondwettelijk is. Zoiets is mogelijk in Duitsland, maar gaat gepaard met zeer grote hindernissen en zal veel tijd kosten. Veel politici zijn tegen een verbod, juist om deze partij, haar ideeën en de mensen die erop willen stemmen op andere te kunnen brengen.

Helaas is het op dit moment een grote uitdaging om met extreemrechts in het reine te komen. Duitsland heeft nu namelijk een van de zwakste federale regeringen in lange tijd. Bondskanselier Olaf Scholz vindt communiceren met extreemrechts lastig en de huidige driepartijenregering is inhoudelijk verdeeld.

Als er nu nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden, zou de partij van de bondskanselier, de aloude Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), waarschijnlijk minder dan 15 procent van de stemmen krijgen. En de regeringscoalitie van drie partijen als geheel zou ongetwijfeld de verkiezingen verliezen.

Onmogelijk vooruitzicht

Is dit een hopeloze situatie? Een onvermijdelijke weg naar een rechts-extremistische deelstaatregering in Oost-Duitsland die ongrondwettelijke deportaties van migranten van plan is? Voor christenen is dit een onmogelijk vooruitzicht. Maar we weten dat God alles in Zijn handen heeft. Daarom hopen en bidden veel christenen in Duitsland dat deze ontwikkeling stopt en er een wonder zal gebeuren.

De auteur is betrokken bij het christelijk onderwijs in Duitsland. De volledige Engelse versie van dit artikel verscheen eerder op CNE.news.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Duitsland

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer