Ds. Dekker: Berichtgeving media over Israël eenzijdig
De berichtgeving in Nederland over de oorlog tussen Israël en Hamas is „vreselijk”, stelt ds. M.L. Dekker. „Veel mensen maken de fout dat ze over 7 oktober heen springen.”
Ds. Dekker is sinds 2004 werkzaam in Israël namens de Gereformeerde Gemeenten. Het einde van zijn verblijf in het Heilige Land komt echter in zicht. Het echtpaar Dekker heeft het voornemen in het najaar van 2024 terug te keren naar Nederland.
In een video-interview op rd.nl kijkt de predikant terug op de achterliggende maanden. „Dit is ons zwaarste jaar geweest. We zijn uitgeput. Een oorlog is erg zwaar en emotioneel.”
Toch denkt ds. Dekker er niet aan om nu al terug te keren naar Nederland. „We kregen een telefoontje van Buitenlandse Zaken. Toen we aangaven dat we niet weg wilden omdat we hier een gemeente hebben, reageerde die persoon: „Dan wens ik jullie veel zegen toe.” Dat vond ik heel bijzonder.”
Agressor
Het echtpaar Dekker volgt de berichtgeving in Nederland over de oorlog in Israël met kromme tenen. „Het is vreselijk. Veel journalisten maken de fout dat ze over 7 oktober heen springen. Israël wordt afgeschilderd als de agressor. Ze beseffen verder onvoldoende dat Israël niet van doen heeft met een ander leger, maar met een terreurorganisatie.”
Een verklaring voor de eenzijdige berichtgeving heeft ds. Dekker ook. „We mogen niet racistisch zijn, maar die pro-Palestijnse houding in Nederland, zijn we daar zelf niet debet aan? We zeiden in het verleden, net als in Duitsland: „Kom toch bij ons, kom toch bij ons.” Ik denk dat we daar nu de wrange vruchten van plukken.”
De oorlog heeft ondertussen grote invloed op het werk in Israël. Aan Joodse zijde ontwaart de predikant een groeiende openheid voor het Evangelie. Zijn contacten met Arabische christenen verlopen daarentegen juist moeizamer.
Ds. Dekker: „Arabische christenen zijn mijn broeders. Maar als ik met ze doorpraat, dan proef je toch ook een sterk anti-Israëlische houding. Dat vind ik pijnlijk. Want ze hebben alle rechten hier in Israël.”
Hoopvol
Overigens waakt hij ervoor om te generaliseren. „Bij veel Arabieren zijn de ogen juist open gegaan. We hadden in Arabisch Nazareth na 7 oktober grote rellen verwacht; dat moslims de straat op zouden gaan, zoals ook in mei is gebeurd. Het bleef echter rustig. Arabische Israëli’s hebben de vreselijke beelden ook gezien en weten nu zeker dat ze nooit onder een Hamas-regime willen leven.”
Al de moeilijkheden ten spijt, als het gaat om de toekomst is de predikant hoopvol. „Je moet wel blind zijn als je in de huidige gebeurtenissen de naderende voetstappen van Christus niet ziet. De toekomst van Israël komt nog. Daar bidden we om en hopen we op. En het zal ook gebeuren! Oudtestamentische profetieën zullen vervuld worden; er zullen nog heerlijke tijden aanbreken voor Israël en de omliggende volken. Dan zal ook het probleem met de Palestijnen worden opgelost. Dat geeft moed en troost om hier nu te zijn en ook om deze oorlog door te komen.”