BinnenlandPiekbelasters

„Kabinet verlengt uitkoopregeling piekbelasters”

De uitkoopregeling voor zogeheten piekbelasters blijft open staan tot 31 december, in plaats van 5 april. Bovendien start in het tweede kwartaal een uitkoopregeling voor kleine sectoren, zoals de geiten- en de eendenhouderij.

18 January 2024 19:29Gewijzigd op 19 January 2024 11:52
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben deze informatie gedeeld met adviesbureaus. Dat zegt Steven van Westreenen, mede-eigenaar van het gelijknamige adviesbureau voor ruimtelijke ordening in Lunteren. Het kabinet moet het besluit nog naar buiten brengen. Volgens Van Westreenen gebeurt dat komende week.

Een woordvoerder van LNV wilde het bericht donderdag niet bevestigen of ontkennen. „Binnenkort komen we met een update van de aanpak piekbelasting en daarbij worden de details bekend. We lopen daar nu niet op vooruit”, zegt hij.

De piekbelastersregeling Lbv-plus is een kroonjuweel van het demissionaire kabinet bij de aanpak van de stikstofcrisis. De regeling werd in juli vorig jaar opengezet om de stikstofneerslag op kwetsbare natuur versneld omlaag te brengen. Er is zoveel belangstelling voor dat het kabinet extra geld moet uittrekken om alle aanvragen te kunnen honoreren.

In aanmerking komen varkens-, pluimvee-, melkvee- en kalverhouderijen die in de buurt van gevoelige natuur veel stikstof uitstoten. De ondernemers kunnen zich tegen aantrekkelijke voorwaarden laten uitkopen. Zo ontvangen ze 120 procent van de waarde van hun productiecapaciteit plus vergoedingen voor het doorhalen van dier- en fosfaatrechten en de sloop van stallen.

Op 17 januari had uitvoeringsorganisatie RVO 1254 aanvragen geregistreerd voor twee uitkoopregelingen samen: de Lbv-plus en de algemene uitkoopregeling Lbv, die al op 1 december gesloten is. Daarvan hebben zich 489 ondernemers aangemeld voor de Lbv-plus, terwijl van 259 aanvragen nog niet duidelijk is voor welke regeling ze in aanmerking komen.

De Lbv-plus is in trek, ziet Van Westreenen in zijn eigen praktijk. „Wij staan ongeveer honderd veehouders bij die zich hebben aangemeld. Van vrijwel iedereen is zeker dat ze ook echt willen stoppen.” Vooral de stapeling met de rood-voor-roodregeling in sommige provincies maakt dat volgens hem interessant. Een stoppende veehouder mag dan een of meer woningen op zijn grond bouwen.

Tegelijk is de adviseur kritisch op een „weeffout” in de regeling. „Er gaan mooie bedrijfslocaties verloren voor de sector. Dat vind ik jammer. Verplaatsers zouden daar misschien graag naar toe willen, maar die kunnen nooit opbieden tegen de vergoeding uit de stoppersregeling.”

Dat het kabinet de piekbelastersregeling wil verlengen, begrijpt hij. „Er is steeds gezegd dat boeren een afweging moeten kunnen maken tussen stoppen, innoveren of verplaatsen. Maar de regelingen voor die alternatieven zijn nog niet bekend.”

Verder kunnen boeren in aanmerking komen die nu nog net buiten de regeling vallen. Een van de voorwaarden is namelijk dat stallen minimaal vijf jaar in gebruik moeten zijn. „Sommige ondernemers die overwegen te stoppen, voldeden daar nog niet aan. Verlenging kan net het verschil maken.”

Het kabinet had voor de Lbv en de Lbv-plus bijna 1,5 miljard euro gereserveerd. Dat lijkt niet voldoende voor de huidige aanvragen. Het kabinet liet in december weten het bedrag te willen verdubbelen. De Tweede en de Eerste Kamer en de Europese Commissie moeten daar nog mee akkoord gaan

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer