EconomieDuitsland

Boze Duitse boeren protesteren tegen afbouw subsidies

Betogende Duitse boeren verhinderden donderdag dat minister Robert Habeck van Economie en Klimaat een veerboot kon verlaten. Er is veel onrust over de afbouw van brandstofsubsidies.

Redactie economie
5 January 2024 13:08Gewijzigd op 29 January 2024 14:45
De Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck. Beeld EPA, Filip Singer
De Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck. Beeld EPA, Filip Singer

Volgens de politie blokkeerden ongeveer honderd landbouwers de aanlegsteiger van de overzetboot in Schlüttsiel in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Habeck, tevens vicebondskanselier, kon niet van boord en was genoodzaakt om terug te keren naar het eiland Hooge, waar hij klaarblijkelijk op vakantie was.

Een woordvoerster van Habeck vertelde aan persbureau DPA dat hij graag met de boeren had gesproken. „De veiligheidssituatie liet echter niet toe om met alle boeren in dialoog te gaan. Op een aanbod van minister Habeck om met individuele boeren te praten is helaas niet ingegaan”, klonk het.

Regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit noemde het protest in een bericht op X „beschamend en in strijd met de regels van democratisch samenleven”.

De Duitse regering wil de brandstofsubsidies voor de landbouwsector de komende jaren afbouwen. Aanvankelijk was gepland om alle subsidies meteen te schrappen, maar intussen is besloten om dat geleidelijk te doen. Dit na eerdere protesten. Behalve de agrarische sector maakten de regeringspartijen SPD en FDP bezwaar tegen de voornemens, waardoor er geen meerderheid in het parlement meer voor bestond. Een uitzonderingspositie voor belasting op landbouwvoertuigen wordt ook in stand gehouden.

De belastingmaatregelen waren onderdeel van een pakket om een tekort in de begroting te dichten van in totaal zo’n 30 miljard euro, maar daarin ontstaat nu dus een nieuw gat, dat op een andere manier moet worden gedicht.

Protestweek

De Duitse boeren tonen zich overigens ontevreden met de aanpassingen en kondigden grootschalige protesten aan. Volgende week is uitgeroepen tot een protestweek door het Deutscher Bauernverband en de maandag erop staat een grote demonstratie op de agenda in Berlijn. De organisatoren van de protesten hebben gezegd dat de belastingvoorstellen helemaal van tafel moeten.

Behalve om besparingen gaat het de Duitse overheid bij het afschaffen van de subsidies om het behalen van milieuwinst. De regeringscoalitie, met daarin de Groenen, hebben dat tot een van de speerpunten van het beleid gemaakt.

Daarbij worden resultaten geboekt. De uitstoot van CO2 in Duitsland is gedaald tot het laagste niveau sinds de jaren vijftig. Dat vooral als gevolg van minder kolencentrales en een verminderde productie door energie-intensieve industrieën. In de grootste economie van Europa werd afgelopen jaar 673 miljoen ton CO2 uitgestoten. Dat is 46 procent minder dan in 1990 en beter dan het klimaatdoel dat de regering voor 2023 had gesteld van 722 miljoen ton.

Klimaatneutraal

Duitsland streeft ernaar de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 65 procent te verminderen ten opzichte van 1990 en wil in 2045 helemaal klimaatneutraal zijn.

Doordat er meer hernieuwbare energie in Duitsland geproduceerd werd en het land ook meer elektriciteit importeerde, daalde de productie van elektriciteit uit steenkool naar het laagste niveau sinds de jaren zestig. Dat droeg bij aan een CO2-besparing van 44 miljoen ton. Minister Habeck heeft de ambitie om in 2030 helemaal van de steenkool af zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer