Dodental aanvallen op Nigeriaanse christenen loopt op, vrees voor meer geweld
Het dodenaantal als gevolg van aanslagen op overwegend christelijke dorpen in Nigeria is opgelopen tot boven de tweehonderd.
Dat meldt de christelijke hulporganisatie Release International.
Enkele dagen voor Kerst vielen gewapende groepen zo’n tachtig dorpen aan in de staat Plateau in het midden van Nigeria. Er zou sprake zijn geweest van honderden aanvallers. Alleen al op kerstavond werden bijna 200 inwoners van 21 christelijke dorpen gedood. Onder de doden zijn predikanten en hun families; een onevenredig groot aantal slachtoffers zou bestaan uit ouderen, vrouwen en kinderen. Meer dan 32.000 mensen raakten ontheemd en minstens 300 gewonden werden in ziekenhuizen behandeld. Ook werden er kerken en huizen verwoest.
De aanvallen gingen door tot 28 december. Wie er achter zitten is nog niet duidelijk. De regio is steeds vaker het toneel van botsingen tussen islamitische herders en christelijke boeren. De aanvallen zijn de dodelijkste sinds militante Fulani-herders in 2018 bij een reeks aanvallen 225 mensen doodden. De vrees is dat er in de regio nog meer aanslagen zullen plaatshebben.
Nigeriaanse christenen beschuldigen de Nigeriaanse regering van nalatigheid. Het Middle-Belt Forum (MBF) –een zelfbenoemde sociaal-culturele, niet-religieuze en niet-partijgebonden groepering– beticht de Nigeriaanse regering zelfs van medeplichtigheid aan de aanslagen. De regering is er volgens MBF van op de hoogte dat zich in het Mahanga-woud opstandelingen en terroristen schuilhouden die van daaruit aanvallen plegen. De regering zou „dit kwaadaardige podium” opzettelijk beschermen, zodat terroristen een veilige haven hebben om wapens naar binnen te smokkelen, huurlingen op te leiden en onschuldige burgers aan te vallen.
Nigeria is het dodelijkste land voor christenen. Het staat op de zesde plaats van de Open Doors-ranglijst christenvervolging.
In 2022 werden er 5014 christenen vermoord vanwege hun geloof. Militante Fulani-herders, Boko Haram, Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’adati wal-Jihad (JAS) en de Islamitische Staat West-Afrika (ISWAP) zijn de grootste terroristische organisaties die actief zijn in Nigeria.