Prima inkomen en toch geen huis kunnen kopen
Ze hebben samen een prima inkomen, maar toch kunnen Tim en Marijke Beenders geen tussenwoning in Barneveld kopen. „Ik hoop dat het nieuwe kabinet wat voor de middeninkomens kan betekenen.”
Het rijtjeshuis in de Barneveldse nieuwbouwwijk Veller is voor hen ideaal. Marijke (39) wijst om zich heen in de woonkamer: „Een lekkere ruime kamer met keuken, boven voldoende slaapkamers en achter het huis nog een klein tuintje.”
Het enige nadeel is dat zij en haar man Tim (38) de woning huren van een investeringsmaatschappij. „Dat kost ons ruim 1000 euro huur per maand. Op zich een schappelijke prijs in deze dure tijden, maar wij zouden het geld liever maandelijks in een koophuis stoppen door middel van een hypotheek. Nu vloeit het maandelijks weg.”
Nog niet zo lang geleden is er in hun straat een vergelijkbaar huis verkocht voor 425.000 euro. Het maximumbedrag waar het echtpaar nu een hypotheek voor kan krijgen, ligt echter een ton lager. „Om een huis van meer dan vier ton te kunnen kopen, zouden we een gezamenlijk jaarinkomen moeten hebben van 80.000 à 90.000 euro. We verdienen echt niet slecht met ons gezamenlijk jaarinkomen van ruim 65.000 euro, maar dat is dus blijkbaar nog veel te weinig om een huis te kunnen kopen.”
Om het starters iets makkelijker te maken om aan een koopwoning te komen, hoeven zij geen overdrachtsbelasting te betalen voor een huis van maximaal 440.000 euro. Voor het echtpaar Beenders gaat deze vlieger echter niet op, omdat zij boven de daarvoor geldende maximumleeftijd van 35 jaar zitten. Het echtpaar heeft ook geen bestaande woning om te verkopen. Marijke is na haar scheiding in 2019 in het huurhuis op Veller gaan wonen. Toen ze in augustus 2021 met Tim trouwde, is hij bij haar ingetrokken.
Prefab
Tim werkt fulltime als voorman op de afdeling prefab van Brandsen Installatietechniek in Barneveld. „Als er bijvoorbeeld een luchtbehandelingsinstallatie moet komen in een gebouw, zetten wij die in de werkplaats al helemaal in elkaar zodat hij in een keer geplaatst kan worden op locatie.”
Marijke werkt twee dagen per week als HR-medewerker bij Spuiterij van Brummelen in Zeewolde. „Dat bedrijf was eerst van mijn vader. Hij heeft het in 2020 verkocht. Ik ben de enige Van Brummelen die er nog werkt.”
De kinderen zijn die twee werkdagen onder dak. De tweeling van tien uit een eerder huwelijk gaat uit school naar de buitenschoolse opvang, de baby van een half jaar gaat naar een gastouder. „Ik was blij met het plan van de VVD om de kinderopvang gratis te maken, maar helaas zag ik daar in het verkiezingsprogramma niets meer van terug.”
Een dag extra werken helpt Marijke niet om aan een hypotheek te komen. „Meer salaris betekent niet altijd dat er netto meer binnenkomt. We hebben allebei een structurele loonsverhoging gekregen van 6,6 procent. Daardoor kwamen we in een andere belastingschaal. We ontvingen minder kindgebonden budget en minder kinderopvangtoeslag. Netto zijn we er niets mee opgeschoten.”
Sparen
Het echtpaar is nu hard aan het sparen om voldoende startkapitaal op te bouwen om eenmaal toch een huis te kunnen kopen. „Dat is een vijfjarenplan, dus we moeten wel wat geduld hebben.”
Daarnaast hoopt Marijke dat het nieuwe kabinet voor gezinnen zoals het hare aan de slag gaat. „Zorg dat meer werken ook echt loont. En doe wat aan de woningmarkt. Het is toch raar dat wij in onze situatie en met ons inkomen niet eens een eigen huis kunnen kopen?” Aan de andere kant is de Barneveldse ook nuchter: „We mogen dankbaar zijn dat we een dak boven ons hoofd hebben en dat we verder goed kunnen rondkomen.”