Barend Jan en Julia wonen in een tiny house: „We gaan niet voor maximaal ruimtebeslag”
Met z’n drieën wonen ze sinds december vorig jaar in een zogeheten tiny house, een minihuis: Barend Jan en Julia van Nifterik (beide 24) en hun zoontje David (1,5). „Het bevalt ons uitstekend. Ook met een iets groter gezin kunnen wij nog vooruit.”
Het is even zoeken naar de vijf kleine huisjes in Barneveld. Ze hebben een plek gevonden aan de doodlopende Nederwoudse Brink, verscholen achter enkele woningen. Het huisje meet 7,5 bij 3,5 meter, de woonoppervlakte is 48 vierkante meter. Voor tiny housebegrippen is dat vrij fors en het gevolg van een uitbouw met halletje en een badkamer/toilet en een verdieping met schuine wanden.
Boven zijn er twee slaapkamertjes. Woonkamer en keuken zijn pakweg 26 vierkante meter, inclusief een trapopgang.
Julia en Barend Jan hebben direct hun draai gevonden in de woning, die voldoet aan de eisen die zij stelden toen ze een aantal jaren geleden een zoektocht naar een onderkomen begonnen. „We bezochten een informatieavond en vonden dit meteen ontzettend gaaf.” Het huis voldoet aan hun wensen op het gebied van rentmeesterschap. „Wij zien er de Bijbelse principes van eenvoud en duurzaamheid in terug. Wij willen niet gaan voor het maximale ruimtebeslag. Het materialistische trekt ons niet zo.” Ook het leven dichtbij de natuur had aantrekkingskracht. „Maar je moet wel realistisch blijven. Met een tiny house midden in de bossen wonen is in Nederland vergunningtechnisch moeilijk uitvoerbaar. Dat kan alleen in het buitenland.”
Droogtoilet
De woning, met een grote kraan in het najaar van 2022 geplaatst, is gemaakt van duurzaam hout en volgens de jongste normen geïsoleerd. Het huisje voldoet aan het nieuwste bouwbesluit. Het dak is volledig bedekt met zonnepanelen. „Die leveren voor 130 procent elektriciteit, dus stroomkosten hebben we alleen ’s nachts en in de winter.” Water komt uit een gezamenlijke bron, geslagen voor alle bewoners. Met een airco kunnen de relatief kleine ruimtes gemakkelijk worden opgewarmd en in de zomer gekoeld.
Verder heeft de woning geen gasaansluiting, maar wel een verbinding met het riool. „Tot vorige maand maakten we gebruik van een droogtoilet, dat je zelf moet legen. Dat hebben we aangepast omdat het lastig is met de kleine en ook wanneer je bezoek hebt.” Julia glimlacht. „We willen graag helemaal zelfvoorzienend zijn, maar soms ben je te ambitieus. Dit zien we als een flinke stap in de goede richting.”
De Nederwoudse Brink is een particulier project. De grondeigenaar verhuurt de percelen. Twee onderkomens zijn eigendom, drie worden verhuurd. Het geduld van de bewoners werd flink op de proef gesteld door de trage uitgifte van de vergunningen. „Het was ook nieuw voor de gemeente.” Dat is inmiddels veranderd. „De burgemeester is pas op bezoek geweest. Hij was heel enthousiast.”
Na hun huwelijk betrokken ze een appartement in Lunteren. Tijdelijk, want vooral zij wilde graag in Barneveld wonen. „Barend is militair en voor zijn werk soms weken van huis. Dan is het fijn als je familie vlakbij hebt.” Julia leerde in korte tijd met weinig ruimte tevreden te zijn. „Je kunt hier niet veel spullen kwijt. Ik zie dat als een voordeel.” Wel heeft het gezinnetje de beschikking over een deel van een gezamenlijke schuur.
Ook andere zaken regelt het stel gezamenlijk met de buren: een echtpaar en drie singles. „We delen containers, lenen (tuin)gereedschap uit aan elkaar en houden gezamenlijk de oprit bij. We houden er ook allemaal van om zelf groenten te verbouwen.”
Het echtpaar kan zich voorstellen dat er ook om economische redenen grote belangstelling bestaat voor tiny houses. De kostprijs is aanzienlijk lager dan die van eensgezinswoning.
Dit is de derde aflevering in een serie artikelen over hoe mensen onderdak vinden in een tijd van woningnood. Woensdag deel 4.