Politiek
CU: Houding NS rond manifestaties inconsequent

Het demissionaire kabinet moet de NS aanspreken op haar inconsequente houding ten aanzien van manifestaties op het stationsgebied.

beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

Dat vindt de ChristenUnie.

Aanleiding is het besluit van de NS van eerder deze week om christelijke jongeren te beletten flyers uit te delen op Utrecht Centraal. Het bedrijf betitelde die actie als demonstratie of manifestatie en noemde het „onwenselijk” om die op het station te laten plaatsvinden.

De CU-Kamerleden Ceder, Grinwis en Bikker stellen daar tegenover dat het uitdelen van evangelisatiemateriaal op geen enkele wijze hinder geeft aan de reiziger, omdat de doorstroming op het station daarmee niet belemmerd wordt. In hun ogen is er daarom geen reden deze uitoefening van de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting te belemmeren.

De partij noemt de actie van de NS des te merkwaardiger en onuitlegbaar omdat betogers die enkele dagen eerder op dezelfde plek een pro-Palestinamanifestatie organiseerden geen strobreed in de weg werd gelegd. Daar komt nog bij, zo stellen de drie Kamerleden, dat bij de pro-Palestinabetoging antisemitische leuzen zijn gebezigd, terwijl de evangelisatie-activiteit voor reizigers geen enkele hinder opleverde.

De partij heeft de ministers Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en De Jonge (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) om commentaar gevraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer