Kerk & religie
Ds. W. Markus: Engelen staan gelovigen bij in seculiere tijd

Engelen zijn overal, zegt de titel van het boek dat ds. W. (Wim) Markus (77) erover schreef. Daar staan niet veel christenen bij stil. Jammer, vindt hij. „Als ik God niet eer vanwege het scheppen van miljarden engelen, doe ik Hem tekort.”

beeld Getty Images
beeld Getty Images

De emeritus predikant van de Protestantse Kerk in Nederland schreef in 2003 al een boekje over de hemelse geesten: ”Engelen om je heen”. De onlangs verschenen heruitgave, ”Engelen overal” (uitg. KokBoekencentrum), is een stuk dikker. Ds. Markus gaat in op nieuwe ontwikkelingen.

Want hoewel het geloof in geesten tegenwoordig helemaal in is –dat vult de leegte op van het atheïsme, denkt de predikant– groeide in de afgelopen twintig jaar ook de twijfel aan het bestaan van de hemel, de woonplaats van engelen.

De interesse voor geesten neemt toe in een seculiere wereld. U waarschuwt echter voor een vertrouwen op engelervaringen zonder geloof in Jezus Christus. Komt u dat ook tegen in de kerk?

„In de gemeenten die ik ken, merk ik juist eerder gebrek aan belangstelling voor engelen. Kerkmensen zijn Bijbelgetrouw genoeg om te weten dat Jezus waarschuwt dat iemand wonderen meegemaakt kan hebben, maar dat dat niets waard is zonder liefde tot Hem.

Hoewel, als ik aan jongeren vraag wat de Heere voor hen betekent, komen er vaak antwoorden over Gods voorzienigheid, over Zijn wonderlijke hulp in moeilijke tijden. Dat hoeven we niet te veronachtzamen, maar het is niet genoeg om te weten: Ik ben verlost, God heeft mij welgedaan. Ik zou weleens iets meer willen horen over de relatie met Jezus en Zijn verlossingswerk.

In dat voorzienigheidsgeloof zóúden engelen zomaar een rol kunnen spelen, want God helpt tenslotte ook door de dienst van Zijn engelen. We hoeven niet uit te sluiten dat iemand een engel ontmoet, maar dat betekent nog niet dat je een volgeling van Jezus bent.”

Engelen: wat valt daar eigenlijk over te weten?

„Dat dacht ik twintig jaar geleden ook, toen ik het boek voor het eerst ging schrijven. Maar de Bijbel geeft uitgebreid aandacht aan de engelen, tussen wie God wandelt in de eeuwige ruimte. Er zijn honderden gegevens over: hun verschijningen, hun dienst, engelen met een bijzondere opdracht zoals Gabriël en Michaël. Een centrale tekst is Hebreeën 1:14: Engelen zijn gedienstige geesten omwille van degenen die de zaligheid beërven zullen.

Op allerlei belangrijke momenten gebruikte God engelen. God zóu dat zonder engelen kunnen doen, maar het behaagde Hem miljarden engelen te gebruiken. We moeten dat respecteren, daarvoor danken, daarvan genieten. Het is tot troost.”

Er zijn dus tal van engelen om ons heen. Hoe kunnen christenen daar rekening mee houden?

„In Hebreeën staat dat sommigen onwetend engelen hebben geherbergd. Dat kan dus, zonder dat we het merkten.

Jezus zegt over de kleingelovigen dat hún engelen altijd het aangezicht van de Vader zien. Zo gauw iemand hen kwaad wil doen, worden die engelen uitgezonden om de kleingelovigen bij te staan. Dat mag ons troosten en bemoedigen, juist in deze geweldig moeilijke seculiere tijd, waarin zo veel zich tegen het Evangelie verheft. Dat zeg ik ook tegen mezelf; ik realiseer me dat ook niet altijd.”

Is het jammer dat veel christenen zich weinig bewust zijn van de aanwezigheid van engelen?

„Dat denk ik wel, op meerdere manieren. Ik vergelijk het met ons huwelijk: mijn vrouw houdt van tuinieren. Als ik haar niet waardeer om haar creativiteit in de tuin, doe ik haar tekort.

Als ik de Heere God niet eer vanwege Zijn creativiteit in het scheppen van miljarden engelen, doe ik Hem tekort. Bovendien mis ik dan Zijn belofte uit Psalm 91: de engelen zijn er om ons te dienen.”

Gezien uw eerdere publicaties hebt u altijd belangstelling gehad voor jongeren. Wat moeten zij over engelen weten?

„Ik denk dan aan jongeren die, in de seculiere wereld waarin ze leven, worden aangevochten met de gedachte: die wonderlijke wereld boven ons bestaat niet. Ik zeg tegen ze: Joh, jij zit misschien met twijfel vanwege het seculiere wereldbeeld dat je is opgedrongen. Die twijfel herken ik, die mag er zijn. Maar die hoeft er niet te blijven. Als je verder denkt, zul je ontdekken dat er ruimte is voor het bestaan van engelen. Zelfs voor een twijfelende jongere staat er de belofte: jouw engelen zien altijd het aangezicht van de Vader, om je in je twijfel bij te staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer