Kerk & religie
Minder dan helft Britten wil nog ceremonie bij begrafenis

Nauwelijks de helft van de Britten weet zeker dat hij bij een begrafenis of crematie een ceremonie of dienst wil.

beeld Unsplash
beeld Unsplash

Dat blijkt uit onderzoek van denktank Theos onder ruim 2500 inwoners van het Verenigd Koninkrijk dat maandag gepubliceerd werd.

Ruim 28 procent van de Britten twijfelt over een ceremonie en 24 procent wil het sowieso niet. Bijna de helft (47 procent) wil wel een ceremonie. Deze laatste categorie zijn vooral kerkelijken: 76 procent van de regelmatige kerkbezoekers wil een ceremonie, tegen 38 procent van de mensen die nooit naar de kerk gaan.

Als belangrijkste reden om geen ceremonie te willen, wordt aangevoerd dat „het geld beter anders besteed zou kunnen worden”, maar 55 procent ziet ook het nut niet in van een ceremonie.

Crisis

Nu al vindt 18 procent van de uitvaarten plaats als een „directe crematie”, zonder ceremonie. Het aantal overledenen dat begraven werd vanuit de Kerk van Engeland, is gedaald van 37 procent in 2009 naar 23 procent in 2019. Deze ontwikkeling zou een „crisis” kunnen betekenen voor de Britse uitvaartindustrie, denken de onderzoekers.

Opvallend is dat de jongere generatie, onder 35 jaar, positiever staat tegenover een ceremonie dan 35-plussers. Een derde van de 55-plussers weet zeker geen begrafenisceremonie te willen.

Afstand

Uit het Theos-onderzoek, getiteld ”Liefde, verdriet en hoop: emotionele reacties op dood en sterven in het Verenigd Koninkrijk”, blijkt ook dat Britten zich niet goed voorbereid voelen op de dood, vooral niet in geestelijk opzicht en in het regelen van praktische zaken rondom de begrafenis.

Volgens de onderzoekers bevestigen de uitkomsten dat de Britse samenleving „de dood op afstand en buiten zicht houdt”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer