Kerk & religie

„Dankdag christen Oost-Europa beschaamt”

Oost-Europese christenen vieren dankdag niet alleen in de kerk, maar ook in de buurt: ze grijpen de gelegenheid aan om voedsel uit te delen aan minderbedeelden.

16 November 2023 15:19Gewijzigd op 23 November 2023 16:00
Zo vieren christenen in Oost-Europa dankdag: ze staan voorin de kerk en houden eten vast. Rechts in beeld een deel van de tentoonstelling met kratten en kisten vol levensmiddelen. beeld Gerben Heldoorn
Zo vieren christenen in Oost-Europa dankdag: ze staan voorin de kerk en houden eten vast. Rechts in beeld een deel van de tentoonstelling met kratten en kisten vol levensmiddelen. beeld Gerben Heldoorn

Elke keer weer is Gerben Heldoorn (48), directeur van ”Kom over en help”, verwonderd over de dankbaarheid die christenen in Oost-Europa en Azië laten zien. „Ze geven van hun gebrek. Zo had een christelijke weduwe in een van de landen waar wij opereren, op dankdag eten bij haar buurvrouw bezorgd. Die kon niet in God geloven omdat verschillende mensen in haar omgeving door oorlog waren overleden. De christelijke weduwe wilde met de gift laten zien hoe goed God is en hoe trouw Hij zorgt.”

Christenen in Oost-Europa en een deel van Azië houden doorgaans dankdag op een zondag in september of oktober, vertelt Heldoorn. „Dan nemen ze onder meer groente en fruit mee naar de kerk. Gemeenteleden maken een soort tentoonstelling van kratten met levensmiddelen. De voorganger spreekt vervolgens een dankgebed uit. Kerkgangers houden soms een brood of een kruik met water vast tijdens zo’n gebed. Zo maken ze concreet waarvoor ze danken.”

19822243.JPG
Gerben Heldoorn, directeur Kom over en help. beeld Gerben Heldoorn

Na de dienst delen gemeenteleden levensmiddelen uit in de buurt of bemoedigen ze omwonenden. „Onlangs zongen christenen in Oekraïne op dankdag liederen op straat. Daarmee wilden ze laten zien dat God voor hen zorgt.”

In de landen waar Kom over en help werkzaam is, –Albanië, Armenië, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Oezbekistan– is vaak armoede en onrecht. In enkele van die landen woedt oorlog. Juist in moeilijke tijden vinden christenen in die landen het belangrijk dankbaar te zijn, zegt Heldoorn. „Enkele Oekra-
ïners zeiden pas tegen mij dat ze nog zoveel goeds van God krijgen, zoals eten, drinken en mensen die om hen heen staan.”

Westerse christenen kunnen veel leren van zo’n houding, vindt de directeur. „Het maakt ons klein als we meer stilstaan bij wat God geeft. Dat doen we veel te weinig. Wat dat betreft, zijn christenen in Oost-Europa en Azië een beschamend voorbeeld.”

Dit is het derde deel van een serie waarin Nederlanders vertellen over dankdag in het buitenland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer