Opiniecommentaar
Israël moet strijd tegen Hamas onverminderd voortzetten

Het is een onmogelijk dilemma. Dient er een staakt-het-vuren te komen in de oorlog tegen Hamas, of moet Israël juist nu doorzetten om de Palestijnse terreurbeweging een beslissende slag toe te brengen?

Hoofdredactie
Rookwolken stijgen op van Gaza-Stad na beschietingen door het Israëlische leger. beeld AFP, Mohamed Saber
Rookwolken stijgen op van Gaza-Stad na beschietingen door het Israëlische leger. beeld AFP, Mohamed Saber

Dinsdag werden op de Israëlische ambassade in Den Haag ongecensureerde beelden van de gruwelijke aanval van Hamas op Israël aan de pers getoond. In navolging van een vergelijkbare vertoning in Jeruzalem.

Wie die beelden op zich in laat werken, beseft eens te meer de noodzaak om dit kwaad met wortel en tak uit te roeien. Terecht benadrukte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu al diverse keren dat het nu niet de tijd is om Hamas een adempauze te gunnen. Een staakt-het-vuren is wat hem betreft alleen een optie als de Palestijnse terreurbeweging alle gijzelaars vrijlaat. Om de nood van de burgers in Gaza te lenigen wil de minister-president hooguit nadenken over korte gevechtspauzes.

Vooropgesteld: de humanitaire nood in de Gaza is enorm. Er is gebrek aan alles, ziekenhuizen kunnen nauwelijks nog normaal functioneren en het noordelijke deel van de kuststrook is in één groot slagveld veranderd. Met duizenden doden en gewonden als gevolg.

Het sentiment in een groot deel van de wereld is dan ook dat Israël direct een staakt-he-vuren in acht moet nemen. Zo lang dat gevoelen is ingegeven door oprechte bezorgdheid over het lot van de honderdduizenden getroffen burgers in de kuststrook, is dat vanzelfsprekend een legitieme wens.

Het probleem is echter dat een maand na de gruwelijke moordpartijen door Hamas, de aanleiding voor deze oorlog bij velen naar de achtergrond lijkt te zijn verdrongen. In plaats daarvan stapelen de verwijten van disproportioneel reageren zich op, zoals dat altijd gaat als de Joodse staat zich tegen terreur verdedigt. Om nog maar niet te spreken van openlijke beweringen dat Israël de aanslagen van Hamas aan zichzelf te wijten heeft en dat de wreedheden van 7 oktober een geoorloofde vorm van verzet zijn. Zelfs doken de afgelopen tijd absurde berichten op dat op zijn minst een deel van de beelden van die zwarte zaterdag met behulp van kunstmatige intelligentie is gemaakt om Israël een excuus te verschaffen de Gazastrook aan te vallen.

Hoewel het ethisch gezien op zijn zachtst gezegd problematisch is om voortzetting van een oorlog te bepleiten, lijdt het geen twijfel dat Israël de strijd tegen Hamas onverminderd moet voortzetten. Om te voorkomen dat de gebeurtenissen van 7 oktober zich nog ooit kunnen herhalen.

Dat Israël daarin de wereldopinie doorgaans niet mee heeft, is een gegeven waar de Joodse staat al decennialang mee te kampen heeft. Lastiger is echter dat ook de Verenigde Staten Jeruzalem steeds meer onder druk zetten om althans een tijdelijk staakt-het-vuren in acht te nemen. Die Amerikaanse eis kan de Israëlische regering waarschijnlijk niet zomaar negeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer