BinnenlandAntisemitisme
„Veel antisemitisme na aanvang oorlog Israël”

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ziet een „zorgelijke stijging” van antisemitische incidenten in Nederland sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober.

Redactie binnenland
Joodse organisaties en personen worden „overvallen met antisemitische e-mails”. beeld ANP, Remko de Waal
Joodse organisaties en personen worden „overvallen met antisemitische e-mails”. beeld ANP, Remko de Waal

Het aantal meldingen dat in oktober binnenkwam bij het centrum lag hoger dan het gemiddelde aantal in de oktobermaanden van de afgelopen jaren, stelde het CIDI dinsdag. „Zeer zorgelijk”, vindt de organisatie.

Joodse organisaties en personen worden „overvallen met antisemitische e-mails”. Daarin wordt bijvoorbeeld gezegd dat Hitler zijn werk had moeten afmaken. Het CIDI heeft aangifte gedaan van tien antisemitische incidenten in oktober. De organisatie kan niet zeggen hoeveel incidenten er vorige maand in totaal waren. Begin volgend jaar komt de organisatie met een uitgebreide rapportage.

Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, noemt de stijging „schrikbarend”. Verdoner roept iedereen op zich uit te spreken. Ook vindt hij dat de regering Joden moet beschermen.

Demissionair premier Mark Rutte bezoekt woensdag Qatar om daar te praten over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Hij is uitgenodigd door de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani.

Er zal onder meer gesproken worden over het belang van „de mogelijkheid voor buitenlanders om Gaza zo snel mogelijk te kunnen verlaten en het belang van de vrijlating van alle gegijzelden”, meldde het ministerie van Algemene Zaken dinsdag. Qatar speelt een bemiddelende rol in het conflict tussen Israël en Hamas.

Gevechtsvliegtuigen

Het demissionaire kabinet blokkeert ondertussen niet de export van reserveonderdelen voor F-35 gevechtsvliegtuigen aan Israël, ondanks waarschuwingen van ambtenaren. Volgens hen schendt Israël met de vliegtuigen mogelijk het oorlogsrecht. Dat berichtte NRC dinsdag.

Volgens de krant heeft Israël na het uitbreken van de oorlog met Hamas een bestelling geplaatst bij het F35 European Regional Warehouse op Vliegbasis Woensdrecht. De lading zou al zijn opgehaald.

19820119.JPG
Nederlandse F-35 in actie. beeld ANP, Rob Engelaar

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat desgevraagd weten dat het kabinet in het besluit over de export alle info meeneemt, „waaronder het Israëlische recht op zelfverdediging en de risico’s op schendingen van het humanitair oorlogsrecht”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer