live
Buitenlandoorlog in israël
Defensieminister Israël: troepen zijn in het hart van Gaza-Stad

Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen in Israël na de aanval van Hamas op Israël op zaterdag 7 oktober.

Webredactie

Advertentie

NRC: kabinet staat levering reserveonderdelen F-35 aan Israël toe

Het demissionaire kabinet blokkeert de export van reserveonderdelen voor F-35 gevechtsvliegen aan Israël niet, ondanks waarschuwingen van ambtenaren omdat met de vliegtuigen mogelijk het humanitair oorlogsrecht ernstig wordt geschonden. Dat bericht de NRC op basis van bronnen.

Volgens de krant heeft Israël na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas een maand geleden een bestelling geplaatst bij het F35 European Regional Warehouse op Vliegbasis Woensdrecht. Daarvandaan gaan reserveonderdelen voor de F-35 naar alle landen in Europa. Die lading is volgens de krant al opgehaald.

De douane informeerde volgens NRC nog bij Buitenlandse Zaken of de zending aan Israël geblokkeerd moest worden. Ambtenaren adviseerden de levering door te laten gaan, ondanks waarschuwingen van juristen dat er risico’s waren op schendingen van het oorlogsrecht. Bij het besluit speelde mee dat de VS en Israël nauwe bondgenoten zijn. Het kabinet benadrukte na de aanval ook steeds dat Israël recht op zelfverdediging heeft.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil er desgevraagd weinig over kwijt. „Vanwege de aard van de algemene vergunning F-35 is het kabinet niet direct betrokken bij de doorvoer.” Verder laat het departement weten dat het gaat kijken of het „wenselijk en mogelijk” is om „specifieke leveringen aan extra controles te onderwerpen. In die besluitvorming neemt het kabinet alle beschikbare informatie mee, waaronder het Israëlische recht op zelfverdediging en de risico’s op schendingen van het humanitair oorlogsrecht”.

De SP wil opheldering van het kabinet. De partij vindt dat er geen reserveonderdelen voor de F-35 meer moeten worden geleverd aan Israël.

DDR was tegen Joden en tegen Israël

Bondskanselier Olaf Scholz stelt dat Duitsland als het om Israël gaat maar één plaats kent en dat is aan de zijde van de Joodse staat. In de DDR lag dat geheel anders.

Rode Kruis: humanitair konvooi in Gazastrook onder vuur genomen

Het Rode Kruis meldt dat een humanitair konvooi in Gaza-Stad onder vuur is genomen. Toch kon het konvooi medische hulpmiddelen naar het al-Shifa-ziekenhuis brengen. Door wie het konvooi is aangevallen, zei het Rode Kruis niet. Een iemand raakte gewond.

Het konvooi bestond uit vijf vrachtwagens en twee voertuigen van het Rode Kruis. Het zou verschillende ziekenhuizen aandoen om noodhulpmiddelen te leveren. Twee vrachtwagens raakten beschadigd door de beschietingen.

Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol in het leveren van noodhulp aan de Gazastrook en het evacueren van patiënten en bevrijde gijzelaars uit het Palestijnse gebied. De organisatie werkt daarbij nauw samen met onder andere de Palestijnse Rode Halve Maan.

VS zijn tegen Israëlische „herbezetting” van Gazastrook

De Verenigde Staten zijn geen voorstander van een Israëlische „herbezetting” van de Gazastrook als de oorlog voorbij is, zoals de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag suggereerde. Woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Vedant Patel zegt dat Washington daar „in het algemeen” tegen is, „net als Israël zelf”.

ANP-482374481 1.jpg
beeld EPA, Abir Sultan

Netanyahu zei in een interview met ABC News dat Israël voor een „onbepaalde periode” de verantwoordelijkheid zou nemen over de veiligheid van de Gazastrook, „omdat we hebben gezien wat er gebeurt als we dat niet doen”. Netanyahu’s minister van Defensie Yoav Gallant zei dinsdag al dat Israël Gaza niet zal regeren, net zomin als Hamas. Hoe het gebied dan wel moet worden bestuurd, is onduidelijk.

De Amerikanen vinden dat de Palestijnen dat zelf moeten doen. „Ons standpunt is dat de Palestijnen voorop moeten staan bij deze beslissingen en dat Gaza Palestijns land blijft”, aldus Patel. Tegelijkertijd stelt hij wel dat de situatie niet kan terugkeren naar de „status quo van 6 oktober”, de dag voordat Hamas Israël aanviel. „Israël en de regio moeten veilig zijn en Gaza moet en kan niet langer een basis zijn van waaruit terroristische aanvallen kunnen worden gedaan tegen het Israëlische volk of wie dan ook.”

Israël veroverde de Gazastrook in 1967 en bezette het gebied daarna tot 2005. Nadat Hamas aan de macht kwam, voerde Israël een blokkade tegen Gaza in.

Meer buitenlanders verlaten Gazastrook over de grens bij Egypte

Evacuaties uit de Gazastrook naar Egypte zijn ook dinsdag doorgegaan. Egyptische veiligheidsbronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat dinsdag 320 buitenlanders het Palestijnse gebied hebben verlaten.

Zaterdag en zondag was de grensovergang bij Rafah gesloten na Israëlische luchtaanvallen op een Palestijnse ambulance. De situatie werd toen te gevaarlijk bevonden om de evacuaties te laten doorgaan. Sinds maandag steken mensen weer de grens over.

Volgens de Jordaanse overheid zijn dinsdag 262 burgers uit de Gazastrook gehaald. Volgens Egyptische bronnen werden er honderd Egyptenaren geëvacueerd uit het Palestijnse gebied.

Ook hebben de eerste Canadezen de Gazastrook verlaten. Hoeveel dat er precies zijn, is niet duidelijk, maar volgens Canadese bronnen stonden er tachtig mensen op de lijst om te evacueren. De Verenigde Staten zeggen inmiddels zeker vierhonderd burgers en inwoners van de VS uit de Gazastrook te hebben gehaald.

Zittende protestactie voor Palestijnen op Amsterdam CS
ANP-483264185 1.jpg
Israëlische tanks bij de stad Beit Hanoun in het noordelijke deel van de Gazastrook. beeld EPA, Atef Safadi

Tientallen mensen demonstreren zittend in de hal van het Centraal Station in Amsterdam om hun solidariteit met de Palestijnse zaak te betuigen. Sinds 18.00 uur houdt de groep een zogenoemde sit-in. De actievoerders eisen onder meer dat Nederland oproept tot een staakt-het-vuren. Vrijdag was er ook een soortgelijke actie op Rotterdam Centraal.

De demonstranten roepen leuzen als „Free Free Palestine”, „ceasefire now” en „Israël terrorist”. Ook wordt de leus „From the river to the sea, Palestine will be free” geroepen. Er worden pamfletten uitgedeeld en demonstranten hebben spandoeken bij zich met teksten als „Stop Dutch complicity” en „EU stop genocide”.

De groep zegt dat het niet hun doel is om reizigers te blokkeren, toch zorgt de combinatie van de zittende groep demonstranten en de drukte van de avondspits voor opstoppingen in de hal, ziet een ANP-verslaggever ter plekke.

Defensieminister Israël: troepen zijn in het hart van Gaza-Stad
ANP-483258777 1.jpg
Israëlische tanks bij de stad Beit Hanoun in het noordelijke deel van de Gazastrook. beeld EPA, Atef Safadi

Israëlische troepen zijn inmiddels in het hart van Gaza-Stad, zegt de minister van Defensie Yoav Gallant. Eerder zei een commandant van de Israëlische krijgsmacht al dat Israëlische militairen diep in de stad waren doorgedrongen, „in het hart van het terrorisme”.

„De troepen zijn uit het noorden en het zuiden gekomen. Ze hebben de stad bestormd met volledige coördinatie tussen de landmacht, de luchtmacht en de marine”, zei Gallant in een toespraak op televisie. „Ze manoeuvreren te voet, in gepantserde wagens en tanks.” Hij beschreef Gaza-Stad als „de grootste terreurbasis ooit gebouwd” en zegt dat de operatie gericht is op Hamasstrijders en de infrastructuur van de militante beweging, waaronder ook de vele tunnels.

Volgens Gallant is een leider van Hamas, Yahya Sinwar, nu geïsoleerd in zijn bunker. De defensieminister zegt dat Israël ondanks internationale druk zal blijven vechten tot Hamas verslagen is en de gijzelaars zijn vrijgekomen. Gallant herhaalde nog eens dat er geen humanitair staakt-het-vuren komt en dat Palestijnse burgers in de Gazastrook naar het zuiden moeten trekken om zichzelf in veiligheid te brengen.

Gallant leek ook nog eerdere uitspraken van premier Benjamin Netanyahu te weerspreken, die stelde dat Israël voor een „onbepaalde periode” de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de Gazastrook zou nemen als de oorlog voorbij was. Volgens de defensieminister is van Israëlisch bestuur na de oorlog in elk geval geen sprake. „Ik kan jullie zeggen wie Gaza niet zal regeren. Dat zal niet Hamas zijn en het zal niet Israël zijn. De rest is een mogelijkheid.”

Duitsland gaat bevroren tegoeden voor hulp Gaza vrijgeven

Duitsland gaat de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook toch financieel bijstaan. De tegoeden werden vorige maand bevroren na de verrassingsaanval van Hamas op Israël, maar worden nu weer vrijgegeven.

ANP-472162538 1.jpg
Svenja Schulze. beeld AFP, Henry Nicholls

Minister Svenja Schulze van Ontwikkeling heeft het besluit medegedeeld na een overleg met UNRWA-topman Philippe Lazzarini in Jordanië. „Israëls gevecht is tegen Hamas, maar de Palestijnen zijn niet Hamas”, zei de minister over de hervatting van hulp. „We zien het grote leed van de Palestijnse burgerbevolking in Gaza en willen dit verlichten.”

Er wordt een bedrag van 71 miljoen euro vrijgegeven en daarbovenop komt nog eens 20 miljoen euro extra als reactie op de situatie in Gaza. Lazzarini verwelkomt de Duitse beslissing en herhaalde de oproep van de Verenigde Naties tot een humanitair staakt-het-vuren. De hulp die aan de Gazastrook wordt geleverd, is volgens hem niet genoeg.

Meer dan vijftig Duitsers hebben de Gazastrook verlaten sinds de grensovergang bij Egypte vorige week openging voor buitenlanders. Dat maakte de Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock bekend in Tokio, waar ze een overleg heeft met haar ambtgenoten van de andere G7-landen. Baerbock zegt meermaals bij de ministers erop te hebben aangedrongen een humanitair staakt-het-vuren te steunen, zodat meer hulpgoederen naar Gaza kunnen.

Palestijnse missie „geschokt” door gesprek met Knesset-leden

De Palestijnse missie in Nederland zegt „geschokt en ontzet” te zijn over het gesprek met leden van de Knesset, het Israëlische parlement, dat maandag plaatsvond in de Tweede Kamer. Een van de leden was Likud-politicus Ariel Kallner die onlangs opriep tot een etnische zuivering van Gaza. De missie vindt het „teleurstellend dat Kallner in de internationale stad van vrede en gerechtigheid een platform kreeg voor zijn oorlogszuchtige en haatdragende taal en opruiing”.

Volgens de Palestijnse missie zetten Israëlische politici al jaren aan tot geweld tegen Palestijnen. „Ariel Kallner en andere Israëlische functionarissen moeten verantwoordelijk worden gehouden voor het aanmoedigen van geweld en het moedwillig bijdragen aan de massavervolging van het Palestijnse volk”. Meerdere fracties van de Tweede Kamer weigerden mee te doen aan het gesprek om de aanwezigheid van Kallner, politicus van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu. Slechts vier Nederlandse politici woonden de bijeenkomst bij.

Tijdens het gesprek werd voor het Tweede Kamergebouw gedemonstreerd door tientallen mensen. De demonstranten scandeerden onder meer „Rutte, schande, bloed aan je handen” en riepen op tot een staakt-het-vuren.

Advertentie

Israël herdenkt slachtoffers van verrassingsaanval Hamas
ANP-483189894 1.jpg
Familieleden zoeken naar namen van familieleden bij een monument tijdens een speciale ceremonie bij de Westelijke Muur. beeld EPA, Atef Safadi

Op meerdere plekken in Israël zijn dinsdag herdenkingen gehouden voor de slachtoffers van de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober. Hamas vuurde precies een maand geleden massaal raketten af op Israël, drong het land binnen, richtte een bloedbad aan op Israëlisch grondgebied en nam enkele honderden gijzelaars mee naar de Gazastrook.

Onder meer in het parlement en op universiteiten werd een minuut stilte gehouden. Op de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem werd de herdenking bijgewoond door ongeveer duizend mensen. Ook werd er gebeden voor de 1400 personen, vooral burgers, die door Hamas zijn gedood.

In Tel Aviv hielden familieleden van gijzelaars een minuut stilte. Bij de herdenkingen in het land werden onder meer toespraken gehouden en kaarsen aangestoken. „Er is geen enkele persoon die niet getroffen wordt door deze verschrikkelijke aanvallen”, zei een aanwezige. „Iedereen kent wel iemand die gewond, gedood, vermoord of getroffen is.” Maandag vonden ook al herdenkingen plaats.

Turks parlement weert Coca-Cola en Nestlé over kwestie Gaza

Het Turkse parlement heeft besloten dat in geen enkel café of restaurant van de instelling nog producten van Coca-Cola en Nestlé mogen worden verkocht. Het besluit is volgens Turkse media genomen door parlementsvoorzitter Numan Kurtulmus die zou hebben gereageerd op druk uit de publieke opinie. Daar worden westerse bedrijven, net als westerse regeringen, als bondgenoten van Israël gezien bij de „genocide in Gaza”.

Coca-Cola en Nestlé hebben in Turkije nog niet gereageerd. Op sociale media in de islamitische wereld richt de afkeer van het bloedvergieten in Gaza zich ook op westerse ondernemingen of ondernemingen met een sterk westers en/of Amerikaans imago. Er wordt vaak niet aandachtig gekeken naar de eigendomsverhoudingen of de bestuursvorm van de ondernemingen en of lokale bedrijven enkel de merknaam in franchise gebruiken.

Het imago speelt een belangrijke rol en dat schaadt natuurlijk de beroemde Amerikaanse merken Coca-Cola, McDonald’s en Levi’s. In Turkije is op sociale media een lange boycotlijst van westerse bedrijven verschenen die medeplichtig zouden zijn aan ‘de slachtingen’ in Gaza of die Israël openlijk steunen. Op de lijst staan allerlei bedrijven inclusief Adidas, Burger King, Calvin Klein, Coca-Cola, HP, Hyundai, IBM, Johnson’s, Nestlé, Nike, Lipton, L’Oréal, Pepsi, Puma, Starbucks en Subway.

De Turkse verontwaardiging uit zich ook in de handel. Volgens de Turkse handelsminister Omer Bolat is de handel tussen Turkije en Israël sinds 7 oktober in omvang 50 procent minder dan over dezelfde periode vorig jaar.

Lokale autoriteiten melden 10.328 doden in Gazastrook
ANP-483245955 1.jpg
Palestijnen ontvluchten Gaza-stad in de richting van de zuidelijke gebieden. beeld AFP, Mahmud Hams

De Israëlische bombardementen op de Gazastrook hebben vooralsnog 10.328 doden veroorzaakt volgens de gezondheidsautoriteiten in het getroffen gebied. Het gaat voornamelijk om burgers en bijna de helft waren kinderen. De bevolking in de sinds 2007 afgesloten strook, bestaat al jaren voor bijna de helft uit kinderen en tieners.

Er zijn meer dan 25.000 gewonden volgens de autoriteiten in Gaza. De hulporganisatie van de VN UNRWA stelt dat 70 procent van de bevolking van ruim 2 miljoen mensen in de Gazastrook is ontheemd. Israël drijft de bevolking van het noorden, waar Gaza-Stad ligt, naar het zuiden. Met het platgooien van de bebouwing lijkt hun terugkeer nauwelijks realistisch. Daarnaast leeft de opgesloten bevolking vrijwel zonder bestaansmiddelen en kunnen door blokkades moeilijk bouwmaterialen worden ingevoerd voor de wederopbouw als de vijandelijkheden eenmaal zijn gestaakt.

De luchtaanvallen op de strook worden voortgezet. Het door de beweging Hamas gedomineerde bewind in de Gazastrook, heeft naar eigen zeggen berekend dat er per uur zes kinderen en vijf vrouwen worden gedood door bombardementen. Israël staat onder diplomatieke druk om een wapenstilstand in acht te nemen, maar volgens premier Benjamin Netanyahu kan daar voorlopig geen sprake van zijn.

Hamas voerde 7 oktober een aanval uit op Israëlisch grondgebied door voor het eerst uit te breken uit de afgerasterde Gazastrook. Daarbij vielen circa 1400 doden en namen de Hamasstrijders gijzelaars mee terug naar de Gazastrook.

Vicepresident VS belt sjeik VAE over humanitaire corridors Gaza
ANP-482818256 1.jpg
Kamala Harris. beeld AFP, Daniel Leal

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft het met de president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan, tijdens een telefoongesprek onder meer gehad over het creëren van humanitaire corridors voor de burgerbevolking in de Gazastrook. Ook spraken de twee, naar aanleiding van de oorlog tussen Israël en Hamas, over oplossingen voor op de lange termijn, meldt staatspersbureau WAM.

Harris en de 62-jarige leider van de oliestaat pleiten voor een snelle komst van de doorgangen, om zo het „cruciale werk” van hulporganisaties in de Gazastrook te vergemakkelijken. Dinsdag werd ook al bekend dat de VAE onlangs een 150 bedden tellend veldhospitaal hebben gestuurd. Ziekenhuizen in Gaza zijn door de enorme toestroom van patiënten al weken overbelast.

Verder had Harris het met de president van de Emiraten over de noodzaak voor het zoeken naar „politieke oplossingen voor het conflict, die op lange termijn kunnen leiden tot vrede en stabiliteit in de regio”.

Israëlische politicus: Israël moet Gazastrook besturen na oorlog

Na de oorlog tegen Hamas zou Israël zelf de controle moeten nemen over de Gazastrook, vindt de uiterst rechtse politicus Simcha Rothman. Hij sluit zich daarmee aan bij premier Benjamin Netanyahu, die maandag al tegen ABC News zei dat Israël voor een „onbepaalde periode” de verantwoordelijkheid over de veiligheid van Gaza zou nemen, „omdat we hebben gezien wat er gebeurt als we dat niet doen”.

Ook Rothman ziet dat als een noodzakelijkheid om verder bloedvergieten te voorkomen. „Herhaal de dwaasheid van het verleden niet!” schrijft hij op X.

Netanyahu en Rothman reageren op uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die suggereerde dat zijn Palestijnse Autoriteit het bestuur van de Gazastrook zou kunnen overnemen na de oorlog. De Palestijnse Autoriteit bestuurt de Westelijke Jordaanoever, maar Gaza wordt bestuurd door Hamas. Volgens Abbas kan er alleen vrede en veiligheid komen als Israël een einde maakt aan de militaire heerschappij over de Palestijnse gebieden.

Autoriteiten Gaza: alle bakkerijen in noorden uitgevallen

Alle bakkerijen in het noorden van de Gazastrook zijn uitgevallen als gevolg van Israëlische aanvallen en tekorten aan brandstof en meel. Dat heeft het lokale ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt, bericht nieuwszender Al Jazeera.

Door de oorlog tussen Israël en Hamas komen minder goederen Gaza binnen dan voorheen. De 569 vrachtwagens die via Egypte de grens zijn overgestoken, vervoeren onder meer kant-en-klare voedsel en meel voor bakkerijen. De hulpgoederen hebben het noorden van de Gazastrook volgens Palestijnse functionarissen vooralsnog niet bereikt.

De VN-organisatie voor humanitaire hulp (OCHA) meldde maandag dat in het noorden nog maar twee bakkerijen functioneerden en dat die niet genoeg produceerden om te voldoen aan de vraag. Ook in het zuiden is het volgens OCHA lastig om brood te krijgen. Mensen staan daar urenlang in de rij bij bakkerijen.

Rutte naar Qatar om te praten over Israël en Palestijnse gebieden

Demissionair premier Mark Rutte bezoekt woensdag Qatar om daar te praten over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Hij is uitgenodigd door de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani.

Er zal gesproken worden over het belang van „een continue en veilige corridor voor hulpmiddelen, de mogelijkheid voor buitenlanders om Gaza zo snel mogelijk te kunnen verlaten en het belang van de vrijlating van alle gegijzelden”, meldt het ministerie van Algemene Zaken.

ANP-483047196.jpg
Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani. beeld AFP, KARIM JAAFAR

Ook wordt gesproken „over de noodzaak om regionale escalatie te voorkomen en het belang van een langetermijnoplossing voor het conflict”. Ook minister-president sjeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani is aanwezig bij het gesprek.

Qatar speelt een bemiddelende rol in het conflict tussen Israël en Hamas. Begin deze maand dankte Rutte het land voor bemiddeling, waardoor buitenlanders konden worden vrijgelaten uit de Palestijnse kuststrook die zwaar werd gebombardeerd.

WHO: Meer dan 16 zorgmedewerkers in Gaza omgekomen

Door de oorlog tussen Israël en Hamas zijn in de Gazastrook meer dan zestien zorgmedewerkers onder werktijd omgekomen. Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dat dinsdag bekendgemaakt en roept op tot het opheffen van de beperkingen voor de medische hulpverlening.

De ziekenhuizen zitten door de oorlog overvol en worstelen met onder meer brandstof- en medicijntekorten. Operaties worden volgens de WHO-zegsman soms zonder verdoving uitgevoerd. Het gaat om onder meer amputaties. Volgens de Verenigde Naties zijn 14 van de 35 ziekenhuizen in het gebied uitgevallen door schade of een gebrek aan brandstof voor generatoren.

CIDI: zorgelijke toename antisemitische incidenten in Nederland

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ziet een stijging van antisemitische incidenten in Nederland sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Het aantal meldingen dat in oktober binnenkwam bij het centrum lag vele malen hoger dan het gemiddeld aantal meldingen in oktober in de afgelopen jaren, stelt het CIDI. „Het is zeer zorgelijk dat Joden in Nederland verantwoordelijk worden gehouden voor conflicten die zich afspelen in het Midden-Oosten”, zegt de organisatie.

Abdullah praat met Filip over ontwikkelingen in Midden-Oosten

De Jordaanse koning Abdullah heeft zijn bezoek aan België maandag afgesloten met een ontmoeting met de Belgische koning Filip, meldt het Jordaanse hof op X. Met hem, vergezeld door zijn zoon kroonprins Hoessein, sprak de 61-jarige vorst over het aanhoudende geweld tussen Israël en Hamas.

De twee hadden het onder meer over „de internationale inspanningen” die nodig zijn om „een verslechtering van de humanitaire situatie” van burgers in de Gazastrook te voorkomen. Ook werd er vooruitgekeken naar een oplossing voor de langere termijn. Hiervoor pleiten beide landen voor een tweestatenoplossing.

Eerder op maandag sprak Abdullah in Brussel over de situatie in het Midden-Oosten met NAVO-chef Jens Stoltenberg en de Belgische premier Alexander De Croo.

Kremlin roept op tot „humanitaire pauze” in Gazastrook

Het Kremlin heeft de toestand in de Gazastrook catastrofaal genoemd en roept op tot „humanitaire pauzes” voor hulpverlening aan de vele slachtoffers. Moskou blijft naar eigen zeggen in contact met Egypte, Israël en de Palestijnen om ervoor te zorgen dat hulpkonvooien de Gazastrook binnen kunnen gaan.

AFP_342C6GF.jpg
Rook boven de Gazastrook. beeld AFP, Aris MESSINIS

De Israëlische bombardementen op de dichtbevolkte kuststrook hebben volgens Palestijnse bronnen al meer dan 10.000 doden en circa 25.000 gewonden veroorzaakt. Volgens meldingen van de hulporganisatie UNWRA van de VN is 70 procent van de bevolking van meer dan 2 miljoen mensen inmiddels ontheemd.

Emiraten sturen veldhospitaal met 150 bedden naar Gaza

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben volgens het officiële persbureau WAM een veldhospitaal naar Gaza gestuurd. Vijf vliegtuigen met materieel en andere benodigdheden zijn maandagavond uit Abu Dhabi naar Egypte vertrokken. Wanneer het ziekenhuis in gebruik genomen wordt, is nog niet duidelijk.

Het ziekenhuis zal 150 bedden tellen, aldus WAM. Het zal ruimte bieden voor operaties, intensivecarepatiënten en gynaecologie. Het ziekenhuis moet zowel kinderen als volwassenen kunnen helpen.

Gaza is van de buitenwereld afgesloten. Vooralsnog is de enige manier om goederen het gebied in te krijgen via Egypte. Of die route ook gebruikt zal worden voor dit veldhospitaal is niet bekend.

VN-mensenrechtenchef bezoekt Midden-Oosten: maalstroom van pijn

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties Volker Türk is begonnen aan een vijfdaags bezoek aan het Midden-Oosten om te zoeken naar een uitweg uit de „maalstroom van pijn” in Gaza. Hij gaat in ieder geval naar Egypte en Jordanië, maar hoopt ook de Palestijnse Gebieden en Israël in te kunnen.

ANP-477935266 1.jpg
Türk. beeld AFP, Fabrice COFFRINI

Türk spreekt in de regio met functionarissen van overheden, het maatschappelijk middenveld, en met slachtoffers en collega’s van de VN, meldt zijn kantoor. Hij begint zijn bezoek in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ook zal hij de grensovergang naar Gaza bij Rafah bezoeken. Donderdag en vrijdag gaat hij volgens planning naar Jordanië.

„We hebben een maand van bloedvergieten, onophoudelijk lijden, verwoesting, woede en wanhoop achter de rug”, zegt Türk in een verklaring. „Mensenrechtenschendingen staan aan de basis van deze escalatie en mensenrechten spelen een cruciale rol in het zoeken van een uitweg uit deze maalstroom van pijn.”

Indonesië spreekt beschuldiging Israël over ziekenhuis Gaza tegen

Indonesië zegt dat zich onder het ziekenhuis dat dat land heeft gebouwd in Gaza geen tunnels van Hamas bevinden. Het ziekenhuis ligt ook niet in de buurt van een lanceerplatform voor raketten, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land spreekt daarmee een woordvoerder van de Israëlische krijgsmacht (IDF) tegen.

„Zoals te verwachten was, heeft Hamas het ziekenhuis gebouwd bovenop hun terroristische infrastructuur”, zei IDF-woordvoerder Daniel Hagari maandag in een video op YouTube.

„Het Indonesische Ziekenhuis in Gaza is een instelling die door het Indonesische volk is gebouwd met volledig humanitaire doelen en om te voorzien in de medische behoeften van het Palestijnse volk in Gaza”, reageert Indonesië dinsdag.

Het Indonesische Ziekenhuis is een van de weinige plekken in Gaza waar gewonden verpleegd kunnen worden. Het ziekenhuis is ernstig overbelast en kampt met tekorten aan brandstof en andere benodigdheden. Sarbini Abdul Murad van MER-C, de organisatie die het ziekenhuis runt, zei maandag voor geweld te vrezen. „De beschuldiging van het IDF is een voorschot om aanvallen op ons te rechtvaardigen, en daarom moeten we die ontkrachten.”

Rode Halve Maan: Gaza ontvangt nog altijd te weinig leveranties

Het aantal vrachtwagens dat met goederen de Gazastrook binnenkomt, is ongeveer een derde van het niveau voor de oorlog, zegt de Palestijnse Rode Halve Maan. Er zijn sinds 21 oktober 529 vrachtwagens doorgelaten. Vooral het al-Quds-ziekenhuis in Gaza-Stad heeft dringend leveringen nodig, waarschuwt de organisatie.

Gaza is afgesloten van de buitenwereld en afhankelijk van leveranties via vrachtwagens. Volgens de Verenigde Naties zijn er honderd truckladingen per dag nodig om te voorzien in de behoeften van de inwoners van Gaza. Uit de cijfers van de Palestijnse Rode Halve Maan blijkt dat het er op dit moment gemiddeld 33 per dag doorkomen.

Rusland: minister roept vraag op of Israël kernwapenbezit erkent

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de uitspraken van een inmiddels geschorste Israëlische minister over een mogelijke kernaanval op Gaza „vele vragen” oproept, meldt staatspersbureau RIA. Bijvoorbeeld of het land daarmee heeft erkend dat het over kernwapens beschikt.

Minister van Erfgoed Amihay Eliyahu werd in een radio-interview gevraagd of in de oorlog met Hamas de inzet van een kernwapen denkbaar is. „Dat zou een manier zijn”, antwoordde hij daarop. Premier Benjamin Netanyahu heeft hem daarop zondag „tot nader order” geschorst.

„De eerste vraag: het lijkt erop dat we officiële verklaringen horen over de aanwezigheid van kernwapens?”, zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zacharova. In dat geval wil Rusland volgens haar weten of er internationale waarnemers betrokken zijn, waaronder van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Israël wil niet bevestigen of ontkennen dat het over kernwapens beschikt. Deskundigen van de Federation of American Scientists schatten vorig jaar dat Israël zo’n negentig kernkoppen heeft.

Politie VS onderzoekt dood Joodse man bij protest tegen oorlog

De politie in Californië onderzoekt de dood van een 69-jarige Joodse man bij een protest tegen de oorlog tussen Hamas en Israël. De man was zondag in de stad Thousand Oaks, zo’n 60 kilometer ten westen van Los Angeles, waar zowel een pro-Palestijnse als pro-Israëlische demonstratie plaatsvond, toen hij aan zijn hoofd geraakt werd. Maandag overleed hij in het ziekenhuis. De politie onderzoekt zijn dood en sluit een haatmisdrijf niet uit, meldt The Los Angeles Times.

Volgens de Joodse beweging die het pro-Israëlische protest organiseerde, kreeg de man een klap op zijn hoofd met een megafoon van een pro-Palestijnse demonstrant. De politie kon deze details niet bevestigen, maar liet weten dat de man door een klap op zijn hoofd achterover op de grond viel. De politie, die op „een vechtpartij” was afgekomen, vond het slachtoffer daar met de hoofdwond. Politiechef Jeff Gorell liet op X weten dat hij „diepbedroefd is om de dood van de oudere man”.

Er is nog niemand gearresteerd.

Ondanks oorlog Israël en Hamas gaan Kristallnachtherdenkingen door

Alle Kristallnachtherdenkingen in Nederland gaan gewoon door. Dat blijkt uit een rondgang van het AD bij de tien geplande bijeenkomsten. De organisatoren willen aandacht blijven vragen voor het gevaar van discriminatie en uitsluiting, juist nu de polarisatie toeneemt.

Vorige week maakte de organisatie van de Kristallnachtherdenking in Groningen bekend dat zij de stille tocht had afgelast. Maar dat was niet omdat er bedreigingen geuit waren, zegt Geert Volders, directeur van de synagoge in Groningen. De tocht was enkel geschrapt omdat deze verward kon worden met een demonstratie rondom het conflict tussen Israël en Hamas. De herdenking zelf ging afgelopen zondag gewoon door.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 was Kristallnacht, een door de nazi’s georganiseerde pogrom tegen de Joodse bevolking in Duitsland. Winkels werden in brand gestoken, Joodse bezittingen geroofd. De belangstelling voor de herdenking van Kristallnacht is de afgelopen jaren flink toegenomen.

Netanyahu herhaalt dat staakt-het-vuren er voorlopig niet komt

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in een interview met ABC News zijn standpunt over een staakt-het-vuren nogmaals duidelijk gemaakt. Een wapenstilstand met Hamas komt er volgens hem niet, tenzij de beweging gijzelaars vrijlaat. De hoofden van alle grote agentschappen van de Verenigde Naties riepen dit weekend nog op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren in de oorlog.

AFP_33ZE9GF.jpg
Netanyahu. beeld Abir SULTAN

In een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden zou volgens het Witte Huis maandag nog gesproken zijn over humanitaire gevechtspauzes. Woordvoerder John Kirby zei „aan het begin te zijn van gesprekken hierover, niet aan het eind”. Netanyahu liet aan ABC News weten dat er wel kleinere tactische pauzes mogelijk zijn, „een uur hier of een uur daar” om „gijzelaars vrij te laten of humanitaire hulp toe te laten”. „Maar ik denk niet dat er een algemeen staakt-het-vuren komt”, aldus de premier.

Eerder weigerde Netanyahu een wapenstilstand omdat dit volgens hem „een overgave aan Hamas” betekent. De leiders van achttien VN-organisaties waaronder UNICEF, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) riepen de strijdende partijen dit weekend in een zeldzame gezamenlijke verklaring nog op de wapens neer te leggen, omdat de situatie in Gaza „onaanvaardbaar” is geworden.

Netanyahu werd in het gesprek met ABC ook gevraagd naar wie de Gazastrook volgens hem zou moeten besturen. Hij zei daarop dat hij vindt dat Israël „op de lange termijn een algehele verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de Gazastrook heeft”, zonder verder in details te treden. Hamas kwam in 2006 na democratische verkiezingen aan de macht in Gaza.

Honderden pro-Palestijnse demonstranten bij Vrijheidsbeeld

Bij het Vrijheidsbeeld in New York hebben maandagavond honderden demonstranten gedemonstreerd tegen de oorlog tussen Hamas en Israël. Het protest was georganiseerd door Jewish Voice for Peace (Joodse stem voor vrede), die anderhalve week geleden nog het belangrijke treinstation Grand Central Terminal platlegde met een protest.

Volgens The New York Times begon het protest onopvallend en liepen de demonstranten tussen de toeristen op Liberty Island. Dat veranderde toen de activisten zwarte T-shirts aantrokken en leuzen riepen als ”Joden zeggen: stop nu met vuren” en ”Palestijnen moeten bevrijd worden”.

De demonstranten willen een staakt-het-vuren en een woordvoerder van Jewish Voice for Peace liet aan The New York Times weten dat het protest bedoeld was om „de druk op de ketel te houden”. De locatie was bewust gekozen „in navolging van talloze mensen die hier om gerechtigheid hebben gevraagd”.

Nieuw liveblog

De redactie start een nieuw liveblog. Lees hier het vorige.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer