Binnenland
CIDI: zorgelijke toename antisemitische incidenten in Nederland

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ziet een „zorgelijke stijging” van antisemitische incidenten in Nederland sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober.

ANP
Een Israëlische vlag hangt bij de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Een Israëlische vlag hangt bij de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Het aantal meldingen dat in oktober binnenkwam bij het centrum lag vele malen hoger dan het gemiddeld aantal meldingen in oktober in de afgelopen jaren, stelt het CIDI. „Het is zeer zorgelijk dat Joden in Nederland verantwoordelijk worden gehouden voor conflicten die zich afspelen in het Midden-Oosten”, zegt de organisatie.

Joodse organisaties en personen worden „overvallen met antisemitische e-mails en privéberichten” waarin bijvoorbeeld wordt gezegd dat Hitler zijn werk had moeten afmaken. „Online tiert het antisemitisme welig. Met name op socialemediakanalen als Instagram en TikTok vindt er praktisch geen moderatie plaats op de geplaatste antisemitische commentaren”, aldus het CIDI. Van tien antisemitische incidenten in oktober heeft het CIDI aangifte gedaan. Een daarvan was tegen de eigenaar van het Instagramaccount CestMocro wegens het aanzetten tot haat en geweld tegen Joden.

Met name op scholen is er sprake van een „verontrustend aantal antisemitische uitingen”, meldt het CIDI. Zo kwam er een melding binnen van een Joodse jongen die op school werd bedreigd met een mes en met een fles op zijn hoofd is geslagen, waarbij de jongen werd uitgescholden voor ‘kankerjood’. Het doen van Hitlergroeten heeft op meerdere scholen plaatsgevonden, stelt het CIDI. Ook kwamen er veel meldingen binnen van pesterijen en scheldpartijen in WhatsAppgesprekken en in persoonlijke berichten op sociale media.

Desgevraagd kan het CIDI geen absolute aantallen van het aantal meldingen geven. „De meldingen over oktober blijven nog steeds binnenkomen”, zegt directeur Naomi Mestrum. Begin volgend jaar komt de organisatie met een uitgebreide rapportage over antisemitisme in Nederland.

Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, noemt de stijging „schrikbarend” en „helaas in lijn met wat we elders in Europa zien”. Ook in het verleden was er volgens Verdoner een toename van antisemitische incidenten in Nederland wanneer het Israëlisch-Palestijns conflict oplaaide, maar deze keer gebeurt dat „sneller en heftiger dan ooit.” Verdoner roept iedereen op om zich uit te spreken tegen antisemitisme: „We moeten antisemitisme niet gewoon gaan vinden, niet vergoelijken, maar keer op keer stevig afkeuren en daarmee een heldere norm stellen. Op school of universiteit, op sociale media, in de sportkantine, waar dan ook.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer