Politiek
„Andere campagne door strengere regels EU”

Na de komende verkiezingen moeten veel politieke partijen hun campagnes zeer waarschijnlijk omgooien vanwege het naderende Europese verbod op microtargeting.

beeld AFP, Sebastien Bozon
beeld AFP, Sebastien Bozon

Dat is de prognose van deskundigen, zo blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram, het in Ierland gevestigde Meta, moet stoppen met het onrechtmatig data verzamelen van gebruikers waarmee het bereik van (politieke) advertenties wordt vergroot, zo bepaalden privacywaakhonden woensdag.

Bij de vorige verkiezingen werd bij zo’n 95 procent van alle politieke advertenties op Facebook en Instagram ten minste één targetingcriterium gebruikt, zo laat onderzoek van UvA-promovendus Fabio Votta zien. Gebruikers van socialenetwerksites zonder toestemming bestoken met gerichte advertenties is daarmee een geliefde strategie voor veel partijen. „Als dit verbod standhoudt, zullen partijen moeten terugvallen op ouderwetse manieren van online adverteren”, zegt Lotje Beek van privacyorganisatie Bits of Freedom in het FD.

Daarmee doelt ze op ongerichte advertenties, oftewel toevalstreffers, die voor een deel terecht komen bij gebruikers die wegens desinteresse meteen wegklikken. Partijen kunnen de al gereserveerde budgetten nog overhevelen naar bijvoorbeeld Google. Anders moeten ze inderdaad terugvallen op ongericht adverteren, vult Justin Koornneef van campagnebureau BKB aan.

Kanttekening bij het te verwachten effect van het komende verbod is dat het enthousiasme van partijen voor sociale mediacampagnes al enigszins lijkt te zijn bekoeld. De bestedingen van partijen aan dergelijke advertenties in 2021 waren zo’n drie weken voor de verkiezingen ongeveer drie keer zo hoog als nu. Onduidelijkheid over de kosten-batenverhouding is daar mogelijk debet aan.

Donaties

Uit een voorlopig donatie-overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de VVD van alle partijen tot dusver de hoogste inkomsten op basis van giften heeft: ruim 1,5 miljoen. Het gros van dat geld, ruim 1 miljoen, is binnengeharkt op een fondsenwervingsdiner van vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff. Na de VVD volgen GroenLinks en SP. Zij krijgen veel donaties van Kamerleden en andere politici die een deel van hun salaris afstaan aan de partij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer