Kerk & religie
Stadskerk wordt maatschappelijk en cultureel centrum van Huissen

De rooms-katholieke Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopnemingkerk in Huissen, ook bekend als Stadskerk, krijgt een nieuwe bestemming als maatschappelijk en cultureel centrum van Huissen.

De rooms-katholieke Stadskerk in Huissen. beeld Wikimedia
De rooms-katholieke Stadskerk in Huissen. beeld Wikimedia

De gemeente Lingewaard en het parochiebestuur zijn overeengekomen dat de kerk op termijn aan de gemeente wordt overgedragen. Gestreefd wordt naar het eerste kwartaal van 2025. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad besloot vorige week dat in de kerk een zogeheten multifunctionele accommodatie (MFA) wordt gerealiseerd.

Een centrale, toekomstbestendige, duurzame en toegankelijke MFA in het centrum draagt volgens burgemeester en wethouders in belangrijke mate bij aan een hoogwaardig voorzieningenniveau in Huissen. „Het samenbrengen van verschillende verenigingen en maatschappelijke activiteiten zal tot een kruisbestuiving leiden waardoor het gebouw weer het kloppend hart van de stad kan worden.”

„Huissen kampt nu met een tekort aan maatschappelijke voorzieningen. Een centrale ontmoetingsplek is er niet. Ook zien we dat het van oudsher sterk georganiseerde verenigingsleven door een verminderende inzet van vrijwilligers onder druk staat”, aldus het college. „Een MFA in de kerk biedt toekomstperspectief voor de verenigingen en de kerk behoudt haar ontmoetingsfunctie.” In de MFA komt ook ruimte voor muziek, kunst en theater.

De kerk is gebouwd in 1949-1950. Ze verving een middeleeuwse kerk die in mei 1943 door een bombardement werd verwoest. Het gebouw heeft een basiliekvormig kerkschip in de trant van de Delftse school, geïnspireerd op de romaanse bouwstijl. De kerk heeft enkele authentieke objecten uit de eerdere kerk, waaronder een eikenhouten preekstoel uit 1656.

De fracties van Lingewaard.Nu, B06 en GroenLinks, die samen tien van de 29 raadszetels bezitten, stemden tegen. Zij hebben grote moeite met de forse investering van in totaal 13,1 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer