BinnenlandZondagsrust

Rotterdam gaat niet lobbyen voor afschaffing Zondagswet

Burgemeester en wethouders van Rotterdam gaan niet lobbyen voor de afschaffing van de Zondagswet. Dat antwoorden zij op vragen van een VVD-raadslid.

Jan Kas
2 November 2023 12:45Gewijzigd op 2 November 2023 16:12
De Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. beeld RD, Anton Dommerholt
De Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. beeld RD, Anton Dommerholt

De Zondagswet is „niet meer van deze tijd”, vindt de Rotterdamse VVD. „Laat Rotterdammers lekker zelf bepalen op welke dag en hoe laat zij hun rust pakken. Dit hoeft niet per wet te worden geregeld. De Zondagswet kan in dorpen als Urk nog van toegevoegde waarde zijn, maar in steden als Rotterdam is deze totaal achterhaald. De stad is zeven dagen per week, 24 uur per dag, in beweging. Oók op zondag.”

Bovendien trekt de wet volgens de VVD „ook nog eens een groep Rotterdammers voor” ten opzichte van andere Rotterdammers die niet geloven of een ander geloof aanhangen. „De wet biedt namelijk alleen een uitzonderingspositie voor religieuze bijeenkomsten op zondag voor 13.00 uur, en verbiedt het alleen om geluid te maken in de buurt van een kerkdienst. Dit soort uitzonderingen voor één religie is niet uit te leggen in de wereldstad die Rotterdam is. Wat ons betreft krijgt geen enkele religieuze groep een uitzonderingspositie, maar bepalen we als gehele stad hoe we fatsoenlijk met elkaar omgaan. De Rotterdamse VVD staat voor een levendige stad die zich niet laat betuttelen door een wet uit 1953.”

Laurenskerk

Directe aanleiding voor de vragen van de VVD waren klachten over geluidsoverlast tijdens ochtenddiensten bij de Grote of Sint-Laurenskerk in de binnenstad van Rotterdam in mei door de voorbereidingen voor een eventueel feest rond een kampioenschap van voetbalclub Feyenoord en de KLM Urban Trail Rotterdam. De VVD verwijst in haar vragen naar de jaarlijkse marathon op zondag „waar heel Rotterdam van in de ban is”. „Deze start altijd op zondagochtend. Toch is er een Zondagswet die evenementen op bepaalde plekken tegenhoudt.”

19802906.JPG
De Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. beeld RD, Anton Dommerholt

Maatwerk

Het Rotterdamse college van B en W meent dat de Zondagswet „ruimte biedt om op gemeentelijk niveau maatwerk te leveren”. „Wij zien het bestaan van deze wet daarom als een gegeven en lobbyen niet actief voor aanpassing of afschaffing van de wet. Zoals opgenomen in het horeca- en evenementenbeleid vinden wij het belangrijk om de levendigheid in de stad, rekening houdend met de balans tussen rust en reuring, te bevorderen. Waar nodig gebruiken we daarom de ruimte die de Zondagswet biedt tot maatwerk.”

De afgelopen vijf jaar waren er volgens burgemeester en wethouders geen activiteiten of initiatieven waarbij het nodig was de Zondagswet direct te handhaven. „In het voortraject wordt een aanvrager van een evenementvergunning gewezen op de bepalingen van de Zondagswet en wordt met de aanvrager besproken wat wel en niet toegestaan is. Zo kan op basis van adviezen bepaald worden dat een evenement op zondag voor 13.00 uur kan starten. Het evenement krijgt hiervoor een ontheffing. De organisatie dient ervoor te zorgen dat de godsdienstbeoefening niet wordt gehinderd en dat het komen en gaan van deze beoefening niet of nagenoeg niet wordt belemmerd. Dit wordt met name toegepast op sportevenementen, maar ook op een evenement als de Wereldhavendagen.”

Bij de informatievoorziening over de regels waaraan evenementen moeten voldoen, zijn de voorschriften uit de Zondagswet opgenomen. „In sommige gevallen wordt organisatoren gevraagd hun originele programma aan te passen bij toetsing op de voorschriften van de Zondagswet. Een evenement kan bijvoorbeeld wel om 12.00 uur opengaan, maar er mag pas muziek ten gehore gebracht worden vanaf 13.00 uur. Een dergelijke aanpassing komt enkele keren per jaar voor”, aldus het college.

„Omdat de Zondagswet voldoende vrijstellings- en ontheffingsmogelijkheden biedt, is een specifieke lobby naar Den Haag niet nodig”, antwoorden burgemeester en wethouders de VVD. „Met de mogelijkheden kan de burgemeester bij de behandeling van de aanvraag alle belangen afwegen en in ogenschouw nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer