„Koopzondagenconflict was slopend, maar heeft ook wat opgeleverd”
Fietsspeciaalzaak Paddepoel Fietsen in Groningen won vijf jaar geleden een langslepend koopzondagenconflict. Eigenaar Oest is inmiddels gestopt met zijn winkel en blikt terug.
„Hoe je het wendt of keert, het was een overwinning met kiespijn” vertelt Oest. „De binding met de andere ondernemers was daarna helemaal weg.”
Het was een weloverwogen besluit van ondernemer Peter Oest (54) om eind vorig jaar te stoppen met fietsspeciaalzaak Paddepoel Fietsen. Hij bestuurde die zaak in z’n eentje nadat compagnon Martin Haijkens (60) eerder besloot om vervroegd met pensioen te gaan.
De koopzondagendiscussie begon in 2014, toen werd besloten dat de gemeente Groningen 52 koopzondagen per jaar krijgt. In winkelcentrum Paddepoel verplichtte de Vereniging van Eigenaren (VvE) huurders om de deuren op zondag ook te openen, omdat het anders verwarrend voor klanten zou zijn als winkeliers er hun eigen regels op zouden nahouden. Daar gaven niet alle winkeliers gehoor aan, waarna de VvE de weigeraars duizenden euro’s aan boetes oplegde. Onderlinge gesprekken losten niets op en ruzies werden steeds heftiger, met rechtszaken, spoeddebatten en landelijke media-aandacht tot gevolg.
Paddepoel Fietsen was een van de bedrijven in het winkelcentrum die de deuren op zondag gesloten hield, ondanks dat er op een gegeven moment zestigduizend euro aan boetes openstond. Hoewel de rechtbank de VvE aanvankelijk in het gelijk stelde, tekende de fietsenzaak hoger beroep aan en schikten beide partijen. „Ik snap dat we in een 24 uurseconomie leven, maar er is een grens. Ik ben gelovig opgevoed, al doe ik daar nu niet zoveel meer mee. Maar de zondag is heilig. Dan wil ik tijd hebben voor mijn gezin en nu werd die dag me afgepakt.”
Oest schudt zijn hoofd als de hele gang van zaken weer ter sprake komt. „Het is belangrijk om elkaar en elkaars keuzes te respecteren. Dat iemand anders voor mij bepaalt dat mijn zaak open moet, was de druppel.”
Geschrapt
Uiteindelijk kwam het goed voor de ondernemer. Het bestuurslid dat binnen de Vereniging van Eigenaren volgens Oest de boosdoener was, vertrok. Het nieuwe bestuur presenteerde later een voorstel met nieuwe openingstijden, waarin de verplichte koopzondag tot opluchting van Oest was geschrapt. Een wetswijziging van de Winkeltijdenwet, die in 2020 werd doorgevoerd, maakt koopzondagconflicten zoals die in winkelcentrum Paddepoel inmiddels onmogelijk. Winkeliers kunnen nu niet langer worden verplicht om op zondag open te gaan als ze dat zelf niet willen.
Hoewel het koopzondagenconflict met het schrappen van de zondag als verplichte openingsdag werd opgelost, blijft een litteken zichtbaar. „In het conflict heb ik me niet door iedereen voldoende gesteund gevoeld, dat deed pijn”, zegt Oest. Met compagnon Haijkens maakte hij er in de jaren na het conflict het beste van, „maar de spirit was niet meer zoals voorheen.”
Toen Haijkens de knoop doorhakte om met pensioen te gaan, zette dat ook Oest aan het denken. Na lang wikken en wegen besloot hij met Paddepoel Fietsen te stoppen. „Ik had geen zin meer om alleen verder te gaan. Ook het kostenplaatje woog mee. Zo liepen we tegen het einde van ons energiecontract aan en ik zag de bui al hangen”, lacht hij.
Kaartjes
Oest heeft inmiddels een overnamekandidaat voor zijn zaak gevonden: Paddepoel Bikes. Oest: „Gerund door een vader met twee zoons.” In februari hebben ze de deuren geopend en Oest bracht ze al wat fijne kneepjes van het vak bij. Zelf gooit hij het qua werkzaamheden over een iets andere boeg. „Sinds 1 februari ben ik in dienst getreden als accountmanager bij e-bike-aanbieder FreeBike. Daar werk ik niet alleen meer met consumenten, maar vooral op de achtergrond. Met mijn ervaring is het echter altijd handig als je een keer moet meekijken.”
Dat zijn naam nog wel enige tijd wordt geassocieerd met het koopzondagenconflict, neemt Oest voor lief. „Het was slopend, maar het heeft ook wat opgeleverd. Ik heb donaties gehad van volslagen onbekende mensen, vooral uit Oost-Nederland. En toen ik aangaf te stoppen met Paddepoel Fietsen, stroomde m’n mailbox vol met steunbetuigingen. Ook zijn we eind december overladen met gebak, flessen wijn, kaartjes en andere bedankjes. Dat heeft me ontzettend veel gedaan”, blikt Oest terug.
Hij heeft zich regelmatig afgevraagd of het koopzondagenconflict de moeite waard is geweest, maar ook met de kennis van nu, zou hij hetzelfde hebben gedaan. “Je bent als kleine ondernemer tegen groot kapitaal aan het strijden en dat heeft geloond. Als je voor je idealen strijdt, moet je standvastig zijn.”