Hoofdrol Omtzigt in verkiezingsdebat
Pieter Omtzigt trok verreweg de meeste aandacht tijdens het eerste verkiezingsdebat dat afgelopen zondag door tv-programma College Tour werd georganiseerd.
Onder leiding van presentator Twan Huys gingen de lijsttrekkers van BBB, VVD, GL-PvdA en Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met studenten uit de zaal. Die vier partijen behoren tot de top vijf hoogst gepeilde politieke partijen. Geert Wilders kreeg geen uitnodiging omdat hij nog nooit bij CollegeTour te gast is geweest. Voor het tv-programma was eerdere aanwezigheid een criterium voor deelname aan het debat.
De openingsvraag voor de vier politici luidde: Op wie stemde u toen u achttien was? „Op het CDA”, reageerden Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (NSC). Timmermans koos voor Joop den Uyl. „Zonder enige twijfel”, benadrukte hij.
De drie politici verschoten dus niet heel radicaal van kleur. In tegenstelling tot Dilan Yeşilgöz (VVD). Zij stemde op de Socialistische Partij. „Ik dacht toen nog dat ik links was”, grapte ze.De aanwezige studenten waren vooral benieuwd naar Omtzigts plannen.
Wanneer komt het verkiezingsprogramma, wilt u premier worden en met wie gaat u bij voorkeur regeren, waren vragen die de revue passeerden. Omtzigt hield de meeste kaarten nog tegen de borst. Het jonge publiek kreeg wel te horen dat zijn partij dinsdag het verkiezingsprogramma presenteert. De vraag of hij premier wil worden vindt Omtzigt „niet belangrijk”.
De leider van NSC werd nauwelijks aangevallen door zijn tegenstanders. Alleen Timmermans (GL-PvdA) en Yeşilgöz (VVD) kregen het echt met elkaar aan de stok over kernenergie en migratiedeals. Beide partijen hebben veel baat bij een tweestrijd tussen links en rechts.
Volgens Timmermans is kernenergie „niet haalbaar en niet betaalbaar”. Ook liet de leider van de twee linkse fracties weten de recente migratiedeal met Tunesië „een slechte deal” te vinden. Opmerkelijk, want de Europese Commissie, waar Timmermans tot voor kort in zat, maakte die afspraak. Maar Timmermans waste zijn handen in onschuld: „ik was het er niet mee eens”.
De lijsttrekker van GL-PvdA liet weten dat het voor Nederland goed zou zijn als de VVD de komende tijd niet gaat meeregeren. Het is volgens hem goed als de partij „even op een bankje gaat herbezinnen”. De liberalen zouden weinig hebben geleerd van alles wat er onder hun verantwoordelijkheid is misgegaan, zoals het toeslagenschandaal, meent Timmermans.Ook het Israëlisch-Palestijns conflict kwam terug. „Het oorlogsrecht wordt aan beide kanten geschonden”, zei Timmermans. „Het is op dit moment belangrijk dat er een staakt-het-vuren komt.” Een toekomst voor Hamas ziet Timmermans niet. „Hamas gedraagt zich als ISIS, dus moet je ze ook behandelen als ISIS.” Het Israëlisch-Palestijns conflict ligt erg gevoelig binnen GL-PvdA.Het minst uit de verf kwam BBB-leider Caroline van der Plas. De politica uit Enschede kwam nauwelijks aan het woord. Wel liet ze weten met wie ze wil regeren. „Ik wil met Pieter”, zei ze in de slotfase van het debat.