Kerk & religielampedusa
„Veel behoefte aan Bijbels in vluchtelingenkampen op Italiaans eiland Sicilië”

Italiaanse christenen zien op diverse plekken in hun land om naar vluchtelingen. Johan Kaashoek uit Elspeet trok afgelopen week met hen op en bezocht diverse opvangkampen, onder meer op het eiland Sicilië.

Italiaanse christenen verspreiden, ondersteund door Nederlanders, Bijbels onder vluchtelingen in hun land. beeld Johan Kaashoek
Italiaanse christenen verspreiden, ondersteund door Nederlanders, Bijbels onder vluchtelingen in hun land. beeld Johan Kaashoek

Kaashoek kwam vrijdag terug van zijn vierde reis voor Stichting Evangelisatie Bootvluchtelingen Italië. Hij reisde samen met zijn vrouw Alyda en Jeannette van Oostrum, medebestuurslid van de stichting, een weeklang door Zuid-Italië. Ook ging een aspirant-bestuurslid met Afrikaanse achtergrond, Yemdji Kenyem, enkele dagen mee.

Op het Zuid-Italiaanse eiland Sicilië ontmoette de groep veel jonge Afrikaanse mannen uit landen zoals Gambia, Ghana, Burkina Faso en Nigeria. „In een kamp voor vluchtelingen die kortgeleden in Europa zijn aangekomen, spraken we jongeren die opgetogen vertelden over hun idealen. Ze zijn optimistisch en kijken uit naar het krijgen van onderwijs of het vinden van werk. Bij degenen die al langer in Italië zijn, merkten we dat verveling en twijfeling beginnen toe te slaan. Meerderen vroegen zich zelfs af of ze er wel goed aan hebben gedaan om naar Europa te reizen.”

19705717.JPG
Italiaanse christenen verspreiden, ondersteund door Nederlanders, Bijbels onder vluchtelingen in hun land. beeld Johan Kaashoek

In een opvangkamp voor gezinnen trof Kaashoek vooral families uit Irak en Syrië, wachtend op de juiste documenten. „Vluchtelingen verblijven soms al lange tijd onder verschrikkelijke omstandigheden in miserabele onderkomens. We kwamen bijvoorbeeld ergens op een verlaten industrieterrein. Mensen leven daar in oude tenten, waar de gaten in zitten, en bouwsels van pallets en stukken karton, zonder goede sanitaire voorzieningen. Zeer armoedig.”

Tijdens de reis bezochten de bestuursleden lokale tussenpersonen die zich „met hart en ziel” inzetten voor vluchtelingen in de kampen. „Zo maakten we kennis met Tomasso en Saulo, twee mannen die naast hun zakelijke activiteiten veel tijd besteden aan het helpen van de naaste. We zijn geraakt door hun grote inzet en bewogenheid. In alle locaties waar wij kwamen, merkten we dat ze het vertrouwen hebben van de beheerders en veel medewerking kregen.”

Evangelisatiemateriaal

De beide mannen deelden rugzakjes uit met onder meer tandenborstels, tandpasta en shampoo. Ook zat er evangelisatiemateriaal in. Na het uitdelen van deze rugzakjes werd de vluchtelingen een volledige Bijbel aangeboden in het Engels, Frans of een andere taal.

Het uitdelen van de Bijbels leverde uiteenlopende reacties op. „Jeannette sprak met een jonge vluchteling die vertelde in zijn thuisland vaak uit de Bijbel te lezen, maar tijdens zijn vlucht van drie maanden er geen bij zich te hebben gehad. Hij was dankbaar voor de Bijbel die hij kreeg, waar hij iedere dag in wilde gaan lezen.”

In de kampen verblijven ook veel moslims. „Soms was het moeilijk om met hen in gesprek te komen, maar anderen namen grif een Bijbel aan en begonnen er meteen in te lezen. Wij hopen, met steun van de Gereformeerde Bijbelstichting, onze Italiaanse tussenpersonen te blijven voorzien van Bijbels, om deze uit te kunnen delen aan de vluchtelingen. Daar is veel behoefte aan. Verder mogen we het dan aan de Heere overlaten, Die ervoor zal zorgen dat Zijn Woord niet ledig zal wederkeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer